جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فست فود


فست فود

فست فود یا غذای آماده غذایی است که از مراکز تهیه غذا در زمان کوتاه تهیه می شود. انواع ساندویچ ، همبرگر، چیز برگر و دیگر انواع برگر ، ماهی و میگوی سوخاری ، هات داگ ، فیله و استیک …

فست فود یا غذای آماده غذایی است که از مراکز تهیه غذا در زمان کوتاه تهیه می شود. انواع ساندویچ ، همبرگر، چیز برگر و دیگر انواع برگر ، ماهی و میگوی سوخاری ، هات داگ ، فیله و استیک گوشت یا مرغ ، سیب زمینی سرخ کرده ، مرغ سوخاری ، تاکو ( نوعی غذا ) ، انواع پیتزاها و انواع سالادها در فهرست غذای رستوران های فست فود به چشم می خورد.

همبرگر، سیب زمینی سرخ شده ، مرغ سوخاری و خلاصه بسیاری از فست فودها ، به اندازه هروئین اعتیاد آور است. کسانی که از این غذاها استفاده می کنند دارای شکم های بزرگی هستند.

محققان هشدار داده اند که سکونت در نزدیکی رستوران های فست فود برابر است با کوتاهی عمر . آنها دریافتند شهروندانی که در نزدیکی رستوران های فست فود زندگی می کنند و کمتر به خواروبار فروشی ها و سوپر مارکت های حاوی مواد غذایی متنوع دسترسی دارند ، برای تهیه غذا به این مراکز مراجعه کرده و به دلیل استفاده زیاد از مواد غذایی پرانرژی دچار چاقی شده و نهایتاً دچار مرگ زود هنگام می شوند.

فست فود انسان را چاق می کند. یک همبرگر، یک ظرف سیب زمینی سرخ کرده یا یک پرس مرغ سوخاری را در نظر بگیرید، هیچ کدامشان چندان بزرگ به نظر نمی رسد اما در هر پرس از این غذاها انرژی زیادی نهفته است. پرس-های فست فود کوچک اند و همین انسان را به اشتباه می اندازد و موجب می شود بیش از اندازه آنها را مصرف کند.

از طرف دیگر حجم کوچک غذای های فست فود، علاوه بر داشتن مواد مضر ( رادیکال های سمی ) وکمترین میزان فیبر در نان آن ( نان سفید ) ، باعث تجمع مواد سرطان زا در دستگاه گوارش شده که منجر به بدخیمی های روده بزرگ نیز می شوند. گسترش فست فود به معنای گسترش چاقی است. چاقی هم یعنی بیماری های قلبی عروقی، دیابت، سرطان روده و سینه، آرتروز، فشارخون بالا، نازایی و...کسانی که از این نوع غذاها استفاده می کنند، در اثر ابتلا به بیماری هایی چون دیابت، سرطان و بیماری قلبی ـ عروقی جان خود را از دست می دهند. این افراد بیشتر با مشکل اضافه وزن، چاقی و افزایش فشارخون مواجه هستند.

برای نگهداری و حفظ دراز مدت غذاهای آماده ( فست فود ) و همچنین خوش طعم کردن آنها از افزودنی های متعددی استفاده می شود. این افزودنی ها به همراه دیگر فرآیندهایی که روی غذا انجام می شود، موجب از دست رفتن بخش زیادی از ارزش غذایی فست فود می شود. این غذاها از نظر مقدار کالری، چربی، قند و نمک بالاتر از سطح استاندارد بهداشتی هستند و برای سلامتی انسان مضر می باشند و شانس ابتلا فرد را به دیابت و حمله قلبی به شدت افزایش می دهند. چربی های ترانس ( چربی بد ) در غذاهای فست فود بیش از حد مجاز است.

برای سرخ کردن این غذاها از روغن های جامد استفاده می شود. این روغن ها در دیواره سرخرگ ها رسوب و آنها را مسدود می کنند. همچنین این نوع روغن روی مغز اثر گذاشته و میزان یادگیری را کاهش می دهد.

فست فود به عنوان تنوع و یا به اقتضای کمبود فرصت ، هر چند روز یکبار در رژیم غذایی اشکال ندارد ، ولی به عنوان عادت غذایی هرگز نباید از آن استفاده کرد زیرا این مسئله باعث تجمع انرژی و چربی زیادی در بدن می شود.

همچنین مصرف چیپس ، زولبیا ، بامیه و شیرینی جات که بدون نظارت ، از روغن های چند بار حرارت دیده درست می شوند ، به مراتب مضرتر از غذاهای سنتی و چرب مثل کله پاچه می باشند.

سئوال:

اگر چیپس ، پفک و همبرگر مضر است چرا از تولید آنها ممانعت به عمل نمی آید، در حالی که شدیداً در رسانه ها از آنها تبلیغ می شود؟

ـ در پاسخ به سئوال فوق باید گفت: مواد غذایی گفته شده در صورتی که با رعایت اصول بهداشتی تهیه شوند مضر نیستند. ولی ذکر این نکته ضروری است که عادت کردن به مصرف روزمره این مواد غذایی و یا جایگزینی این مواد غذایی با مواد غذایی مفید در کودکان ، باعث تغییر ذائقه و سیری کاذب ( به خاطر چربی بالا ) و کاهش رشد ( بدلیل جایگزینی با پروتئین و مواد دیگر مورد نیاز رشد ) می شود. در بالغین مصرف طولانی مدت آنها باعث تجمع انرژی در بدن ( چاقی، کبد چرب و ... ) خواهد شد. همچنین باعث افزایش ریسک بیماریهای قلبی ـ عروقی ( تنگی عروق و سخت شدن دیواره های عروق ) و بالا رفتن فشارخون و افزایش احتمال بدخیمی در دستگاه گوارش می شود. تبلیغات وسیع مواد غذایی فوق به خاطر سودآوری زیاد این مواد غذایی برای کارخانه های تولید کننده آن می باشد.

از عوارض مصرف زیاد مواد غذایی چرب و پرکالری می توان به بیماری کبد چرب و همچنین ابتلا به سندرم متابولیک اشاره کرد.

دکتر محسن بختی

پزشک عمومی

www.drbakhti.com