یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با رتبه بندی اعتباری


آشنایی با رتبه بندی اعتباری

رتبه بندی اعتباری مقوله ای است كه به وسیله موسسات معتبر ارزیابی كننده با هدف تعیین میزان ریسك برای سرمایه گذاران علاقه مند در یك موضوع مشخص ارائه می شود

رتبه‌بندی اعتباری مقوله‌ای است كه به وسیله موسسات معتبر ارزیابی كننده با هدف تعیین میزان ریسك برای سرمایه‌گذاران علاقه‌مند در یك موضوع مشخص ارائه می‌شود.

به عبارت دیگر، این رتبه‌بندی به منظور اطمینان یافتن سرمایه‌گذاران به مشاركت در رمایه‌گذاری آنان در بانك‌ها و اوراق بهادار صادره توسط شركت‌ها صورت می‌پذیرد.

● هدف از رتبه‌بندی اعتباری چیست؟

متقاضیان سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار باید به ریسك عدم پرداخت سود و یا اصل سرمایه‌گذاری به عمل آمده از سوی صادر كنندگان اوراق بهادار توجه ویژه‌ای كنند. در این ارتباط، ریسك سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با سررسید بلندمدت، بیشتر از اوراق بهادار با سررسید كوتاه مدت است. برای مثال چنانچه شركتی نسبت به انتشار اوراق قرضه ده ساله مبادرت كند، سرمایه‌گذاران نمی‌توانند اطمینان داشته باشند كه شركت مزبور در ده سال آینده وجود خارجی داشته و مدت‌ها قبل از موعد سررسید پرداخت مربوطه منحل نشده باشد. از این رو، ضرورت دارد كه سرمایه‌گذاران پیش از تصمیم‌گیری نهایی، به پاره‌ای اطلاعات و تجزیه و تحلیل‌های اعتباری ارزشمند درباره صادركنندگان اوراق بهادار دسترسی داشته باشند.

انجام این مهم در تمامی‌بازارها هزینه‌بر بوده و نیازمند صرف وقت و مهارت‌های حرفه‌ای و تخصصی ویژه‌ای است.

همان طور كه گفته شد، سرمایه‌گذاران باید در زمان خرید اوراق بهادار منتشره، در مورد ریسك اعتباری آنان به دقت تامل كرده و نسبت به تصمیم‌گیری مناسب اقدام كنند.

▪ به منظور ارزیابی ریسك اعتباری موسسات، به دو راهكار برشمرده زیر اشاره می‌شود:

۱) حسن شهرت صادر كننده اوراق بهادار

۲) دارا بودن درجه‌بندی اعتباری

به كارگیری راهكار نخست در زمانی صورت می‌پذیرد كه سرمایه‌گذاران از اعتبار و جایگاه مالی صادر كننده اوراق بهادار اطمینان كافی داشته به نحوی كه پرداخت اصل و بهره سرمایه در موعد سررسید را قطعی تلقی می‌كنند.

در مورد روش دوم، درجه‌بندی‌های اعتباری به بررسی‌های رسمی ‌اطلاق می‌شود كه احتمال بازپرداخت اصل و فرع سرمایه را در سررسیدهای تعیین شده آن نشان می‌دهند.

● رتبه‌بندی‌های اعتباری چگونه محقق می‌شوند؟

به طـوركـلی، درجه‌بندی‌هـای اعتبـاری توسـط مـوسسـات تخصـصی و حرفه‌ای انجام می‌‌شوند. در حـال حـاضـر، اصلی‌ترین موسسات حرفه‌ای ارزیابی كننده شامـل سه مـوسسه به نـامهای Standard and Poor’s ، Moody’s و Fitch می‌باشند.

هرچند موسسات دیگری نیز در آمریكا و سایر نقاط جهان در این زمینه وجود دارند ولی در مقام مقایسه، از اعتبار و جایگاه آنان برخوردار نیستند.

انجام درجه‌بندی اعتباری، توسط موسساتی درخواست می‌شود كه در جهت صدور اوراق قرضه، اوراق بازرگانی و.... برنامه‌ریزی می‌كنند. اجرای فرآیند درجه‌بندی اعتباری برای صادر كنندگان اوراق بهادار از آن رو از اهمــیت شـایان توجهی برخوردار است كه امروزه سرمایه‌گذاران اغلب به سرمایه‌گذاری بر روی اوراقی كه فاقد درجه اعتباری مورد تائید موسسات معتبر ارزیابی كننده هستند تمایلی از خود بروز نمی‌دهند. در این خصوص، بنا به درخواست متقاضیان، موسسات درجه‌بندی كننده، یك برنامه ارزیابی را برای آنان طراحی و به مرحله اجرا‌ در آورده كه هدف نهایی آن، تعیین درجه اعتباری متقاضی است.

در ارزیابی‌های انجام گرفته، بالاترین درجه به صورت AAA نشان داده می‌شود. درجه صادره باید همواره مورد بازنگری قرارگرفته و چنانچه ارزش اعتباری صادر كننده اوراق بهادار بهبود یا تضعیف شود، برمبنای آن درجه شركت نیز تغییر داده خواهد شد.

از این رو، كاهش درجه اعتباری موسسات، حسب مورد دارای پیامدهایی بوده كه به اهم آن به شرح زیر اشاره می‌شود:

- ارزش اوراق بهادار موسسات مزبور كاهش یافته و در نتیجه سرمایه‌گذاران متضرر خواهند شد.

- در صورت تمایل صادر كنندگان اوراق بهادار به انتشار بیشتر آن، سرمایه‌گذاران نرخ بهره بالاتری برای جبران ریسك افزایش یافته تقاضا خواهند كرد.

- پیامدهای بعدی كاهش درجه اعتباری موسسات می‌تواند این باشد كه بانك‌های اعتبار دهنده در مورد شرایط اعطای تسهیلات اعتباری خود بازنگری كرده و نرخ بهره بالاتری را تقاضا كنند.

● نحوه نظارت بر رتبه‌بندی اعتباری موسسات چگونه است؟

هنگامی كه در مورد رتبه‌بندی ارزش اعتباری یك موسسه شبهه‌ای به وجود می‌آید، موسسات ارزیابی كننده، درجه اعتباری موسسه مزبور را مورد بازنگری قرارداده كه در این رابطه، بازنگری صـورت گـرفتــه می‌توانـد بـه كـاهش درجـه اعتـباری منجـر شود. از این رو در هنگام وقوع كاهش درجـه اعــتبـاری موسسـه، موسسـات ارزیـابـی كننـده با افزودن عـبارات دارای مفـاهـیم مـنـفـی (With negative implication) نشان می‌دهند كه درجه اعتباری موسسه مذكور درحال بازنگری است.

▪ نحوه رتبه‌بندی‌های اعتباری:

نحوه رتبه‌بندی اعتباری كه توسط موسسات ارزیابی كننده انجام می‌‌شوند، متفاوت هستند. به طور كلی انجام فرآیند رتبه‌بندی به وسیله موسسات ارزیابی كننده برای موارد زیر در نظر گرفته می‌شوند:

۱) بدهی‌های كوتاه مدت (با سررسید یك سال یا كمتر)

۲) بدهی‌های بلندمدت (اوراق قرضه و ...)

همچنین معمول است كه بین رتبه‌های بالاتر سرمایه‌گذاری كه در آنها ریسك اعتباری پایین است با درجه‌بندی‌های ضعیف‌تر كه از ریسك بالاتری برخوردار هستند، تمایز قائل شوند.

در این قسمت لازم است به درجه‌بندی موسسات معتبر Standards and Poor’s ، Moody’s و Fitch به شرح زیر اشاره شود:

ارزیابی موسسه S&P دارای علامت مثبت و منفی بوده كه رابطه مستقل میان هر رده درجه اعتباری را نشان می‌دهند. به عنوان مثال، علامت مثبت نشان دهنده درجات بالاتر و علامت منفی بیانگر درجات پایین‌تر است. از این رو درجه AA- از مرتبه پایین‌تری نسبت به درجه AA برخوردار بوده، با وجود این كه هر دوی آنها در رده AA قرار دارند.


آشنایی با رتبه بندی اعتباری

▪ رتبه‌‌بندی‌های موسسه Fitch :

الف ) رتبه‌‌بندی اعتباری بلندمدت بین المللی:

۱) رتبه سرمایه‌گذاری ( Investment Grade ) :‌

AAA ) بیانگر بالاترین كیفیت اعتباری است‌. این نوع از درجه‌بندی دلالت بر انتظار كمترین ریسك اعتباری داشته و تنها در مواردی به كار می‌روند كه توانمندی فوق‌العاده‌ای در ایفای به موقع تعهدات وجوددارد‌.

AA ) كیفیت این نوع از درجه‌بندی كمی پایین‌تر از AAA ارزیابی شده و دلالت بر انتظار ریسك اعتباری محدود دارند‌. آنان معرف توان مناسب جهت انجام به موقع تعهدات بوده به نحوی كه بطور معمول از بروز حوادث قابل پیش‌بینی آسیب قابل ملاحظه‌ای نخواهند دید‌.

A ) دارای كیفیت اعتباری بالا بوده و دلالت برانتظار ریسك اعتباری پایین دارند‌. توان پرداخت به موقع تعهدات مالی در این نوع از درجه‌بندی به صورت مناسب برآورد شده است‌. ممكن است در مقام مقایسه با درجات بالاتر در مقابل بروز تغییرات در اوضاع و شرایط اقتصادی از آسیب‌پذیری بیشتری برخوردار باشند‌.

BBB ) كیفیت اعتباری خوب ارزیابی شده و معرف انتظار ریسك اعتباری پایین در شرایط حاضر می‌باشند‌. توان ایفای تعهدات مالی در آنان رضایتبخش بوده ولی احتمال تضعیف این توانایی در شرایط بروز تغییرات در شرایط و اوضاع اقتصادی دور از انتظار نخواهد بود. این درجه‌بندی پایین ترین نوع درجه‌بندی سرمایه‌گذاری تلقی می‌شود‌.

۲) رتبه‌بندی‌های تخمینی (Speculative Grades):

BB) این درجه‌بندی معرف این موضوع است كه امكان افزایش ریسك اعتباری به ویژه در هنگام بروز تغییرات نامطلوب اقتصادی دور از انتظار نخواهد بود. با این همه، پرداخت تعهدات مالی از طریق كسب و كار بنگاه یا طرق دیگر امكان‌پذیر است. اوراق بهاداری كه در این طبقه ارزیابی می‌شوند، دارای درجه‌بندی سرمایه‌گذاری نیستند.

B ) بسیار تخمینی تلقی می‌شوند. معرف ریسك اعتباری قابل ملاحظه بوده ولی تعهدات مالی در این طبقه‌بندی در حال حاضر پرداخت می‌شوند. با این همه توان پرداخت مستمر تعهدات به شرایط اقتصادی و رضایت بخش بودن و پایداری كسب و كار بنگاه بستگی تام خواهد داشت.

C، CC، CCC ) اوراق بهاداری كه در این طبقه‌بندی جای می‌گیرند، از ریسك بالایی درخصوص عدم ایفای تعهدات برخوردار می‌باشند. توان تادیه به موقع تعهدات مالی، تنها به توسعه اقتصادی، رضایت بخش بودن و پایداری كسب و كار بنگاه بستگی خواهد داشت.

در درجه‌بندی CC احتمال عمل نكردن به پاره‌ای از تعهدات وجود داشته و درخصوص درجه‌بندی C نیز، عمل نكردن به موقع تعهدات شركت صادر‌كننده آن قریب‌الوقوع است.

D، DD، DDD ) عمل نكردن به تعهدات در این نوع از طبقه‌بندی جدی است. به طور كلی، هنگامی كه نحوه بازیافت تعهدات تخمینی هستند، با هیچ دقتی نمی‌توان آنها را برآورد كرد.

توجه به موارد زیر می‌تواند به عنوان یك راهنمای عمومی‌مورد استفاده قرار گیرند:

- تعهدات دارای درجه‌بندی DDD دارای بالاترین پتانسیل (توان بالقوه) برای بازیافت ۹۰ الی ۱۰۰‌درصدی مبالغ به تعویق افتاده و بهره متعلقه است.

- تعهدات DD معرف موضوع هستند كه پتانسیل (توان بالقوه) بازیافت تعهدات مربوط در حدود ۵۰ الی ۹۰‌درصد برآورد می‌شوند. در حالی كه درجه D دارای كمترین ظرفیت بازیافت تعهدات از سوی صادر‌كننده اوراق است (برای مثال كمتر از ۵۰درصد)، آنهایی كه در این طبقه جا می‌گیرند بخشی یا تمام بدهی تعهد شده خود را نپرداخته‌اند. همچنین لازم به ذكر است اوراقی كه دارای درجه DDD هستند، بالاترین احتمال از سرگیری عملكرد یا كاركرد مستمر را بدون به‌كارگیری یك فرآیند رسمی‌سازماندهی مجدد دارا هستند. در ضمن آنهایی كه دارای درجه‌بندی DD و D هستند، عموما دستخوش یك فرآیند رسمی‌سازماندهی مجدد یا انحلال قرار دارند و بالاخره‌ اینكه، در طبقه‌بندی DD احتمال اداكردن سهم بالاتری از بدهی‌های معوق وجود داشته در صورتی كه در مورد D، این احتمال كه قدرت بازپرداخت بخش عمده‌ای از تعهدات وجود داشته باشد ضعیف خواهد بود.

تهیه و تنظیم: شركت خدمات مشاور و تامین مالی ایدرو (ایدرو فاینانس)


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.