سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خاطرات نوشته نشده کاتمان


خاطرات نوشته نشده کاتمان

توماس مان در سال ۱۹۰۵ با كاتیا پرینگس هایم ازدواج كرد كاتیا در سال ۱۸۸۳ دنیا آمده بود و ۱۹۸۰ مرد توماس مان با خانواده اش در سال ۱۹۳۹ به امریكا مهاجرت و در سال ۱۹۵۲ به اروپا مراجعت كردند

توماس مان در سال ۱۹۰۵ با كاتیا پرینگس هایم ازدواج كرد. كاتیا در سال ۱۸۸۳ دنیا آمده بود و ۱۹۸۰ مرد. توماس مان با خانواده‏اش در سال ۱۹۳۹ به امریكا مهاجرت و در سال ۱۹۵۲ به اروپا مراجعت كردند.

سال‏ها بعد كاتیا مان خاطراتش را برای الیزابت پلسنر تعریف كرد، پلسنر هم آن خاطرات را به صورت‏های مختلف ثبت كرد، اما به خواست كاتیا مان این نوشته‏ها منتشر نشد تا سال ۱۹۷۳، به مناسبت نودمین‏سال تولد كاتیا، این نوشته‏ها به دست پسرش، میشائل رسید. مادر و پسر دوباره باهم نشستند و خاطرات را تنظیم كردند كه در سال ۱۹۷۴ منتشر شد: «خاطرات نوشته نشده من».

ترجمه زیر گزیده‏ای است از بخش خاطرات كاتیا مان از اقامت در امریكا و رفت و آمدشان با چند تن از مشاهیر آن روزگار.

گروه بزرگی از پناهنده‏های آلمانی، نویسنده، موسیقی‏دان و دست‏اندركاران فیلم و تئاتر در كالیفرنیا ساكن بودند و بسیاری از آنها به كمك ما موفق شده بودند به امریكا بیایند و هر جا هم كه همسایه خوب باشد ودوستان خوب، جمع جور است و زندگی هست و همانجا می‏شود خانه و كاشانه آدم.

از موسیقی‏دان‏ها شونبرگ‏(۱) و آیزلر(۲) و والتر(۳) آمده بودند، دو، سه جین هم نویسنده. درِ مهاجرت در خانه هیچ كس بسته نیست، برای همین هم رفت و آمد ما با نویسنده‏ها در كالیفرنیا بیشتر از مونیخ بود. غیر ازخانواده فرانك، با خانواده ورفل‏(۴) خیلی صمیمی بودیم و بیشتر اوقات باهم. از ورفل خیلی خوشم می‏آمد. برخلاف بسیاری از مهاجرین، درآمد ورفل در امریكا خیلی خوب بود. با «آهنگ برنادت» خیلی‏سریع موفقیت عظیمی كسب كرده بود. «آهنگ برنادت» از طرف «انجمن كتاب ماه» انتخاب شده بود و فیلمی هم از روی آن ساخته بودند. ورفل پول خیلی خوبی درآورده بود. برخلاف ما طی سالهای اول.اولین درآمد قابل توجه را زمانی كسب كردیم كه «داستانهای یعقوب» از طرف «انجمن كتاب ماه» انتخاب شد.

فرانتس ورفل حال نداشت، بیماری قلبی شدیدی داشت. رفتم منزل ورفل. ورفل روی تخت درازكشیده بود. گفتم: فكرش را بكنید، «داستانهای یعقوب» كتاب ماه شد. ورفل از خوشحالی صورتش سرخ شد، داد زد: آلما! آلما(۵)! بیا ببین چی شده! فوق‏العاده نیست؟ به ورفل همیشه از این كه خیلی بیشتر ازدیگر مهاجرین پول درمی‏آورد، ناراحت بود و وقتی توماس مان به این موفقیت - اولین موفقیت بزرگ در آمریكا - دست پیدا كرد، ورفل واقعاً عین بچه‏ها خوشحال شد.

آلما مالر - ورفل شخصیت خاص خودش را داشت. شوهرم احترام زیادی برایش قایل بود. آلما فراوان لیكور شیرین می‏نوشید و طبیعتاً كمی بداخلاق بود. غیبت كردن را دوست داشت و آنقدر به آرنولدشونبرگ گفت تا او باور كرد كه توماس مان در «فاوستوس» بحث سیستم دوازدهگانه را از كتاب «تئوری آهنگسازی آتونال» او دزدیده است.

توماس مان از شونبرگ كه دوستش بود، كتاب «آموزش هارمونی» را قرض كرده و خوانده بود. ولی سرقتی در میان نبود. شونبرگ اصلاً «فاوستوس» را نخوانده و احتمالاً از آلما موضوع را شنیده بود. شونبرگ‏هم از شوهرم خیلی گله كرد و برای همین هم در چاپ دوم كتاب، توضیحی آمده است كه صاحب امتیاز بحث آموزش آهنگسازی، شونبرگ است و نه آدریان لدور كرون. به این ترتیب شونبرگ حاضر شدآشتی كند.

آلما آدم چندان دلچسبی نبود، ولی جذابیت خاصی داشت. آدم سختی بود و گوستاومالر را به شدت آزار داده بود و تمام دوستان و آشنایان مالر را از دور و برش پراكنده بود.

شونبرگ آدم نچسبی بود و از زنش گرترود هم خوشم نمی‏آمد. ولی او هم با آن‏شوهر امر و نهی كن زندگی راحتی نداشت. گاهی دعوتمان می‏كردند، همسایه بودیم.امر و نهی شونبرگ مثلاً از این دست بود كه تحمل دود سیگار را نداشت و زنش مجبوربود به میهمانها بگوید كه سیگار نكشند و این هم به مذاق سیگاری‏ها خوش نمی‏آمد،مثلاً دخترم اریكا كه خیلی سیگار می‏كشید و اگر بعد از غذا سیگار نمی‏كشید، حال‏خوشی نداشت.

شونبرگ دو پسر بسیار بی‏تربیت داشت و هر وقت میهمان داشتند، همه دلواپس‏بودند كه الان بچه‏ها با لباس خواب می‏آیند طبقه پائین و می‏گویند: ما سیر نشدیم. تنهاامكان آرام نگه داشتن پسرها این بود كه به آن دو اجازه داده می‏شد تا در تخت‏خواب‏پدر و مادرشان بخوابند و خواهر بزرگتر و بسیار زیبایشان نوریا كه بعداً با نونو(۶) آهنگسازازدواج كرد، مراقبشان باشد. والا هنگام صرف شام نه میهمانها و نه پدرو مادر آرامش‏داشتند.

وضع زندگی شونبرگ خیلی هم جالب نبود. گرترود شونبرگ هم در بداخلاقی‏دست‏كمی از شوهرش نداشت و شنیده بودم كه سخت دلواپس شوهرش بود. شونبرگ‏دیگر جوان نبود، سالم هم نبود و در آمریكا كمترین اسم و رسمی نداشت. یكی ازپسرهای بی‏تربیتش بعدها بهترین تنیس‏باز كالج شد و جایزه‏های زیادی برد و طبیعتاًشونبرگ خیلی احساس غرور می‏كرد. یك روز كه شونبرگ و زنش رفته بودند قدمی‏بزنند، با زوج جوانی برخورد می‏كنند. زن جوان پچ پچی در گوش شوهر می‏كند و هر دوشروع می‏كنند به برانداز كردن شونبرگ. شونبرگ می‏ایستد، برمی‏گردد به آن زوج جوان‏نگاه می‏كند كه ایستاده بودند و به شونبرگ نگاه می‏كردند و در همین حال شونبرگ‏می‏شنود كه زن به شوهرش می‏گوید: «ببین، این پدر شونبرگ است!».

شونبرگ بیماری قلبی داشت و بسیار خرافاتی بود. از عدد ۱۳ وحشت داشت و فكرمی‏كرد روز سیزدهم ماه خواهد مرد. ۷۶ ساله بود و سیزدهم هر ماه بی‏قرار می‏شد وگرترود باید كنارش می‏نشست و دستهایش را می‏گرفت. در اتاق نشیمن هم ساعتی بود وشونبرگ آنقدر به ساعت نگاه می‏كرد تا روز سیزدهم تمام می‏شد.

روز سیزدهم ژوئیه - تصور می‏كنم ۱۹۵۱ - همان صحنه‏ها تكرار شد. دوباره زن وشوهر كنار هم نشستند و ساعت تیك‏تاك می‏كرد. بالاخره نیمه شب شد. شونبرگ بلندشد، رفت طبقه بالا تا بخوابد و گرترود هم مثل همیشه رفت به آشپزخانه تا شربت‏خواب شوهرش را درست كند. گرترود فنجان شربت را به اتاق خواب برد و دید كه‏شوهرش بی‏جان روی تخت افتاده بود. گرترود شونبرگ وحشت می‏كند و نگاهی به‏ساعت می‏اندازد. او هم مثل شوهرش اسیر ساعت بود. می‏بیند كه هنوز نیمه‏شب نشده‏است.

ساعت طبقه پایین جلو بود. یكی از دوستان بعدها برایم گفت كه گرترود شونبرگ‏دچار عذاب وجدان شده و فكر می‏كند شونبرگ با دیدن ساعت پس افتاده است.

چارلی چاپلین را خیلی می‏دیدیم. منزل فیرتل‏(۷) یا آیسلر. شوهرم بهترین شنونده‏ای‏بود كه می‏شود تصور كرد. بزرگترین لذتش در یك جمع زمانی بود كه كسی داستانی‏تعریف می‏كرد. برای سرگرمی‏های دیگر، هر چقدر هم بزرگ و جالب، ارزشی قایل‏نبود. شوهرم می‏توانست ساعت‏ها بنشیند و به حرفهای چاپلین گوش بدهد. چاپلین هم‏بسیار جذاب حرف می‏زد و تعریف می‏كرد، از دوران جوانیش، از اولین نمایش‏هایش، ازناكامی‏هایش؛ خیلی بامزه و سرگرم كننده، انگار كه آن واقعه دارد همانجا اتفاق می‏افتد.

ادا درنمی‏آورد، ولی بسیار سرگرم‏كننده تعریف می‏كرد. شوهرم آنقدر می‏خندید كه‏اشكش درمی‏آمد و مدام چشم‏هایش را پاك می‏كرد. بعدها چاپلین را یك بار دیگر درووی‏(۸) دیدم. ویلای زیبایی داشت. ولی شوهرم دیگر در قید حیات نبود.

پانوشتها:

۱. nberg َArnold Sch ۱۹۵۱ - ۱۸۷۴ آهنگساز و موسیقیدان اتریشی.

۲. Hanns Eisler ۱۸۹۸ - ۱۹۶۲ آهنگساز آلمانی كه در آثار ابتدایی خود بسیار تحت تأثیر شونبرگ بود. بعدهابه كمونیسم گرایش یافت و سرود ملی آلمان شرقی را تهیه كرد.

۳. Bruno Walter ۱۸۷۶ - ۱۹۶۲ نام خانوادگی واقعی او اشلزینگر بود. تابعیت آمریكا را نیز داشت و به عنوان‏رهبر اركستر مونیخ، برلین و وین نیز در اروپا حضور یافته بود.

۴. Franz Werfel ۱۸۹۰- ۱۹۴۵ شاعر و نویسنده‏ی اكسپرسیونیست اتریشی.

۵. Alma Mahler همسر گوستاو مالر ۱۹۱۱ - ۱۸۶۰ آهنگساز اتریشی.

۶. Luigi Nono ۱۹۲۴ - آهنگساز ایتالیایی.

۷. Berthold Virtel

۸. Vevey

۹. Berthold Brecht ۱۸۹۸ - ۱۹۵۶ نمایشنامه‏نویس و نظریه‏پرداز بزرگ آلمان.

۱۰. Therese Giehse ۱۸۹۸ - ۱۹۷۵ هنرپیشه آلمانی.

۱۱. Maxim Litwinow.

۱۲. Theodor Adorno ۱۹۰۳ - ۱۹۶۹ فیلسوف، جامعه‏شناس و موسیقیدان آلمانی.

۱۳. Max Horkheimer ۱۸۹۵ - ۱۹۷۳ جامعه‏شناس و فیلسوف آلمانی كه همراه با آدورنو مكتب فرانكفورت‏را بنیان نهاد.

Samarkand Quarterly - copyright ۲۰۰۳-۲۰۰۴ © -- samarkandmagazine.com


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.