سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
امپراتوری رو به افول امریکا
با توجه به روند رو به رشد وسریع کشورهای چین و هند در زمینه های مختلف از جمله اقتصادی از یک سو و کند شدن سیر پیشرفت امریکا از سویی دیگر، برای هر تحلیلگر وکارشناس مسائل بین المللی شکی نمی ماند که این دو کشور نامزد ابرقدرت شدن در دهه های آینده خواهند بود.
شماری از نویسندگان امریکایی ازجمله جیم هوگلند با اشاره به این موضوع ، در این زمینه نوشته است : کفه ترازوی قدرت در حال حاضر، با اقتدار هر چه تمامتر به سوی آسیا در حال تغییر است.
از این رو آسیا در قرن بیست و یکم میلادی بر جهان حاکم خواهد شد همانگونه که ایالات متحده امریکا و اروپا پیش از این بر جهان سیطره یافته اند.
ایالات متحده که احساس می کند، ائتلاف پیشین واشنگتن با برخی کشورها در سایه تحولات سریع جهانی که به نفع قدرتهای جدید خارج از ائتلاف امریکا در حال وقوع است ،در مهار بروز و ظهور قدرت های جدید بی ثمر بود، لذا می کوشد برای استمرار سیطره اش بر جهان ، تحولات جهانی را از طریق توسعه فعالیت های اقتصادی به نفع خود رقم زند.
این در حالی است که برخی نویسندگان معتقدند ارقام رشد امریکا در زمینه های مختلف اقتصادی در مقایسه با گذشته این کشور و همچنین مقایسه آن با دستاوردهای قدرتمندان جدید اقتصادی مبالغه آمیز است.
گزارش اخیر سازمان ملل متحد که در آن امریکا پس از سنگاپور و نیوزلند در بخش تسهیل کار و سرمایه گذاری در جایگاه سوم قرار دارد و اقتصاد امریکا پس از فنلاند رتبه دوم را در میان اقتصادهای رقابتی به خود اختصاص داده است ، چهره واقعی اقتصاد ینگه دنیا رانشان می دهد.
به طور قطع ویژگی های پیشرفت امریکا در زمینه های مختلف که نویسنده (دیوید بروکس) برشمرده ، خوب است اما چهره واقعی از قدرت فعلی کشور ارائه نمی دهد. قدرت کشورها فقط با میزان تولید یا برتری آن در یکی از زمینه ها یا حتی در زمینه های مختلف سنجیده نمی شود بلکه علاوه بر این ، با میزان هزینه کشور در عرصه داخلی یا خارجی نیز سنجیده می شود. جایگاه امریکا به عنوان ابرقدرت موجب شده است ،این کشور برای این که مناطق مختلف جهان را در بر گیرد دامنه فعالیت سیاسی و نظامی خود را گسترش دهد و طبیعتا این مساله هزینه بالایی می طلبد که در موارد زیادی این هزینه بیشتر از توانایی امریکا است وچنین عملکردی در نهایت سبب می شود آنچه امریکا در ازای گسترش دامنه فعالیت های سیاسی و نظامی خود در جهان می پردازد بسیار بیشتر از چیزی باشد که در ازای آن دریافت می کند لذا این فعالیت ها برآیندی منفی برای برتری امریکا دارد.
علت اصلی پیشرفت امریکا در نیمه دوم قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم ، دوری جستن از مسائل مختلف جهان و هزینه نکردن برای دخالت در امور کشورها بود که این مساله به حفظ همه سرمایه ملی امریکا منجر شد،کاری که دیگر امپراتوری ها در اروپا نیز انجام می دادند.
این معادله هم اکنون برای هریک از کشورهای چین و هند روی می دهد،چین سعی دارد در حد امکان از مسائل جهانی فاصله بگیرد و با حفظ همه ثروت های ملی خود به برتری کامل برسد، همان کاری که امریکا قبلا انجام داد.
منبع: العالم
ترجمه: کریم دانش آموز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست