جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

چه کسانی یارانه نقدی می گیرند


چه کسانی یارانه نقدی می گیرند

اکنون که اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها پس از تایید شورای نگهبان و ابلاغ به دولت تقریبا حتمی به نظر می رسد, بسیاری از شهروندان خواستار این هستند که بدانند آیا مشمول پرداخت یارانه نقدی هستند یا خیر و اگر هستند چگونه باید این یارانه را دریافت کنند

اکنون که اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها پس از تایید شورای نگهبان و ابلاغ به دولت تقریبا حتمی به نظر می‌رسد، بسیاری از شهروندان خواستار این هستند که بدانند آیا مشمول پرداخت یارانه نقدی هستند یا خیر و اگر هستند چگونه باید این یارانه را دریافت کنند.

اقناع اطلاعاتی مردم پیش از آغاز هدفمند کردن یارانه‌ها نیازی اساسی است که در صورت بی‌توجهی مسوولان می‌تواند هزینه‌ها و موانع اجرای طرح بزرگ هدفمندسازی یارانه‌ها را با چالش جدی مواجه کند. لذا از هم‌اکنون باید اطلاعات مورد نیاز خانوارها را به‌صورت فشرده، ساده، کپسولی و کم‌حجم عرضه کرد و بویژه از پراکنده‌گویی، اظهارات متناقض و پیچیده کردن مفاهیم تخصصی این طرح جلوگیری نمود.

برای تحقق این مهم باید پیشنهاد کرد که سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها با انتخاب یک سخنگوی ماهر و توجیه شده، اطلاع‌رسانی را به‌صورت هماهنگ و منسجم از طریق وی انجام دهد و سایر دستگاه‌ها یا سازمان‌های دخیل در اجرای این طرح اجازه اظهارنظر نداشته باشند. واقعیت آن است که اطلاع‌رسانی مفید و قابل اطمینان هنوز که هنوز است، حلقه مفقوده طرح هدفمندسازی یارانه‌ها محسوب می‌شود. با وجود این خبرنگار ما در آستانه اجرایی شدن این طرح تلاش کرده است تا پاره‌ای اطلاعات ضروری و اساسی مورد نیاز شهروندان را به‌زبانی ساده تهیه و منتشر کند.

● یارانه می‌گیرم، یارانه نمی‌گیرم

بسیاری از شهروندان می‌پرسند آیا مشمول دریافت یارانه نقدی هستند یا خیر. برای پاسخ به این پرسش باید گفت اگر در طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها شرکت و فرم مربوط را پر کرده‌اید، هم‌اکنون مرکز آمار ایران با سنجش اطلاعات ارائه شده براساس ۵‌ملاک شما را در ۳ خوشه درآمدی قرار داده است که با توجه به آن می‌توانید بدانید مشمول دریافت یارانه نقدی هستید یا خیر. داشتن خودروی شخصی و قیمت آن، مقدار وام بانکی که باید به بانک بپردازید، اجاره‌نشین یا مالک بودن هرگونه ملک در هر نقطه از کشور، میزان تحصیلات و بیکار بودن یا نبودن ملاک‌های درآمدی را تشکیل می‌دهد. اگر شما در یک خانواده شش نفره باشید اگر مقدار درآمد ماهانه شما از ۴۷۳ هزار تومان کمتر باشد در خوشه اول جمعیتی که حدود ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را در بر می‌گیرد، قرار گرفته و یارانه نقدی دریافت می‌کنید. البته خود این خوشه به چهار قسمت یا ۴ دهک تقسیم می‌شود و یارانه نقدی شما به تناسب این که دهک یک خوشه یک باشید یا دهک چهار خوشه یک فرق می‌کند. چرا که دهک یک خوشه یک فقیرترین جمعیت در کشور را تشکیل می‌دهد و به طور طبیعی بیشترین میزان یارانه را نیز دریافت خواهد کرد.

● خوشه دوم

امااگر درآمد ماهانه یک خانواده شش نفره بین ۴۷۳ تا ۷۸۸ هزار تومان باشد، در خوشه دوم درآمدی قرار می‌گیرد که ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر را شامل می‌شود. از نظر عرف آماری، خوشه دوم به اقشار متوسط اطلاق می‌شود که دهک‌های پنجم تا هفتم درآمدی را در خود جای داده است. این خوشه نیز مشمول دریافت یارانه نقدی است؛ اما مقدار آن به تناسب این‌که در کدام دهک خوشه دوم باشید، متفاوت است.

● خوشه سوم

اما اگر درآمد ماهانه این خانواده بیش از ۷۸۸ هزار تومان باشد، جزو اقشار متمول جامعه محسوب شده و یارانه نقدی به آن تعلق نخواهد گرفت. در این گروه حدود ۱۴ میلیون نفر از جمعیت کشور قرار دارند که دهک‌های هشتم تا دهم درآمدی یعنی راس هرم درآمدی کشور را تشکیل می‌دهند. البته بجز این سرخوشه حدود ۱۰ میلیون نفر دیگر از جمعیت کشور باقی می‌مانند که یا در کشور حضور ندارند یا تمایلی به ثبت‌نام نداشته‌‌اند یا نتوانسته‌اند در زمان‌بندی مورد نظر ثبت‌نام کنند. به این ترتیب ۴۷ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت ایران یارانه نقدی دریافت می‌کنند و حدود ۲۴ میلیون نفر نیز از دریافت آن محروم هستند.

● هرم درآمدی

به طور خلاصه مرکز آمار ایران صددرصد جمعیت کشور را به ۱۰ گروه یا دهک تقسیم کرده است که هرچه از دهک یک به سوی دهک‌های بالاتر پیش می‌رویم، مقدار درآمد افزایش یافته و میزان دریافت یارانه کاهش می‌یابد تا آنجا که در راس هرم یارانه‌ای پرداخت نخواهد شد.

● پرداخت یارانه نقدی

دولت هنوز مقدار یارانه نقدی هر دهک و همچنین زمان آغاز پرداخت یارانه نقدی را اعلام نکرده است؛ اما آنچه اعلام شده شامل ۲ موضوع است: نخست این که براساس یک جدول زمان‌بندی باید با مراجعه به سایت مرکز آمار ایران به نشانی www.amar.org.ir از خوشه درآمدی که براساس اطلاعات ارسالی کنترل شده در‌ آن قرار گرفته‌اید، آگاه شد و دوم این‌که به باز کردن حساب ویژه یارانه‌ها در بانک رفاه اقدام کرد.

● در چه خوشه و دهکی قرار گرفته‌ام؟

اکنون اگر شهروندان می‌خواهند بدانند براساس محاسبات مرکز آمار و کنترل‌هایی که روی اطلاعات اعلامی آنان صورت گرفته، در چه خوشه یا دهکی قرار گرفته‌اند. برای این کار یک جدول زمانی اعلام شده که خانوارهای یک تا ۵ نفره به ترتیب از ۳ تا ۱۴ بهمن به سایت مرکز آمار مراجعه و با وارد کردن کد رهگیری که قبلا به مردم داده شده و نوعی کد رمز است، و شماره ملی اطلاعات خود را می‌بینند. حال در اینجا ۲ حالت پیش می‌‌آید: یا اطلاعات ویرایش شده توسط مرکز آمار را می‌پذیرید که در این صورت با فشار دادن دکمه تایید اطلاعات جدید جایگزین می‌شود یا به ویرایش اطلاعات اعتراض دارید که در آن صورت دکمه اعتراض را فشار می‌دهید و تا اردیبهشت ۸۹ به اعتراض شما رسیدگی و نحوه اطلاع از نتیجه آن به مرور اعلام شود.

● روش‌های دریافت اطلاعات

مرکز آمار ایران مردم کشور را از نظر دسترسی یا عدم دسترسی به اینترنت به ۲ گروه تقسیم کرده و برای دریافت اطلاعات هر یک از این گروه‌ها تمهیداتی اندیشیده است.

مردم ۱۵ استان شامل آذربایجان غربی، کرمانشاه، کرمان، سیستان و بلوچستان، کردستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، اردبیل، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، گلستان، همدان و خوزستان که دسترسی کمتری به اینترنت دارند، می‌توانند از تلفن گویا با شماره ۰۲۱۸۵۵۸۷ تماس گرفته تا با اعلام شماره ملی و کد رهگیری از خوشه‌بندی خود آگاه شوند یا اعتراض خود را اعلام کنند. همچنین می‌توان با ارسال پیام کوتاه به شماره ۳۰۰۰۰۰ و با ارسال شماره ملی از قرار گرفتن خانوار خود در خوشه مربوطه آگاه شوند.اما ساکنان دیگر استان‌های کشور صرفا می‌توانند با مراجعه به سایت مرکز آمار ایران به نشانی www.amar.org.ir امورات خود را انجام دهند.

● توصیه‌های ضروری

مرکز آمار ایران به شهروندان توصیه کرده است که مراقب کد رهگیری خود باشند چرا که در صورت مفقود شدن فعلا کد رهگیری جدید ارائه نخواهد شد. همچنین هرگونه تغییر در اطلاعات خود را هنگام مراجعه در پایگاه آماری ثبت کنند. مانند فوت افراد خانوار و غیره. مراجعه صرفا در زمان‌های اعلام شده به سایت مرکز آمار ایران و دقت در ورود اطلاعات توصیه دیگری در این باره است.