پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

ایران در سال ۸۵ مركز رایزنی های سیاسی مقامات چهار قاره دنیا


ایران در سال ۸۵ مركز رایزنی های سیاسی مقامات چهار قاره دنیا

ایران در سالی كه گذشت به مركز رایزنی های دیپلماتیك چهار قاره دنیا به ویژه آفریقا مبدل شد سال ۱۳۸۵ سالی پرتحرك برای عرصه سیاست خارجی ایران بود و اواخر سال بر این تحرك افزوده شد

ایران در سالی كه گذشت به مركز رایزنی‌های دیپلماتیك چهار قاره دنیا به ویژه آفریقا مبدل شد.

سال ۱۳۸۵ سالی پرتحرك برای عرصه سیاست خارجی ایران بود و اواخر سال بر این تحرك افزوده شد.

تهران در سالی كه گذشت شاهد سفر «كوفی عنان» دبیركل سابق سازمان ملل در آخرین سال دبیركلی‌اش، محمد البرادعی مدیركل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی، «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اواسط خردادماه برای ارائه طرح جدید گروه ۱+۵، روسای جمهور عراق، افغانستان، سودان، ارمنستان، گامبیا، سوریه، سنگال، بلاروس، زیمبابوه، ونزوئلا، امیر قطر و نخست‌وزیر تركیه بود و سید محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه نیز در آخرین جلسه هفتگی‌اش با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی از سفر برخی از سران كشورهای حوزه خلیج فارس در آینده نزدیك به تهران خبر داد.

نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق در تهران با حضور همسایگان عراق به اضافه مصر، كنفرانس هولوكاست، هفتمین نشست مجمع عمومی انجمن مجالس آسیایی برای صلح با حضور ۳۹ كشور آسیایی عضو و ۲۰ كشور غیر عضو در آبان‌ماه، چهارمین همایش بین‌المللی آسیای مركزی و قفقاز، همایش بین‌المللی بررسی تهاجم اسرائیل به لبنان و اولین همایش آمریكای لاتین در تهران، اجلاس سه جانبه ایران، سودان و چاد به پیشنهاد ایران در اواسط اسفندماه، هفتمین نشست شورای وزیران امور خارجه اتحادیه همكاری‌های منطقه‌ای كشورهای حاشیه اقیانوس هند در تهران در اواسط اسفند از جمله اجلاس‌هایی بود كه در سال گذشته در تهران برپا شد.

ارسال نامه متكی به «كوفی عنان» دبیركل سازمان ملل و ابراز نگرانی از وضعیت حقوق بشر در آمریكا و برخی از كشورهای اروپایی و همچنین ارسال نامه‌ رئیس جمهور به بوش، مركل، شیراك، پاپ، پرودی و مردم آمریكا را می‌توان از دیگر تحولات سال ۸۵ در عرصه سیاست خارجی برشمرد.

در سالی كه گذشت شاهد اعتراف مقامات آمریكایی از جمله «كاندولیزا رایس» وزیر خارجه این كشور به سیاست اشتباه ۲۷ سال گذشته آمریكا در قبال ایران بودیم كه متكی در كنفرانس خبری مشترك با همتای عمانی‌اش در اواخر بهمن‌ماه این اظهارات را نشانگر آن دانست كه خانم‌ها در آمریكا شجاعت بیشتری در بیان واقعیات دارند.

بحث مذاكره ایران و آمریكا در ارتباط با عراق نیز یكی از مهم‌ترین سوژه‌هایی بود كه در سال ۸۵ از سوی خبرنگاران دنبال شد و بارها مقامات ایرانی تاكید كردند كه «ایران هیچ‌گاه درخواست مذاكره‌ای با آمریكا نداشته است.»

رایزنی‌های دیپلماتیك نه در سطح وزیر و رئیس جمهوری بلكه در سطح شورای عالی امنیت ملی نیز گسترده بود.

از جمله رخدادهای سالی كه گذشت می‌توان به سفر رئیس جمهوری كشورمان به كشورهای مختلف از جمله ونزوئلا، سنگال، تركمنستان، تاجیكستان، كوبا، اندونزی، مالزی، آمریكا، نیكاراگوئه، اكوادور، عربستان و ... اشاره كرد.

●● بخشی از رخدادهای این عرصه در سال ۱۳۸۵ را در ذیل می‌خوانید.

● فلسطین

جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب همواره در راستای حمایت از ملت مظلوم فلسطین حركت كرده و با گذشت حدود ۲۸ سال از انقلاب به این سیاست ادامه می‌دهد و اظهارات مقامات عالیرتبه ایران نیز نمودی از این سیاست است.

منوچهر متكی وزیر خارجه در كنفرانس خبری مشترك با «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران (۱۵ اسفند ۸۵) تاكید كرد كه جمهوری اسلامی بر اساس آموزه‌های امام راحل، تكلیف اسلامی و خواست ملت در كنار دیگر كشورهای اسلامی، عربی و آزاده جهان كه از آرمان و مبارزات ملت فلسطین حمایت می‌كنند، به حمایت‌های خود از این ملت ادامه می‌دهد.

▪ از جمله اقدامات ایران در سال گذشته در حمایت از قدس و آرمان ملت فلسطین می‌توان به برگزاری سومین كنفرانس بین‌المللی قدس و حمایت از حقوق ملت مظلوم فلسطین در اواخر فروردین ماه و با حضور ۶۰۰ میهمان خارجی شامل ۲۰ رئیس مجلس از كشورهای سوریه، لبنان، الجزایر، سودان، اندونزی، اوگاندا، مادگاسكار، مالزی، قطر، موریتانی، موریس،سیسیل، سری‌لانكا، گینه كوناكری و ۱۱ نائب رئیس از كشورهای لیبی، فلسطین، اردن، مغرب، بحرین، عمان، تونس، فیلیپین، گامبیا، توگو و سنگال به میزبانی مجلس شورای اسلامی و در تهران و برگزاری كنفرانس بین‌المللی «هولوكاست؛ چشم انداز جهانی» به مدت دو روز در آذرماه ۸۵ با حضور ۶۷ مهمان خارجی از ۳۰ كشور جهان اشاره كرد.

▪ متكی در مردادماه طی نامه‌ای خطاب به «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی خواستار برگزاری اجلاس فوق العاده این سازمان در بالاترین سطح برای توقف حملات اسرائیل به لبنان و فلسطین شد.

▪ وزیر خارجه كشورمان همچنین در آبان ۸۵ در گفت‌وگویی تلفنی با دبیران كل سازمان كنفرانس اسلامی و اتحادیه عرب خواستار برگزاری نشست فوق العاده سازمان كنفرانس اسلامی برای بررسی تحولات فلسطین شد.

▪ رایزنی متكی در گفت‌وگویی تلفنی با «ولید معلم» وزیر خارجه سوریه پیرامون كشتار بیت حانون.

▪ در پی اعتراف نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به داشتن سلاح هسته‌ای، وزیر خارجه كشورمان در اواخر آذرماه در گفت‌وگوی تلفنی با دبیران كل اتحادیه عرب و سازمان كنفرانس اسلامی تصریح كرد كه سكوت معنادار سازمان‌های بین‌المللی نسبت به اعتراف رژیم صهیونیستی به داشتن سلاح هسته‌ای باید شكسته شود.

▪ وزیر خارجه كشورمان همچنین در پی حفارهای رژیم صهیونیستی در مسجد الاقصی طی نامه‌ای به «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان كنفرانس اسلامی در ۱۸ بهمن ۸۵ از این حفاری‌ها ابراز انزجار كرد و خواستار برگزاری نشست اضطراری كمیته اجرایی این سازمان در سطح وزرای خارجه شد.

از دیگر اقدامات صورت گرفته در این راستا:

- نامه متكی به كوفی عنان در اوایل تیرماه و درخواست برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت درباره اوضاع غزه.

- سفر متكی به جده برای شركت در اجلاس فوق العاده وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در خصوص تحولات سرزمین‌های اشغالی در اواخر آبان ماه.

- تهران در سالی كه گذشت همچنین شاهد دو بار سفر خالد مشعل در اواخر فروردین و اواسط اسفند، دو بار سفر «محمود الزهار» وزیر خارجه فلسطین در خردادماه و اواخر آبان ماه، سفر «اسماعیل هنیه» نخست‌وزیر فلسطین در آذرماه ۸۵ و سفر «فاروق قدومی» رئیس دفتر سیاسی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در آبان ماه بود.

متكی همچنین با فاروق قدومی در شهریورماه و در حاشیه اجلاس غیرمتعهدها در كوبا دیدار كرد.

● افغانستان

▪ سفر سه روزه حامد كرزی رئیس جمهور افغانستان به تهران در اوایل خردادماه و صدور بیانیه مشترك روسای جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در راستای تحكیم و گسترش مناسبات دو جانبه.

▪ دیدار متكی با همتای افغان‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.

▪ سفر منوچهر متكی به كابل برای برگزاری دومین كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و افغانستان در اوایل دی ماه.

● پاكستان

جمهوری اسلامی پاكستان واقع در جنوب آسیا از غرب با ایران دارای مرز مشترك است.

بحث خط لوله گاز ایران به هند و پاكستان در حال حاضر از مهم‌ترین مباحث مورد گفت‌وگوی ایران و پاكستان است. این كشور همیشه از حق ایران در دستیابی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای حمایت كرده و بارها مقامات این كشور بر این موضوع تاكید كرده‌اند.

در سالی كه گذشت دیدارهای زیادی بین مقامات دو كشور صورت گرفت از جمله:

- رایزنی و تبادل نظر متكی و خورشید محمود قصوری وزرای خارجه ایران و پاكستان در اردیبهشت ماه در حاشیه شانزدهمین اجلاس وزیران كشورهای عضو سازمان همكاری‌های اقتصادی اكو.

- سفر منوچهر متكی به پاكستان در اوایل خردادماه و افتتاح شانزدهمین اجلاس كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و پاكستان و دیدار و تبادل نظر با مقامات عالیرتبه پاكستانی.

- دیدار متكی با همتای پاكستانی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو (آذربایجان) در اواخر خردادماه.

- برگزاری نخستین اجلاس سه جانبه وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و پاكستان در ۳۱ خردادماه و در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو و به ابتكار منوچهر متكی.

- دیدار محمود احمدی نژاد و «پرویز مشرف» روسای جمهوری ایران و پاكستان در حاشیه ششمین اجلاس سران سازمان همكاری‌های شانگهای در چین.

- دیدار روسای جمهوری دو كشور در اواخر شهریورماه و در حاشیه چهاردهمین نشست سران جنبش عدم تعهد در هاوانا (كوبا) و تاكید رئیس جمهوری پاكستان بر این كه «كشورش به هیچ وجه موافق ایجاد بحران جدید در منطقه و بر هم خوردن ثبات و آرامش ایران نیست.»

- گفت‌وگوی منوچهر متكی و همتای پاكستانی‌اش اوایل مهرماه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورك در خصوص مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی.

- سفر «خورشید محمود قصوری» وزیر خارجه پاكستان به تهران در اواخر آذرماه.

- سفر چند ساعته پرویز مشرف به تهران در ۱۶ بهمن ماه و تاكید رؤسای جمهور ایران و پاكستان بر خنثی سازی توطئه‌های دشمنان و جلوگیری از گسترش تفرقه‌های مذهبی و قومی در كشورهای اسلامی.

- سفر «خالد ختك» معاون وزیر خارجه پاكستان به تهران در اواسط اسفندماه.

● تركیه

▪ دیدار متكی با عبدالله گل همتای ترك‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.

▪ سفر یك روزه عبدالله گل وزیر خارجه تركیه به تهران در اوایل تیرماه و همچنین حضور گل در نهمین اجلاس وزرای خارجه كشورهای همسایه عراق در ۱۷ و ۱۸ تیر در تهران.

▪ سفر متكی به استانبول و ابلاغ پیام احمدی نژاد به «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر تركیه در اواسط مردادماه در خصوص اوضاع لبنان.

▪ «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر تركیه در اواسط آذر‌ماه به تهران سفر كرد.

▪ سفر متكی به تركیه در اوائل اسفند برای شركت در نوزدهمین كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و تركیه در آنكارا.

● سوریه

▪ سفر «فاروق الشرع» معاون اول رئیس جمهور سوریه به دعوت همتای ایرانی‌اش به تهران در اوایل فروردین‌ماه.

▪ سفر متكی به سوریه در اواخر اردیبهشت‌ماه.

▪ دیدار متكی با همتای سوری‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.

▪ اواخر تیرماه متكی برای گفت‌وگو با مقامات سوری درباره اوضاع لبنان و تقدیم پیام احمدی نژاد به بشار اسد به دمشق رفت.

▪ متكی اوایل آبان به سوریه رفت.

▪ رایزنی و گفت‌وگوی تلفنی متكی با همتای سوری‌اش در رابطه با كشتار بیت حانون در اواسط آبان‌ماه.

▪ سفر ولید معلم وزیر خارجه سوریه به تهران در اوایل بهمن ماه.

▪ سفر دو روزه بشار اسد به تهران در اواخر بهمن‌ماه.

▪ سفر «ناجی عطری» نخست‌وزیر سوریه در اواخر اسفندماه به تهران.

● اردن

▪ سفر متكی به اردن به دعوت همتای اردنی‌ در اواخر اردیبهشت‌ماه.

● امارات

▪ سفر وزیر خارجه امارات متحده عربی به تهران در اواسط دی ماه.

● بحرین

-▪ دیدار متكی با همتای بحرینی‌اش در حاشیه سی و سومین اجلاس وزرای خارجه كشورهای عضو سازمان كنفرانس اسلامی در باكو در اواخر خردادماه.

▪ متكی در اواسط آذرماه به بحرین سفر و در كنفرانس گفت‌وگوهای منامه شركت كرد.

▪ سفر «شیخ خالد بن احمد بن محمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین به تهران برای تسلیم پیام پادشاه بحرین به احمدی نژاد در اوایل اسفندماه.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.