سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

متمایزترین مساجد در جهان


متمایزترین مساجد در جهان

مساجد مانند هر بنای معماری دیگری در جهان, مورد توجه مردم و رسانه ها هستند دینی بودن این بناها باعث شده این توجه بیشتر هم بشود

مساجد مانند هر بنای معماری دیگری در جهان، مورد توجه مردم و رسانه‌ها هستند. دینی بودن این بناها باعث شده این توجه بیشتر هم بشود.

از سوی دیگر مسلمانان در سراسر جهان تلاش دارند تا با به کارگیری بهترین های خود در امر مسجدسازی این نمادهای اسلامی را به بهترین وجه ممکن به جهانیان معرفی کنند. از این روست که در سراسر جهان مساجدی ایجاد می شود که رکوردشکن هستند. از قدیمی ترین مسجد جهان گرفته تا کوچک ترین و بزرگ ترین آنها و تا پرهزینه ترین مساجد جهان که به لطف پول شیخ های حاشیه خلیج فارس ساخته می شوند. این فهرست نگاهی دارد به فهرست رکوردهای مساجد در جهان.

۱ ـ قدیمی ترین مسجد جهان: در بیان قدیمی ترین مسجد جهان اختلافی نیست. نقل است پیامبر اکرم(ص) پیش از این که به شهر مدینه بیاید در نزدیکی این شهر مسجد قبا را تاسیس کردند. گفته شده پیامبر شخصا در ساخت این مسجد مشارکت داشته است. مساحت مسجد قبا اکنون به لحاظ واقع شدن در طرح توسعه دولت سعودی، به مراتب از روزهای اول بیشتر شده است. زائران ایرانی مکه و مدینه در برنامه ای تحت عنوان «زیارت دوره» از این مسجد بازدید می کنند. مسجد ضرار که به عنوان مسجدی برای ایجاد اختلاف در میان مسلمانان شناخته می شود و به دست پیامبر تخریب شده هم در نزدیکی همین مسجد بناشده بود.

۲ ـ بزرگ ترین مسجد جهان: لقب بزرگ ترین مسجد جهان متعلق است به مهم ترین و موردتوجه ترین مسجد. مسجدالحرام در شهر مکه با حدود ۴۰۰ هزار مترمربع وسعت می تواند نزدیک به چهار میلیون نمازگزار را در خود جای دهد. البته اخیرا طرح های توسعه ای در این مسجد اجرا شده تا این ظرفیت را هم بالاتر ببرد و بتواند راحتی بیشتری برای زوار بیت الله ایجاد کند. خانه کعبه که درون مسجدالحرام قرار گرفته شده طبق روایات اسلامی نخستین بنای ساخته شده روی کره زمین است، اما مسجدالحرام پس از فتح مکه به دست پیامبر اکرم و یاران او تاسیس شد. از آن زمان تاکنون به صورت متوالی بنای این مسجد گسترش یافته است. ترک های عثمانی و عرب های سعودی بیشترین نقش را در توسعه این مسجد داشته اند. البته طرح توسعه سعودی این مسجد مورد انتقاد برخی کارشناسان قرار گرفته است. به زعم آنها، ساخت مکان هایی چون برج ساعت می تواند از توجه به مسائل عبادی در مسجدالحرام بکاهد. دومین مسجد جهان هم در عربستان سعودی و در شهر مدینه وجود دارد که مسجد نبوی محل دفن پیامبر اسلام است. گفته می شود مساحت این مسجد حدود ۳۰۰ متر از مسجدالحرام کمتر است، اما به دلیل طبقاتی بودن مسجدالحرام تعداد کمتری از زائران می توانند به طور همزمان در آنجا نماز بخوانند. اگر حرم مطهر امام رضا را به عنوان یک مسجد محاسبه کنیم این مکان سومین مسجد بزرگ جهان است و در غیر این صورت مسجد شاه فیصل در پاکستان با ۴۳ هزار مترمربع وسعت را باید به عنوان سومین مسجد بزرگ در جهان یاد کنیم. نام این مسجد به نام فیصل بن عبدالعزیز پادشاه سعودی گذاشته شده است و ساخت آن با ۱۲۰ میلیون دلار در سال ۱۹۹۳ به اتمام رسیده است.

۳ ـ کوچک ترین مسجد جهان: یافتن محلی به عنوان کوچک ترین مسجد جهان بسیار مشکل است، زیرا هر کسی می تواند ساختمان کوچکی را با خواندن صیغه مسجد به مسجد تبدیل کند و از این رو آمارگیری از مساجد کوچک مشکل می شود، اما در برخی منابع مسجد «زایی سیدی» در هند به عنوان کوچک ترین مسجد در جهان شناخته می شود. این مسجد ۱۶ مترمربع فضا دارد و جالب است بدانید که در کنار مسجد تاج در هند قرار گرفته که یکی از بزرگ ترین مساجد آسیاست؛ مسجدی با ظرفیت ۱۷۰ هزار نفر در شهر بوپال هند.

۴ ـ گران ترین مسجد جهان: در میان مسلمانان دو رویکرد نسبت به ساخت مسجد وجود دارد. برخی می گویند باید خانه خدا را با سادگی تمام ساخت تا اولا عبادت ها در آن خالصانه باشد و ثانیا بقیه سرمایه را به ساخت مساجد دیگر و کمک به فقرا تخصیص داد. در مقابل برخی معتقدند باید مساجد را با شکوه و زیبایی هر چه تمام تر ساخت تا بتواند نمادهای زیبایی از اسلام باشد. اعراب حاشیه خلیج فارس نشان داده اند که بیشتر دوست دارند از رویکرد دوم پیروی کنند. به این ترتیب مسجد شیخ زاید در ابوظبی امارات به عنوان پرهزینه ترین مسجد جهان هنگام ساخت معرفی می شود. مسجدی که ظرفیت لازم برای پذیرش ۴۰ هزار نمازگزار به صورت همزمان را دارد و برای ساخت آن معمارانی از کشورهای مختلف جهان از جمله ایران مشارکت کردند. هزینه ساخت این مسجد نزدیک به ۵۵۰ میلیون دلار بوده است. جالب است بدانید بزرگ ترین فرش جهان که یک فرش ایرانی است به مساحت ۵۰۰۰ مترمربع و وزن ۳۵ تن در مرکز این مسجد جای گرفته است. نکته جالب دیگر این است که در ساخت این مسجد از قطعات طلا هم بهره گیری شده است.

۵ ـ زیباترین مسجد جهان: روشن است که زیبایی امری نسبی است و نمی توان حکمی کلی در این باره صادر کرد. بخصوص این که در مناطق مختلف جغرافیایی جهان هم سلایق گوناگونی حاکم است. به غیر از مسجدالحرام و مسجد نبوی که از آنها پیش از این یاد شد، مسجد فیصل در امارات با معماری خاص خود یکی از زیباترین مساجد جهان است. در طراحی ساختمان این مسجد از الگوی همیشگی گنبد بهره گیری نشده و به جای آن از شکل مثلث در سقف بهره گیری شده است. در عین حال مسجد فوترا در مالزی هم یکی دیگر از مساجد زیبا در جهان است. زیبایی این مسجد به رنگ های مختلفی است که در بنای آن استفاده شده و همچنان قرار گرفتن آن در کنار آب است به نوعی که حتی گفته می شود، گویی این مسجد در آب ساخته شده است. مسجد ایاصوفیه در ترکیه هم یکی دیگر از مساجد زیبای جهان است که به عنوان نماد شهر استانبول هم شناخته می شود. این مسجد در قرن ششم میلادی ساخته شده است. مساجدی در برونئی کشور ثروتمند اسلامی هم هستند که جزو مساجد زیبای جهان شناخته می شود. در بنای این مساجد مطابق میل سلطان این کشور به طلا، از این فلز گرانبها بسیار استفاده شده است.