پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

حقایقی جالب درباره غذاهای روزمره


حقایقی جالب درباره غذاهای روزمره

در مواد غذایی که همه روزه مصرف می کنیم, ترکیبات شیمیایی بسیاری وجود دارند که حتی تلفظ نام برخی از آنها هم سخت است تمام غذاها و مواد خوراکی اطراف ما از مواد شیمیایی تولید شده و حتی محل تولید آنها طبیعت یا آزمایشگاه هم صورت مسئله را پاک نمی کند

تصور اینکه مواد شیمیایی طبیعی موجود در سبزیجات و میوه ها با مواد شیمیایی مصنوعی تفاوت دارند، راهی خوبی برای نگاه به دنیای اطراف مان نیست. در مواد غذایی که همه روزه مصرف می کنیم، ترکیبات شیمیایی بسیاری وجود دارند که حتی تلفظ نام برخی از آنها هم سخت است! تمام غذاها و مواد خوراکی اطراف ما از مواد شیمیایی تولید شده و حتی محل تولید آنها (طبیعت یا آزمایشگاه) هم صورت مسئله را پاک نمی کند. درادامه می خواهیم نگاهی به برخی از ترکیبات شیمیایی موجود در مواد غذایی داشته باشیم.

اگر تاکنون بوی میخک توجه شما را به خود جلب کرده، بهتر است بدانید که این بو به خاطر وجود ماده ای با نام اوژنول (Eugenol) است.

حقایقی جالب درباره غذاهای روزمره

طعم و عطر دارچین که درواقع از پوست خشک شده داخلی نوع خاصی از درختان تهیه می شود نیز به خاطر وجود ماده ای به نام سینامالدهید (Cinnamaldehyde) است.

پس تا اینجا مطمئن شده اید که تمام مواد طبیعی و مصنوعی، طعم خود را از مواد شیمیایی دریافت می کنند. پس این مورد را هم اضافه کنید که تفاوت میان مواد طبیعی و شیمایی هم به خاطر وجود مواد شیمیایی است.

طعم مربوط به مواد طبیعی از هر چیزی که امکان خوردن آن وجود داشته باشد، تهیه می شود که از جمله آنها می توان به حیوانات و سبزیجات اشاره کرد. این موضوع حتی در رابطه با مواد خوراکی که در آزمایشگاه ها برای ساخت طعم دهنده ها از آنها استفاده می شود نیز صدق می کند.

برای ساخت طعم دهنده های مصنوعی از هر چیزی استفاده می شود، حتی مواد غیر قابل خوردن مثل نفت (Petroleum) که بسیاری برای ایجاد مواد شیمیایی طعم دهنده از آن استفاده می کنند.

برخی مواقع، یک طعم دهنده شیمیایی را می توان به کمک منابع طبیعی یا شیمایی تولید کرد؛ اگرچه در این حالت روش انجام کار متفاوت است، اما مولکول تولیدشده تفاوتی با منبع اصلی آن ندارد.

با این حال چرا باز هم از طعم دهنده های مصنوعی استفاده می شود؟ در حالت کلی، مواد شیمیایی مصنوعی در طعم دهنده های مصنوعی هزینه تولید پایینتری نسبت به آن چه در منابع طبیعی مواد شیمیایی پیدا می شود، دارند. به علاوه استفاده از آنها ایمن تر خواهد بود چراکه درگذشته آزمایش های لازم روی این مواد انجام شده است. در نهایت تولید آنها به خاطر عدم نیاز به زمینی برای پرورش، سازگاری بیشتری با محیط زیست دارند.

وانیلین (Vanillin) یکی دیگر از ترکیبات شیمیایی موجود در مواد غذایی است که بوی وانیل از آن نشات می گیرد. در طبیعت، وانیلین از گونه ای بومی از گیاه ارکیده در مکزیک به دست می آید. اما پروسه استخراج این ماده شیمیایی طبیعی و خالص، فوق العاده زمانبر و پرهزینه است. به همین جهت محققان موفق به پیدا کردن راهی برای تولید وانیل مصنوعی در آزمایشگاه ها شده اند.

سال 2006 بود که یکی از پژوهشگران ژاپنی با نام مایو یاماموتو (Mayu Yamamoto) موفق به پیدا کردن راهی برای استخراج وانیل از مدفوع گاو شد. همین دستاورد بزرگ نیز باعث شد تا جایزه ایگ نوبل (Ig Nobel Prize) در دانشگاه هاروارد به او برسد.

بسیاری از مردم متوجه نمی شوند که ترکیبات شیمیایی موجود در طعم و بوی مواد طبیعی، به همان اندازه هم در طعم دهنده های مصنوعی یافت می شود. به عنوان مثال، تعداد مواد شیمیایی که برای تولید طعم و بوی توت فرنگی مصنوعی در یک نوشیدنی توت فرنگی استفاده می شود، مشابه همان میزان در یک توت فرنگی تازه است.

عطر و طعم مصنوعی انگور برخلاف تصور بسیاری از افراد، از ماده ای شیمیایی در انگور بنفش مشتق شده و خبری از انگورهای سبز یا قرمز که در سوپرمارکت ها فروخته می شوند، نیست. به همین جهت موادی با بو و مزه مصنوعی انگور مثل آب نبات ها یا نوشیدنی ها، بفنش بوده و مزه آئها با انگور طبیعی تفاوت دارد.

لازم است بگوییم برخی طعم دهنده های طبیعی از همتای مصنوعی آنها خطرناک تر هستند. شاید باورش کمی سخت باشد اما بعد از استخراج، در بوی خوب بادام یا بنزآلدهید (Benzaldehyde) می توان رد پای سیانید را پیدا کرد. به همین دلیل است که در برخی از فیلم های سینمایی، بوی تلخ بادام را به مسمویت افراد با سیانور ارتباط می دهند.

سویای خام که سس سویا از آن تهیه می شود هم سمی است. این در حالی ست که برای تولید سس های صنعتی سویا، به جای پختن آنها از پروتئین های گیاهی هیدرولیزشده استفاده می شود.

بسیاری از مردم نگران ترکیبات شیمیایی موجود در مواد غذایی همچون مونوسدیم گلوتامات (MSG) که به غذاهای مختلف اضافه می شود، هستند. به علاوه ارتباط میان سردرد و این مواد که به عنوان «سندروم رستوران چینی» شناخته می شود نیز تنها یک باور غلط است. به عقیده محققان، علائم مربوط به مصرف غذاهای چینی به خاطر وجود مقادیر بالایی از نمک در این غذاهاست.