چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

مشکلات مادران شاغل


مشکلات مادران شاغل

مادرها در همه جای دنیا برای کارکردن با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند.. بیشتر زن‌ها پس از به دنیا آوردن بچه‌شان مجور هستند در مقطع‌های مختلف، کارشان را رها کنند. معمولا در چنین …

مادرها در همه جای دنیا برای کارکردن با مشکلات فراوانی روبه‌رو هستند.. بیشتر زن‌ها پس از به دنیا آوردن بچه‌شان مجور هستند در مقطع‌های مختلف، کارشان را رها کنند. معمولا در چنین مواردی موقعیت شغلی آنها از بین می‌رود و کارفرمایان آنها نیروی جدیدی را استخدام می‌کنند.

نتایج یک تحقیق در آمریکا نشان می‌دهد ۳۷ درصد از زنانی که از قابلیت و مهارت‌های بالایی در کار برخوردارند و ۴۳ درصد از مادران به عنوان کارکنان ماهر در مقاطعی از زندگی خود مجبور می‌شوند کار خود را رها کنند.

آمارها نشان می‌دهد ۹۳ درصد از زن‌هایی که مجبور می‌شوند به دلایلی از جمله مادرشدن کارشان را ترک کنند دوست دارند بعد از کم شدن مشکلات بار دیگر به سرکارهایشان برگردند، اما کمتر از ۷۰ درصد از آنها امکان این کار را پیدا می‌کنند.

در این میان، شرکت‌هایی تاسیس شده‌اند که به خانم‌ها به عنوان یک نیروی مورد نیاز بازار کار کمک می‌کنند تا شغل‌هایی با مشکلات کمتر پیدا کنند.

شرکت «۱۰ تا ۲» یکی از این موسسه‌هاست که از سال ۲۰۰۳ با جست‌‌وجو در میان شرکت‌هایی که کارکنان نیمه وقت می‌خواهند، برای مادران متقاضی، کاریابی می‌کند. مسئولان این شرکت می‌گویند ساعت ۱۰ صبح تا ۲ بعدازظهر معمولا بهترین ساعتی است که مادران جوان می‌توانند با دردسر کمتری سرکار بروند.

صاحبان شرکت‌های کاریابی در زمینه مشاغل نیمه وقت از علاقه مادران به این نوع مشاغل می‌گویند. در حال حاضر تعداد متقاضیان این مشاغل بیشتر از میزانی است که کارفرمایان می‌خواهند.

آلیسون اوکلی ـ مدیر عامل شرکت «مادر» که در سال ۲۰۰۵ تاسیس شده است ـ می‌گوید: «از ابتدای تاسیس شرکت، ۲۵ هزار زن برای یافتن شغل نیمه وقت در وب سایت این شرکت ثبت‌نام کرده‌اند و تاکنون نیز تعدادزیادی از آنها مشغول به کار شده‌اند. پیام من به زنان این است که صبور باشند».

یکی از عواملی که تقاضا برای مشاغل نیمه وقت را بالا برده، افزایش تعداد زنانی است که از تحصیلات بالایی برخوردارند. براساس گزارش دولت آمریکا در سال ۲۰۰۵ درصد زنانی که فوق لیسانس مدیریت مالی دارند، از ۴ درصد در سال ۱۹۷۰ به ۴۱ درصد در سال ۲۰۰۱ افزایش یافته است. در همین دوره نیز تعداد زنانی که در رشته حقوق تحصیل کرده‌اند از ۵ درصد به ۴۷ درصد رسیده است.

شرکت‌های بزرگ هم معمولا پس از مدتی به ارزش مهارت‌های مادرانی که کار را رها کرده‌اند، پی می‌برند. مثلا سال گذشته بانک سوئیس دوره رایگانی با عنوان «بازگشت به محیط کار» برگزار کرد تا کارشناسان زن بتوانند مهارت‌های کاری خود را افزایش دهند و شبکه‌هایشان را توسعه دهند.

اما با وجود این، هنوز مشکلات زیادی در کشورهای مختلف وجود دارد. مثلا در آلمان یا فرانسه پیدا کردن مهدکودک یکی از مشکلات مادرها برای کارکردن است. یک مادر ۲۹ ساله آلمانی در این مورد می‌گوید: «من از زمان بارداری‌ام شروع به جست‌و جو برای پیداکردن یک جای خالی در مهدکودک‌های مخصوص نوزادان کردم اما هیچ جایی پیدا نکردم. وقتی دخترم ۹ ماهه شد، تصمیم گرفتم به طور نیمه وقت به سرکار برگردم اما هنوز هیچ جای خالی‌ای برای او پیدا نشده بود. من بدون کمک پدرومادرم نمی‌توانستم کار کنم. پدرومادرم ۷ ماه از دخترم نگهداری کردند تا اینکه از طرف یک مهدکودک به ما اطلاع دادند برای صحبت اولیه به همراه ۳۰ زوج دیگر دعوت شده‌ایم.

آنجا ما درست مثل یک مصاحبه استخدامی مورد سئوال و جواب قرار گرفتیم و ۱۰ پدر و مادر از بین ۳۰ زوج انتخاب شدند تا یک روز به طور امتحانی فرزندان‌شان را به مهدکودک ببرند. خوشبختانه دختر ما جزو انتخاب‌شدگان بود.»

به عقیده کارشناسان، بالارفتن مدت مرخصی بعد از تولد بچه و در نظر گرفتن آن برای پدران، همچنین سیستم مالیاتی‌‌ای که در آن هر چه تعداد بچه بیشتر باشد، خانواده مالیات کمتری پرداخت می‌کند، قدم‌های خوبی برای راحتی مادران شاغل بوده است.

در فرانسه هم کمبود مهدکودک به حدی رسیده که موسسات خصوصی را به این بازار علاقه‌مند کرده است؛ به ویژه آنکه دولت و نهادهای مدنی محلی، امکان قانونی آن را پیدا کرده‌اند که در سرمایه‌گذاری برای ساختمان و تجهیزات این موسسات تا سطح ۸۰ درصد شرکت کنند.

شرکت‌ها امیدوار هستند در آینده بتوانند با استفاده از تکنولوژی از تخصص مادرها به صورت مجازی استفاده کنند. نانسی کولامر ـ از کارشناس‌های مشاغل ـ می‌گوید: «فناوری جدید به ما قدرت انعطاف‌پذیری داده است و امیدواریم در آینده تعداد یشتری از مادرها بتوانند از خانه و جلوی رایانه، کارهایشان را انجام دهند».