جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

روز زمین پاک و آمارهای هشدار دهنده


روز زمین پاک و آمارهای هشدار دهنده

خدایا به ما بینشی عطا فرما تا عظمت زنجیره پرشکوه حیات را در زمین بشناسیم و ما را توفیقی عنایت فرما تا در پاسداری از آنچه در طبیعت به ما ارزانی فرموده ای تلاش کنیم

● فعالیتهای روز زمین پاک

دوم اردیبهشت که روز زمین پاک است و در روز زمین پاک قرار است طبق برنامه هر ساله در این روز با برگزاری همایشهای علمی ؛ سمینارهای زیست محیطی؛ حرکت های نمادین از قبیل پاکسازی مناطق کوهستانی و دشتها و جنگلها و یا مناطق شهری؛ و اجرای اردوهای فرهنگی زیست محیطی و همچنین برگزاری کارگاه های عملی به بررسی مشکلات زیست محیطی محل زندگی خود در روز زمین پاک به پردازیم.

ابتدا دعای روز زمین پاک: که عبارت است از "خدایا به ما بینشی عطا فرما تا عظمت زنجیره پرشکوه حیات را در زمین بشناسیم و ما را توفیقی عنایت فرما تا در پاسداری از آنچه در طبیعت به ما ارزانی فرموده ای تلاش کنیم. زیبایی ها و پاکی های زمینت را بستائیم و در جهت آلودگی ها و تخریب زمین گام برنداریم ، که بخوبی می دانیم بقای ما در گرو بقای زمین پاک است ..."

● آمارها

▪ تهران: به این آمار توجه کنید "تهرانی ها سالانه ۳۰میلیون و ۳۵۰هزار دلار پلاستیک ، ۵۵هزار دلار پسماند غذایی آشپرخانه ، ۳۵میلیون دلار کاغذ و مقوا و فقط ۵۰ میلیون دلار نان در مرکز دفن زباله کهریزک زیر خروارها خاک دفن می کنند که بازیافت آنها سالانه بیش از ۲۰۰میلیون دلار صرفه جویی ارزی به دنبال خواهد داشت. به عبارت دیگر ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه نفت خام است."

▪ جهان: همچنین یک سایت اینترنتی که آمار لحظه به لحظه جهان را برای بعضی از آیتم ها در اختیار مردم قرار می دهد به شرح ذیل است .

آمار جمعیت کنونی جهان تا کنون ۶.۸۳۹.۴۶۶.۹۲۴ نفر می باشد که در هر ثانیه در جهان سه کودک متولد می شود ؛ در هر ثانیه در جهان دو نفر فوت می کند؛ میزان جنگل های از دست رفته در جهان هر سه ثانیه یک هکتار می باشد ؛ زمین های زراعی از بین رفته به دلیل فرسایش خاک امسال در جهان در هر پنج ثانیه یک هکتار می باشد ؛ گونه های منقرض شده امسال ۴۱۴۲۴ مورد می باشد و دی اکسید کربن (CO۲) متصاعد شده امسال برحسب تن ۶.۶۶۵.۵۰۶.۴۰۰ می باشد ؛ مواد شیمیایی سمی رها شده در آب و هوا و خشکی توسط صنایع در این سال (تن) ۲.۹۲۳.۲۴۱ می باشد ؛ افراد بدون دسترسی به آب آشامیدنی سالم ۱.۳۵۰.۰۷۹.۶۳۷ می باشد و افراد دچار سوء تغذیه جهان در حال حاضر ۱.۰۲۳.۷۰۴.۹۶۴می باشد .

● امیدهای من

سالهای پیش که تازه فعالیتهای زیست محیطی را با دوستان شروع کرده بودیم امیدوارم بودیم که با فرهنگسازی برای استفاده صحیح از محیط زیست در میان مردم و همچنین با انجام کارهی نمادین می توانیم کشور عزیزمان ایران را از معضلات و مشکلات زیست محیطی نجات دهیم و همیشه منتظر بودیم که نتیجه فعالیتهای همه دوستانی که جهت نجات محیط زیست تلاش می کردند را از نزدیک ببینم ولی انگار که همه چیز بر عکس شد به چند نمونه از این موارد اشاره می کنم :

▪ کوه ها : در سال هاست که فعالین محیط زیست کوهستان برای حفظ محیط زیست کوهستان تلاش می کنند و از پاکسازی قله دماوند تا پاکسازی قله های سبلان ؛ سهند ؛ دنا و قلل دیگر و مسیرهای پنچگانه قله توچال تلاش می کنند و در این چند سال نه بلکه زباله های کوهستان کاهش نیافت بلکه روز به روز به این زباله ها افزوده نیز می شود مگر غیر از این است که جماعتی کوهنورد از این قله ها استفاده می کنند چه کسانی باعث افزایش در کوهستان می باشد ؟

▪ دریاها: به زباله های که در سواحل دریا های کشور انباشته شده است نگاه کنید ؛ آیا این زباله ها از طریق امواج و خارج از کشور به این سواحل رسیده است ؟به غیر از این است که تعداد زیاد مسافر نما و یا مردمان محلی با ریختن زباله های خود در هنگام استفاده از این سواحل زیبا ؛ سواحل دریاها را به یک زباله دانی تبدیل کرده اند. تازگی در اخبار می شنویم که شهرداری ها شهر های ساحلی نیز زباله های شهری را در نزدیک سواحل دریا دفن می کنند حال از وارد فاضلابهای شهری و کشاورزی به رودخانه که در نهایت به دریا می ریزد سخنی نخواهم گفتم.

▪ مناطق طبیعی : آیا تخریب جنگلها و جاده کشی در مناطق جنگلی توسط بیگانگان انجام می شود؟ به آمار تخریب و تجاوزات به مناطق طبیعی فقط در سال ۱۳۸۸ توجه کنید و یکبار دیگر حوادث سال گذشته را مرور می کنیم ؛ ابتدا خبر تجاوز و تخریب جنگلهای دنا ؛ سپس تجاوزو جاده کشی به حریم دامنه های البرزو کوه دماوند همه را شوک کرد ؛ بار دیگر جاده کشی در جنگلهای ابر ؛ و همچنین جاده کشی در پارک ملی گلستان ؛ جاده کشی از علم کوه به الموت قزوین ؛ قطع هزاران درخت بلوط در فلان نقطه کشور؛ زیر آب رفتن بیش از دویست هزار درختچه به خاطر آب آبگیری فلان سد و دهها تجاوز دیگر که فعالین محیط زیست به همه این تجاوزات اعتراض کردند ولی کو گوش شنوا . راستی در دوتا برنامه اعتراضی فعالان محیط زیست در دماوند و استانداری گلستان که بنده حضور داشتم مسئولین نه تنها از کرده خود پشیمان نبودند بلکه طلبکار نیز بودند .

▪ محیط زیست شهری : داستان ریز گرد و آلودگی هوا ؛ آبهای آلوده ؛ آلودگی صوتی ؛ تولید هزاران تن سموم ؛ تولید و مصرف بالای ظروف پلاستیکی غیر قابل تجزیه ؛ تولید میلیونها خودرو و موتورسکلیت غیراستاندارد ؛ تولید فاضلابهای شهری و صنعتی و انواع و اقسام دیگر آلودگیهای شهری از قبیل وجود جانوران موذی در کانالهای آب و انواع و اقسام آنفولانزاها و غیره در این سالها برای شهروندان ایران مخصوصا" شهروندان تهرانی به یک موضوع ساده وعادی تبدیل شده است .

▪ سخن پایانی : ما از زمینی سخن می گوئیم که بر روی آن زندگی می کنیم و زندگی حق همه مردم است ؛ اگر این کره خاکی به کشتی تشبیه کنیم که آدمی نادان در حال سوراخ کردن کف کشتی در میان دریا است باید بدانی در صورت غرق شدن کشتی همه غرق خواهند شد و با توجه به مطالب بالا آیا امیدی وجود دارد که در سالهای آینده و در روز زمین پاک سالها بعد از افزایش آلودگی های زیست محیطی جلوگیری شود و فقط وفقط بتوان این آلودگی های زیست محیطی مهار کرد و از این بیشتر سلامتی مردم کشور عزیزمان را تهدید نشود ؟ سخن از کاهش آلودگیهای زیست محیط شاید برای این ایام مشکل باشد ولی ای کاش این آلودگیها لااقل کنترل می شود و افزایش نمی یافت.

حسین عبیری گلپایگانی