چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

سلول درمانی در رویان


سلول درمانی در رویان

در مرکز سلول درمانی رویان برای تحقیق در زمینه درمان بیماری ها به دنبال بیماری های شایع رفته اند و تمرکز اصلی کار تحقیقاتی خود را روی این بیماری ها گذاشته اند, بنابراین سلول درمانی در این مرکز از بیماری های قلبی که یکی از شایع ترین بیماری ها در ایران است, شروع شد

در‌مرکز سلول‌درمانی رویان برای تحقیق در زمینه درمان بیماری‌ها به دنبال بیماری‌های شایع رفته‌اند و تمرکز اصلی کار تحقیقاتی خود را روی این بیماری‌ها گذاشته‌اند، بنابراین سلول درمانی در این مرکز از بیماری‌های قلبی که یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در ایران است، شروع شد.

پس از آن به دنبال بیماری های پوستی رفتند. کم کم بیماری ارتوپدی، گوارشی و بتازگی بیماری های عصبی و کلیه را نیز به موضوعاتی که درباره آنها در حال تحقیق بودند، اضافه شد.

آنها در زمینه بیماری های قلبی، شایع ترین بیماری قلبی یعنی سکته قلبی را انتخاب کردند. ایده اصلی این بود که در فردی که دچار سکته قلبی شده است بخشی از عروق قلبی آسیب دیده و از بین می رود . در مرحله دوم ممکن است علاوه بر عروق قلبی بخشی از بافت قلب هم آسیب ببیند. پس براساس این ایده، مطالعات اولیه را روی بیماران قلبی شروع کردند. این مطالعه سال ۸۴ طراحی شد.آن زمان قصد داشتند با فرض این که پیامدهای این روش را مورد بررسی قرار دهند، سلول درمانی برای درمان بیماران قلبی را آزمایش کنند تا در صورتی که نتایج موفقیت آمیزی نداشت از این روش در جمعیت بزرگ تر به عنوان یک راهکار درمانی استفاده نشود. این گروه از بیماران را تا سال ۹۰ تحت نظر قرار گرفتند و آنها را گروه کنترل مورد مقایسه قرار دادند تا پیامدهای مثبت ناشی از درمان در آنها تائید شود.

نتایج نشان داد این بیماران نه تنها بهبود پیدا کرده یا با هیچ عارضه ای مواجه نخواهند شد که احتمال زنده ماندن آنها نیز افزایش پیدا می کند. از اوایل امسال در این مرکز به بیماران قلبی خدمات درمانی مبتنی بر سلول درمانی ارائه می شود؛ یعنی برای رسیدن به این مرحله یک پروسه ده ساله پشت سر گذاشته شده است ، اما افرادی که می خواهند از این خدمات استفاده کننده ابتدا باید به پزشک متخصص قلب مراجعه کنند تا همه درمان های رایج فعلی روی این فرد انجام شود. در صورتی که درمان های رایج به نتیجه نرسد و پزشک تشخیص دهد سلول درمانی می تواند راهکار مناسبی برای درمان بیمار باشد، بیمار به مرکز پژوهشی رویان مراجعه می کند. سلول درمانی یک روش درمانی فوق تخصصی است و پزشک متخصص باید همه درمان های رایج را برای بیمار بررسی کند و این روش باید به تشخیص پزشک متخصص در کنار دارودرمانی به عنوان مکمل مورد استفاده قرار گیرد.

در درمان بیماری های پوستی به روش سلول درمانی هم روند مشابهی را پشت سر گذاشته شده است. با توجه به این که در این زمینه مطالعاتی در سطح جهانی انجام شده بود، مرحله ابتدایی را پشت سر گذاشته و وارد مرحله بعدی شدند تا کارآمدی سلول درمانی را مورد بررسی قرار دهند. برای رفع چین و چروک صورت از روش هایی مانند تزریق ژل استفاده می شود که پس از شش ماه اثرات آن از بین می رود، اما ایده ما این بود که سلولی که کلاژن یا این ماده پرکننده را ترشح می کند، کشت کرده و مقدار آن را افزایش دهند و سپس این سلول ها را به خود فرد تزریق کنند که ماندگاری بیشتری دارد.

نتایج مطالعات نشان داد سلول درمانی ماندگاری این روش درمانی را در بیمار تا دو سال افزایش می دهد. محققان پس از عبور از مراحل مختلف کارآزمایی های بالینی به مرحله ای رسیده اند که می توانند خدمات سلولی درمانی در زمینه بیماری های پوستی ارائه کنند. آرتروز، شایع ترین بیماری ارتوپدی است. در این بیماری غضروف آسیب دیده از بین می رود. از مغز استخوان می توان سلول مزانشیمی گرفت. این سلول می تواند به سلول غضروفی تبدیل شود، محققان این را کشت کرده و تزریق می کنیم تا غضروف را ترمیم کند که هنوز خدمات درمانی در این زمینه ارائه نشده است.

در زمینه بیماری های گوارشی مانند بیماری های کبد هم تحقیقاتی انجام شده است . بیش از چهار تا پنج مطالعه در زمینه درمان بیماری های کبدی به کمک سلول درمانی انجام داده ایم و سرانجام به این نتیجه رسیده اند که سلول های بنیادی در درمان بیماری های کبدی اثرگذاری چندانی ندارد. به همین دلیل مجبور شدند روش کارشان را تغییر دهند؛ بنابراین هنوز در این مرکز خدمات درمانی در این زمینه ارائه نمی شود حتی به نتایج قابل اطمینانی در بهره اثرگذاری این روش هم دست نیافته اند.