چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
استیراکوزاروس, دایناسور خاردار
● آناتومی:
استیراکوزاروس نوعی دایناسور بود که روی چهارپای کوتاه راه می رفت.از پشت جمجمه این گیاهخوار بزرگ، شش زایده خاردار بیرون آمده بود. به علاوه، این دایناسور، بر روی دماغش هم شاخ(به طول ۲فوت(۶۰سانتیمتر)و عرض ۶اینچ(۱۵سانتیمتر) داشت که به سمت بالا نوک تیز می شد و دو شاخ کوچک هم بالای چشمانش داشت. احتمالا این خارها و شاخها، برای حفاظت جانور در مقابل درندگان بوده است و یا در جفت گیری و نبرد به کار می رفته است. استیراکوزاروس، دمی کوتاه، کلفت و نوک تیز، بدنی حجیم، جمجمه ای بزرگ و منقار داشت. استیراکوزاروس، تخم گذار بوده است.
طول استیراکوزاروس حدود ۱۸ فوت(۵متر)، بلندی آن حدود ۶ فوت(۸/۱متر) و وزن آن بیش از ۳تن بوده است.
● زمان زیست:
استیراکوزاروس، در دوره کرتاسه پسین، حدود۷۰-۷۷ میلیون سال قبل، می زیست. این جانور، از آخرین گونه های دایناسوری بود که قبل از انقراض کرتاسه- ترشیاری، در۶۵ میلیون سال قبل، ظهور کرد. دایناسورهای هم عصر استیراکوزاروس عبارتند ازتیرانوزاروس رکس، آنکیلوزاروس(گیاهخوار زره دار)، کوریتوزاروس(دایناسور تاجدار) و دریپتوزاروس(دایناسوری گوشتخوار).
● رفتار:
استیراکوزاروس، مانند سراتوپسین های دیگر، به صورت گله ای زندگی می کرده است.این فرضیه، با کشف لایه های استخوانی، که شامل نهشته های استخوانی عظیمی از یک گونه در یک منطقه می باشد، تایید شده است. استیراکوزاروس، تخم گذار بوده است و والدین از فرزندانشان مراقبت می کرده اند.
هنگامی که استیراکوزاروسها، مورد حمله درندگان قرار می گرفتند، مانند کرگدنهای امروزی، به دشمنشان حمله ور می شدند. این حمله، دفاع بسیار موثری بوده است.
● هوش:
استیراکوزاروس، نوعی سراتوپسین بود که هوش آنها(یا EQ که از روی نسبت مغز به وزن بدن اندازه گیری می شود) در میان دایناسورها متوسط بود.
● تغذیه:
احتمالا استیراکوزاروس سیکادها، نخلها و دیگر گیاهان ماقبل تاریخ را می خورده است. به علاوه، استیراکوزاروس(مانند سراتوپسین های دیگر و برخلاف اکثر دایناسورهای دیگر) با استفاده از دندانهای گونه ای، به خوبی غذایش را می جوید.
● تحرک:
استیراکوزاروس، روی چهارپای کوتاه راه می رفت. این جانور، دایناسور نسبتا چابکی بود و با سرعت بیش از ۲۰مایل در ساعت(۳۲کیلومتر در ساعت) می دوید. سرعت دایناسورها با استفاده از مورفولوژِی(ویژگیهایی مانند طول پاها و وزن تقریبی بدن) و ردپای فسیل شده آنها محاسبه می شود.
● کشف فسیلها:
استیراکوزاروس، در سال ۱۹۱۳، توسط لامبه، از روی فسیلی که در نزدیکی آلبرتای کانادا کشف شده بود، نامگذاری شد. فسیلهای این دایناسور در ایالات متحده و کانادا کشف شده اند. لایه ای استخوانی که متشکل از حدود ۱۰۰ فسیل استیکوزاروس بود، در آریزونای ایالات متحده کشف شده است و نشان می دهد که استیراکوزاروس، به صورت گله ای زندگی می کرده است.
● طبقه بندی:
استیراکوزاروس، نوعی اورنیتیچین و از راسته دایناسورهای گیاهخوار پرنده مانند بود. این دایناسور، عضو زیر راسته مارجینوسفالیا و خانواده گیاهخواران بزرگ، شاخدار، سپردار و گله ای، سراتوپسین ها بود. سراتوپسین ها یکی از آخرین گروههای دایناسوری ظهور کرده بوده و شامل سیتاکوزاروس، لپتوسراتوپس، پاکیرینوزاروس، مونتانوسراتوپس، کاسموزاروس، سنتروزاروس، تریسراتوپس، استیراکوزاروس، پروتوسراتوپس و غیره می باشند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست