سه شنبه, ۱۵ خرداد, ۱۴۰۳ / 4 June, 2024
مجله ویستا

آشفتگی-افسردگی


آشفتگی-افسردگی

بیماری آشفتگی – افسردگی، اختلالی است که طی آن خلق فرد از حالت شاد و پر انرژی به حالت غمگین و خموده در چرخش است.این بیماری به نام مانیک-دپرسیو و یا اختلال دو قطبی نیز نامیده می‌شود. …

بیماری آشفتگی – افسردگی، اختلالی است که طی آن خلق فرد از حالت شاد و پر انرژی به حالت غمگین و خموده در چرخش است.این بیماری به نام مانیک-دپرسیو و یا اختلال دو قطبی نیز نامیده می‌شود. شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان است وعوامل هورمونی در بروز آن دخیل دانسته شده‌اند. حالت خفیف‌تر و مزمن تر این اختلال ادواری خویی نامیده می‌شود. شخصی که در فاز آشفتگی بیماری قرار دارد، دارای حالت انبساط بی‌حد و مرز و نامتناسب است و هر فعالیتی به ایجاد احساس لذت و شعف و شادی در وی منجر می‌شود. فرد در حالت آشفتگی به برقراری رابطه با دیگران و تجدید روابط پیشین می‌پردازد. و در این رابطه به هر وسیله‌ای متوسل می‌شود وممکن است که این سبک برخورد اجتماعی اومنجر به ایجاد ناراحتی در دیگران شود.

همچنین کاهش خواب و احساس نیرومندی بدون خواب کافی، رفتار آشفته و پر جنب و جوش، فعالیت‌های متعدد از دیگر ویژگی‌های این افراد است. این افراد افکار زیادی دارند که گاهی برای بیان آن وقت کم می‌آورند و به همین دلیل عجول و شتابزده حرف می‌زنند که به این حالت «فشار تکلم » می‌گویند.

همچنین گاهی دچار حالت گریز افکار می‌شوند. درخلال این بیماری فرد ممکن است اقدام به ولخرجی‌های زیاد، پوشیدن لباس‌های نامناسب، رانندگی‌های خطرناک و غیره کند، که برای خود فرد و دیگران دردسر ساز شود. ویژگی دیگر افراد دچار حالت آشفتگی یا شیدایی احساس خود بزرگ بینی است که طی آن فرد خود را واجد ویژگی‌ها و مزیت‌های خاص و توانایی‌های فوق العاده می‌یابد، این حالت نوعی تورم اعتماد به نفس است که تناسبی با موقعیت واقعی فرد ندارد و منجر به ریسک‌های شغلی یا انجام فعالیت‌های پر خطر می‌شود. گاهی عارضه‌های ناشی از این رفتارها بسیار شدید و حاد می‌شود، به طوری که منجر به صدمه جدی به خود ودیگران و ایجاد خسارت‌های مالی،جسمی،عاطفی یا آبرویی برای خود فرد یا دیگران می‌شود، یا منجر به فعالیت‌های غیر قانونی می‌شود که ناشی از ضعف قضاوت فرد است که در این موارد بستری شدن فرد ضرورت پیدا می‌کند.

سن متوسط بروز حالت آشفتگی حدود بیست سالگی است اما گاهی آغاز آن در سنین بالاتر و میانسالی هم دیده می‌شود. فرد دچار آشفتگی-افسردگی یک یا چند دوره افسردگی اساسی را نیز در خلال فاز‌های آشفتگی تجربه می‌کند که ویژگی‌های دوره افسردگی همان ویژگی‌های افسردگی اساسی شامل فقدان انرژی و انگیزه و حالت خمودگی و افکار مرگ یا خود کشی و مشکلات اشتها و خواب است.

در تبیین علت بیماری آشفتگی-افسردگی به نقش عوامل هورمونی و عوامل ژنتیکی بیش از سایر موارد اشاره شده است. درمان این اختلال با استفاده از نمک‌های لیتیوم صورت می‌گیرد.

نویسنده : آذر نادی