پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

نکاتی در باره ی جانوران


نکاتی در باره ی جانوران

برخی از دانشمندان دلیل انقراض گونه های عظیم الجثه پستاندار آمریکای شمالی را ورود انسان به دنیای طبیعت می دانند آنها می گویند ماموتهای بزرگ حدود ۱۰ هزار سال پیش از بین رفته اند و ممکن است دلیل این مسأله کشته شدن تعداد کثیری از آنها توسط انسانهای نخستین باشد پژوهشگران تحقیقات همه جانبه ای را آغاز کردند

● انقراض نسل ماموت ها :

برخی از دانشمندان دلیل انقراض گونه های عظیم الجثه پستاندار آمریکای شمالی را ورود انسان به دنیای طبیعت می دانند . آنها می گویند ماموتهای بزرگ حدود ۱۰ هزار سال پیش از بین رفته اند و ممکن است دلیل این مسأله کشته شدن تعداد کثیری از آنها توسط انسانهای نخستین باشد . پژوهشگران تحقیقات همه جانبه ای را آغاز کردند .

نتیجه تحقیقات از این قرار است : جثه ماموت های عظیم آمریکای شمالی از حدود ۱۲۵۰۰ سال پیش به تدریج کوچک شد . و دلیل این مساًله تغییرات اقلیمی است نه حضور انسان . این مساًله با کمک استخوانهای به دست آمده از ماموتهای قدیمی کاملا"قابل رویت است . پژوهشگران می گویند : انسانها سالها پس از کوچک شدن جثه ماموتها یا به عبارتی منقرض شدن نسل ماموت های عظیم الجثه وارد دنیای طبیعت شوند . و این تغییرات جوی است که , عامل اصلی انقراض آنها به حساب می آید.

● پستانداران

اولین پستانداران حدود ۲۱۰ میلیون سال پیش ظاهر گشتند آنها حشره خوارانی بودند که از نظر جثه از یک موش بزرگتر نبودند طی ۱۴۵ میلیون سال بعد پستانداران به همان کوچکی باقی ماندند و زیر سلطه دایناسورها قرار داشتند اما وقتیکه در ۶۵ میلیون سال پیش دایناسورها از بین رفتند پستانداران در اندازه و شکل های مختلف تکامل یافتند و شروع به تسلط بر زندگی روی زمین نمودند.

از انواع پستانداران ما قبل تاریخ می توان به گلیپتودانت ها و مگاتریوم ها اشاره کرد.

بیش از ۴۰۰۰ گونه از پستانداران که از خفاشها تا فیلها و از موشها تا نهنگهای آبی رنگ تنوع دارند٬ در عالم وجود دارد. بیشتر پستانداران خونگرم بوده و روی سطح بدنشان را مو پوشانده است. آنها بچه هایشان را با شیر٬ که توسط غدد شیری تولید می شود تغذیه می کنند.

پستاندارن به سه گروه تقسیم می شوند:

پستاندارانی که تخم می گذارند٬ کیسه داران ٬ وبزرگترین گروه پستانداران جفت دار٬ که شامل انسان هم می شود.

اکثر پستاندارن بچه هایی به دنیا می آورند که در رحم مادر (ماده) رشد می کنند. این پستانداران بچه زا٬ بچه خود را در داخل رحم بوسیله غذا و اکسیژن و تغذیه تامین می کنند. پستاندارانی مثل موشها٬ اسبهای آبی و سمورها راکه بچه هایشان را به این طریق به دنیا می آورند پستانداران جفت دار می نامند. زمان بارداری از ۲۰ روز برای موش تا ۲۰ برای فیل متغیر است.

بر خلاف حیوانات دیگر پستانداران یک دسته دندان ترکیبی دارند. آنها در قسمت جلوی دهانشان دندانهای ثنایا و سگ مانند دارند٬ که برای گرفتن غذا و تکه تکه کردن آن بکار٬ می برند. بعد با استفاده از دندانهای آسیاب غذا را جویده و خورد کرده وسپس آن را قورت دهند. هر گروه از پستانداران دارای دندانهای با شکل خاص خود و اندازه مخصوص به خود می باشند که این شکل و اندازه بستگی به نوع غذایی دارد که حیوان می خورد.

بیش از ۴/۱ پستانداران به حشرات به عنوان غذای اصلی یا تنها غذای خود وابسته هستند بعضی از آنها متعلق به گروهی به نام حشره خوارها می باشند که شامل موش پوزه دراز، موش کور و جوجه تیغی، است دیگر حشره خواران شامل پرنده مورچه خوار، موش شبگرد درختی و بیشتر خفاشها می شوند یک حشره بزرگ مثل مورچه خوار بزرگ آمریکای جنوبی می تواند بیش از ۳۰۰۰۰ حشره را در روز بخورد.

بیش از ۱۰۰۰ گونه حشره خوار پستاندار در سراسر جهان به استثناء قطب جنوب یافت می شوند ۲ گونه از اینها گورکن و جوجه تیغی در اینجانمایش داده شده اند پستاندار تنبل آمریکای جنوبی نیز که از بستگان این دو گروه است در اینجا نشان داده شده است.

▪ پستانداران دریایی:

۳گروه از پستانداران دریایی وجود دارد دو گروه از آنها شامل والها٬ دلفینها و گاو ماهی ها هستند که همه عمر خود را در آّب می گذرانند و گروه سوم خوکهای آبی شیرهای آبی و گراز ماهی ها هستند که روی زمین تولیدمثل می کنند پستانداران دریایی با بدن کشیده پاهایی به شکل باله و لایه ای ضخیم از چربی که بدنشان را مانند عایقی فرا گرفته کاملا" با زندگی زیر آب سازگار هستند و می توانند زمانی طولانی را زیر آب بمانند.

بعضی از پستانداران دریایی شیرجه زنندگان بسیار عالی به عمق دریا هستند خوک آبی جنوبی قادر است تا عمق ۱۲۰۰ متر (۴۰۰۰ پایی) در آب فرو رود و می تواند تا دو ساعت در زیر آب باقی بماند.

اسامی بعضی‌گونه‌های پستاندار:

ـ اکیدنه

ـ بوفالو

ـ بز کوهی

ـ بز موش بیابانی

ـ پلاتی پوس

ـ پیکا

ـ جوجه تیغی

ـ خفاش

ـ خرگوش صحرایی

ـ خرگوش گوش دراز

ـ خوک برزیلی

ـ دایناسورها

ـ زرافه

ـ سگ سانان

ـ سنجاب

ـ شتر

ـ صاریغ

ـ عنتر

ـ غزال تامسون

ـ کانگرو

ـ کپی بارا

ـ کرگدن

ـ کوالا

ـگاو قطبی

ـ گراز

ـ گربه‌سانان

ـ گور کن

ـ گوزن

ـ مورچه خوار

ـ موش صحرایی

ـ موش کور

ـمیمون

ـ میمون تنبل سه چنگالی

ـ ومبات

● تفاوت لهجه در قور باغه ها

محققان در خلال تلاشهایی که برای باز گرداندن نسل یک نوع قورباغه منقرض شده به زمینهای مرطوب جنوب انگلستان انجام دادند ؛ متوجه تفاوت صدای قورباغه های مشابه در نقاط مختلف شوند . جانورشناسان عقیده دارند تفاوت صدای این دوزیستان در طول آخرین عصر یخی به وجود آمده است .

در آن زمان قورباغه ها به مناطق گرمتر در جنوب قاره اروپا مهاجرت کردند و دسته های مختلفی از آنها در نواحی متفاوتی از این قاره ساکن شدند . بخشی از تفاوت لهجه این جانداران به علت سکونت آنها در نقاط مختلف برای مدت طولانی است . تفاوت لهجه قور قور کردن قور باغه در نواحی مختلف اروپا سبب می شود .قورباغه هایی که به یک ناحیه تعلق دارند، نتوانند در نقاط دیگر به جفت یابی بپردازند و به همین دلیل در برقراری ارتباط با یکدیگر دچار مشکل می شوند .

گردآورنده:محبوبه تشکری

منبع : سایت کودک ونوجوان

DK multi media: