یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در لهستان
بررسی وضعیت كشور لهستان در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات از یك جنبه اهمیت ویژهای دارد و آن اینكه لهستان پس از فروپاشی بلوك شرق در اواخر دهه ۱۹۸۰ و ورود به بازار اقتصاد آزاد، رویكردهای اقتصادی و اجتماعیش را با تاكید بر محوریت فناوری اطلاعات و ارتباطات تعیین كرد. برای اقتصاد بسته این كشور كه در حال گذار به سمت جهانی شدن بود، فناوری مزبور از جذابیت بالایی برخوردار بود.
موقعیت راهبردی لهستان بهعنوان پل بین اروپای شرقی و غربی باعث ایجاد فرصتهای مناسبی برای این كشور در قلب اروپا شده است. این كشور از وسعت و جمعیت مناسبی در منطقه مزبور برخوردار است. وجود حدود ۲۰ میلیون نیروی كار در این كشور را میتوان از فرصتهای مناسب موجود برای این كشور در راستای توسعه اقتصادی و اجتماعی ارزیابی كرد. در دهه ۱۹۹۰ لهستان برای تسریع در ایجاد تغییرات ریشهای در اقتصادش و همچنین، تغییر و بهبود فرایندها بهمنظور پیوستن به اتحادیه اروپا تلاش ویژهای را در زمینه توسعه و به كارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز كرد. در مارس سال ۲۰۰۰ نیز این كشور از برنامه عملیاتی اتحادیه اروپا در این زمینه پشتیبانی كرد.
همچون بسیاری از كشورها، لهستان نیز نهادهایی را برای توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ابعاد مختلف مد نظر قرار داد. در این میان، كمیته دولتی پژوهش علمی (KBN) ماموریت ویژهای یافت و سازمان توسعه صنعتی لهستان (IDA) نیز بر تحول در صنایع سنگین موجود بهویژه با تاكید بر فناوری اطلاعات و ارتباطات متمركز شد. از جمله این صنایع كه بهطور سنتی از مزیتهای رقابتی این كشور در گذشته بهشمار میآمده، میتوان به ماشینسازی، آهن و فولاد، معادن زغال سنگ، كشتیسازی، صنایع غذایی و نساجی اشاره كرد.
در شمارههای قبل به توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایرلند پرداخته شد كه میتوان از جنبههای مختلف بین این دو كشور مشابهتهایی را ملاحظه كرد. هر دو كشور در زمینه سرعت توسعه فناوری مزبور در سطح اول اتحادیه اروپا و دیگر كشورهای پیشروی دنیا قرار دارند. لهستان از نیروی كار آموزشدیده فراوان و سطح بالایی برخوردار است و در زمینه دانش فنی چه در سطوح فنی و چه در سطوح سازمانی بهدلیل در پیش گرفتن سیاست درهای باز اقتصادی و توسعه فعالیتهای شركتهای چندملیتی توانایی زیادی دارد.
بررسیها نشان میدهد كه لهستان بهجای جذب فناوری نوین اطلاعاتی و ارتباطی بر تحول بر صنایع موجود از این طریق متمركز شده است. زیرساختهای مخابراتی این كشور هنوز مراحل تكاملی خود را طی میكنند، ولی با این حال رشد بازار سالانه این كشور بسیار بالاست.
خصوصیسازی در كشور لهستان هنوز ادامه دارد، ولی تا جایگاه مطلوب فاصله زیادی دارد. هزینههای مربوط مخابرات و بخش ارتباطات هنوز بالاست و نرخ مالیات نیز تا حد زیادی سرسامآور است. بهنظر میرسد این عوامل بازدارندگی زیادی در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در این كشور ایجاد كرده است و مخاطرات فعالیت در این عرصه را برای سازمانها و عموم مردم بالا برده است. از اینرو، فعالیتهای مزبور بهصورتی محتاطانه و با توجه به حمایتها و تضمینهای مختلف بهویژه در بخشهای دولتی پیش میرود.
یزدان محمدبیگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست