یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
ریشه های درونی غیبت
● ریشه های درونی غیبت
در این بخش، به بررسی ریشههای درونی و اموری که سرمنشأ غیبت هستند، پرداخته میشود. این امور عبارتند از:
۱) فرونشاندن خشم
برای فردی که از برادر مؤمنش خشمگین میشود و آتش غضب در درونش شراره میکشد، امکان پدید آمدن دو حالت وجود دارد: نخست آن که پشت سرش عیوب او را برشمرد و از این راه خشم خود را فرو نشاند و دیگر این که خشم خود را به صورت خشم و کینه و عقده فرو نشاند؛ ولی ریشه کن نکرده، هر جا مناسبتی پیش آید، عیوبش را به طور مستمر عنوان کند که هر دو حالت از رذایل است.
۲) همراهی با همنشینان و دوستان
گاه انسان برای گرم کردن مجلس دوستانه و به گمان عقب نماندن از دیگران، زبان به غیبت میگشاید؛ مثل آن که در مجلسی دوستانه، یکی از دوستان غیبت میکند و در این بین، فردی که قصد غیبت نداشته، از ترس این که مبادا جمع او را نپذیرد، بحث را پی میگیرد و زبان خود را به غیبت میآلاید.
۳) خنثی کردن اثر
گاهی شخصی برای پیشگیری یا خنثی کردن اثر حرفی که درباره او زده شده است، به غیبت آلوده میشود.
هرگاه انسان برای خنثی کردن اثر سخن کسی که میخواهد آبروی او را ببرد، یا بر ضد او شهادتی بدهد، پیش دستی کرده، نقایص و عیوب او را در غیابش عنوان کند، حتی اگر آن عیوب درست هم باشد، این فرد غیبت کرده است و اگر برای نفوذ کلامش به دروغ نیز توسل جوید، به افتراء نیز دچار شده است.
روشن است که این مسأله نیز به کوچکی نفس انسان یا به ترس او باز میگردد.
۴) توجیه یا رفع اتهام
گاه فرد، عمل زشتی انجام داده یا به آن متهم شده است و برای توجیه یا رفع اتهام، از برادر مؤمن خود غیبت میکند و او را به شرکت در این عمل زشت متهم میسازد یا حتی ارتکاب را فقط به او نسبت میدهد؛ به این ترتیب، عیبی دیگر بر عیب های خود میافزاید که این هم در ضعف نفس انسان ریشه دارد.
۵) کبر
گاهی شخص برای این که فضیلت خود را در مسألهای اثبات کند، عیب برادر ایمانیاش را ذکر میکند.
او نقصهای شخص دیگری را میگوید تا به صورت غیر مستقیم برتری خود را به رخ بکشد. این فرد به رذیله نفسانی یا خود بزرگ بینی دچار است.
۶) حسد
کسی که به بیماری نفسانی حسد مبتلا است، از ستایش برادر مؤمنش ناراحت میشود؛ به همین دلیل عیوب او را منتشر میکند.
بی هنران، هنرمند را نتوانند که بینند همچنان که سگان بازاری، سگ صید را. مشغله برآرند و پیش آمدن نیارند؛ یعنی سفله چون به هنر با کسی برنیاید به خبثش در پوستین افتد.
کند هر آینه غیبت، حسود کوته دست که در مقابله گنگش بود زبان مقال [۱]
۷) مزاح و شوخی
گاهی غیبت جنبه شهوانی و لهوی دارد؛ مانند آن که شخصی در جمع دوستان، برای شوخی و خنده؛ نقایص برادر یا خواهر ایمانی خود را یادآور میشود. این از جمله رفتارهای ناپسندی است که در نیروی درونی شهوت ریشه دارد و در باب شوخی و مزاح مورد گفتوگو است.
۸) تمسخر
گاه انسان برای استهزای دیگری به غیبت کردن او پرداخته، عیبهایش را فاش میسازد.
۹) دلسوزی بدون توجه
شخص غیبت کننده هنوز به آداب الاهی مؤدب نشده است؛ او دوست دارد در راه خدا قرار گیرد؛ ولی مسیر آن را نمیداند و به بیراهه میرود.
او با دیدن عیب مؤمنی، از روی دلسوزی به باز گفتن آن میپردازد؛ مانند آن که فردی خطای برادر مؤمنش را دیده یا متوجه نقصی در او، در بعد دینی یا ابعاد دیگر شده است و از روی دلسوزی، بیاختیار پشت سرش عیبهای او را برمیشمرد. دلسوزی و ناراحتی او واقعی است و چه بسا اگر آن عیب را فاش نمیساخت، پاداشی هم نصیب او میشد؛ ولی چون طرف صحبتش را معرفی کرده، ثوابش به عقاب تبدیل میشود؛ بنابراین در رحمت و شفقت و مهربانی هم باید معیار شرعی در نظر گرفته شود تا رحمت شخص مایه عذاب او نشود.
۱۰) خشم در راه حق
گاه انسان در برابر رفتار زشتی که از دیگری مشاهده میکند، چنان خشمگین میشود که ضمن اظهار نفرت از آن رفتار زشت، نام فرد انجام دهنده را نیز میآورد که در این جا هم او به غیبت دچار شده است؛ زیرا میتوانست بدون بردن نام فرد، فقط تنفر خویش را از آن رفتار زشت اظهار کند. این خشم ستوده و پسندیده است، ولی غیبت نکوهیده و ناپسند است.
حضرت صادق (ع) میفرماید:
اصل الغیبه یتنوع بعشره انواع: شفاء غیظ و مساعده قوم و تهمه و تصدیق خبر بلاکشفه و سوءظن و حسد و سخریه و تعجب و تبرم و تزین. [۲]
با این تفاسیر به خوبی روشن میشود که برای ایمن ماندن از عذاب الاهی باید از زبان به خوبی مراقبت کرد، همان گونه که امام صادق (ع) در ادامه سخن میفرماید:
فان اردت السلامه فاذکر الخالق لا المخلوق، فیصیر لک مکان الغیبه عبره و مکان الاثم ثوابا. [۳]
اگر میخواهی سالم بمانی، خدا را یاد کن، نه خلق خدا را. آن وقت به جای این که غیبت کنی، عبرت میگیری و به جای گناه، ثواب میکنی.
پاورقی:
[۱]. سعدی: گلستان، باب ۸، حکایت ۴۷.
[۲]. محدث نوری: مستدرک الوسائل، ج ۹، ص ۱۱۸، ح ۱۰۴۰۷.
[۳]. همان.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست