پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

از اتهام «آلزایمر» تبرئه شوید


از اتهام «آلزایمر» تبرئه شوید

زندگی ماشینی و مدرن امروز, آنقدر شلوغ و پر سر و صدا و آنقدر پر از بخش های ریز, اعداد فراوان, شماره های گوناگون, قرار های مختلف, قول های حیاتی و هزاران چیز کوچک و بزرگ است که باید همه اطلاعات تان را در میان آن شلوغی به ذهن بسپارید اما گاهی این کار تقریبا غیرممکن به نظر می رسد

زندگی ماشینی و مدرن امروز، آنقدر شلوغ و پر سر‌و‌صدا و آنقدر پر از بخش‌های ریز، اعداد فراوان، شماره‌های گوناگون، قرار‌های مختلف، قول‌های حیاتی و هزاران چیز کوچک و بزرگ است که باید همه اطلاعات‌تان را در میان آن شلوغی به ذهن بسپارید اما گاهی این‌کار تقریبا غیرممکن به‌نظر می‌رسد.

میان این هجوم اطلاعات اگر با حافظه‌تان درست رفتار نکنید در نهایت شبیه کمد شلوغی می‌شود که در زمان لزوم نمی‌توانید دستکش زمستانی‌تان را پیدا کنید یا یادتان بیاید که دفتر یادداشت‌تان را کجا گذاشته‌اید. بهترین کار این است که یک‌بار همه چیز را بیرون بریزید و دوباره از اول مرتب و با یک نظم خاص سرجایش قرار دهید.

اطلاعات را به احساس ربط بدهید

▪ مشکل: همیشه قرارها، آدرس‌ها، رمز عابر بانک و ‌ای میل‌تان را فراموش می‌کنید؟ به‌خاطر‌سپردن این نوع اطلاعات که به آن‌ها «اطلاعات محض» می‌گویند و هیچ تصویر ذهنی ندارند، کار سختی است و اگر از ابتدا به طور دقیق برای به خاطر سپردن آن‌ها تلاش نکنید بعد از مدت کوتاهی فراموش می‌شوند.

- راه‌حل: برای این نوع اطلاعات باید از همان ابتدا آن‌ها را با دقت به خاطر بسپارید و هراز‌گاهی آن ‌را دوباره به‌خاطر بیاورید تا فراموش‌شان نکنید. برای این‌کار می‌توانید به هر کدام از این اطلاعات یک معنی خاصی دهید. مثلا اعداد رمز عابر بانک‌تان را به سال تولدتان و ساعت قرار ملاقات را با برنامه تلویزیونی خاصی ارتباط دهید. می‌توانید یک احساس خاص را هم به این نوع اطلاعات وصل کنید یا مثلا بعضی زمان قرارها را براساس حوادث مهمی که قبل یا بعد از آن قرار است رخ دهند به خاطر بسپارید. برای اطلاعات کوچک و کم‌ارزشی مثل زمان خرید عید یا نوبت دندان‌پزشکی هم خیلی ذهن‌تان را خسته نکنید. اصلا دفترچه‌های یادداشت و تقویم‌های جیبی برای همین ساخته شده‌اند تا زیاد به ذهن‌تان فشار نیاورید. حافظه فقط برای نگهداری اطلاعات مهم است.

● تقویت حافظه تصویری با تکرار

خیلی از افراد حافظه‌شان بیشتر تصویری است یعنی به ندرت چهره ‌ای را فراموش می‌کنند اما نام‌ها را به‌راحتی فراموش می‌کنند. برای همین وقتی فرد جدیدی را می‌بینید، ابتدا یک نگاه دقیق به فرد بیندازید سپس نام او را همزمان با نگاه کردن به چهره‌اش برای خودتان حداقل ۳بار تکرار کنید، سپس سعی کنید که حین صحبت کردن هم نام فرد را به کار ببرید. می‌توانید نام فرد را با یک مشخصه ظاهری او در ذهن‌تان ثبت کنید مثلا همان که چشم‌های روشنی داشت یا همان که موهایش ریخته بود، سپس نام فرد را در ذهن‌تان با آن صفت تکرار کنید تا در ذهن‌تان ثبت شود اما سعی کنید، این‌کار را بلند انجام ندهید چون شاید طرف خوشش نیاید که برایش لقب بگذارید.

● با کلمه‌ها بازی کنید

▪ مشکل: نام فیلم‌ها را فراموش می‌کنید؟ یا اسم وسیله‌ای را که می‌خواهید؟ کلمات همیشه نوک زبان‌تان است اما یادتان نمی‌آید؟ این یک مشکل همگانی است و با بالا رفتن سن هم بیشتر می‌شود. معمولا زمانی که هیجان‌زده هستید یا استرس دارید یا ذهن‌تان از چند فکر مختلف پر است بیشتر اتفاق می‌افتد.

- راه‌حل: اول این‌که خیلی سخت نگیرید چون این اتفاق برای همه پیش می‌آید، اما برای به یاد آوردن کلمه‌ای که فراموش کرده‌اید، اول یک نفس عمیق بکشید و ذهن‌تان را از هر فکر دیگری خالی کنید ـ فکر کردن همزمان به چند موضوع دشمن ذهن است ـ سپس با خودتان نام چیزی که فراموش کرده‌اید را بلند توضیح دهید؛ مثلا بگویید چیزی است شبیه آلبالو یا این کلمه با حرف «غ» شروع می‌شود یا می‌توانید کلمه‌ای هم قافیه یا شبیه اما با معنی متفاوت را بگویید. می‌توانید اشیا یا اسامی مرتبط با آن کلمه را هم بلند بگویید تا ناخودآگاه کلید ذهن‌تان فعال شود. اگر هم یادتان نمی‌آید از کلمه مشابهی استفاده کنید و به هیچ‌وجه به جای آن کلمه، چیز یا فلان نگویید.با این روش مکان دارد ناگهان مدتی بعد آن کلمه یادتان بیاید.

● ذهن‌تان را ردیابی کنید

▪ مشکل: وارد یک اتاق می‌شوید اما نمی‌دانید برای چه کاری وارد اتاق شده‌اید؛ گوشی تلفن را دست‌تان می‌گیرید اما یادتان نمی‌آید که به چه کسی می‌خواستید زنگ بزنید؟ دلیل این اتفاق این است که شما در مسیر رفتن، حواس‌تان ناخودآگاه به چیزی پرت شده است یا این‌که کاری که می‌خواستید انجام دهید چندان برای‌تان مهم نبوده است تا کاملا در ذهن‌تان ثبت شود.

- راه‌حل: اول خوب به کاری که دارید و چیزی که می‌خواهید، فکر کرده و آن را در ذهن‌تان تصویر کنید. می‌توانید کاری که می‌خواهید انجام دهید یا چیزی که قرار است بگیرید را در ذهن‌تان به یک چیز به یاد ماندنی دیگر وصل کنید.

مثلا جوراب قهوه‌ای که دنبالش هستید را به شلوار قهوه‌ای که قرار است بپوشید، وصل کنید. اگر قرار است دنبال مایو برای شنا بگردید، اول خودتان را در همان مایو کنار دریا تصور کنید.

این‌کار باعث می‌شود تا تصویر ذهنی واضح تری از آن شی در ذهن‌تان نقش ببندد. روش دیگر ردیابی ذهن است. مسیر ذهن‌تان را دنبال کنید و اگر به‌طور ذهنی نمی‌توانید این‌کار را انجام دهید یک‌بار دیگر همان مسیری که آمده‌اید را برگردید و به خاطر بیاورید، به چه چیزی فکر می‌کردید یا چه احساسی داشتید.

● فراموشی کارهای روزمره

▪ مشکل: یادتان می‌رود دزدگیر ماشین را زده‌اید یا نه؟ یا این‌که زیر گاز را خاموش کرده‌اید؟ هنگامی که به‌طور خودکار بعضی کارها را انجام می‌دهید ممکن است آنقدر این‌کار در ذهن‌تان عادی باشد که اصلا متوجه انجام دادن آن نشده باشید و بعد یادتان نیاید که آن ‌را انجام داده‌اید یا نه.

- راه‌حل: نگران نباشید. خیلی از اوقات این بیشتر یک وسواس ذهنی است که شما در ماشین را قفل کرده‌اید و زیر گاز خاموش است. فراموش کردن این‌که کاری را انجام داده‌اید یا نه بیشتر به خاطر نگرانی است، اما اگر دیدید که این فراموشی بیشتر شده و خیلی به سراغ‌تان می‌آید و هر چیزی را چند بار چک می‌کنید، بهتر است کمی خودآگاه‌تان را در زمان انجام دادن این کارها فعال کنید. مثلا موقع بستن شیر گاز بلند با خودتان بگویید:« شیر گاز بسته شد» یا مثلا موقع بستن در ماشین یک قطعه از یک آهنگ را بلند بخوانید. بعد می‌توانید با یادآوری آن قطعه آهنگ از انجام دادن کارتان مطمئن شوید. راه‌حل دیگر این است که جلوی در خانه موقع خروج یک برچسب یادآوری بچسبانید که به شما یادآوری می‌کند شیر گاز را ببندید یا کلید را با خودتان بردارید. این روش برای کسانی که حافظه ضعیف‌تری دارند بیشتر پیشنهاد می‌شود.

● با خودتان حرف بزنید

▪ مشکل: یادتان نمی‌آید کلیدتان را کجا گذاشته‌اید یا کیف پول‌تان را کجا گم کرده‌اید؟ این مشکل بیشتر به دلیل اختلال در توجه است. شما وارد خانه می‌شوید و کلیدتان را بی‌هوا جایی می‌اندازید و همزمان ذهن‌تان درگیر ناراحتی و دعوایی است که در خیابان برای‌تان پیش آمده است. گم کردن وسایل روزمره و در ظاهر بی‌اهمیت مثل کلید و خودکار به این علت که ذهن اصلا درگیر آن‌ها نیست بیشتر پیش می‌آید.

- راه‌حل: به‌خودتان یاد دهید، موقع قرار دادن چیزهای به ظاهر ساده هم حواس‌تان را جمع کنید. مثلا به‌خودتان آرام یا حتی بلند بگویید که کلید را گذاشتم کنار گلدان یا این هم از قفل کردن در ماشین یا مثلا کیف پولم را کنار کیف دستی گذاشتم. رفتار همیشگی هم یک راه‌حل دیگر است مثلا برای هر چیزی جای ثابتی درنظر بگیرید تا همیشه همان‌جا آن‌ها را پیدا کنید. داشتن یک حافظه خوب اغلب با ایجاد عادت‌های صحیح به‌دست می‌آید.

منبع : مجله سیب سبز