جمعه, ۲۲ فروردین, ۱۴۰۴ / 11 April, 2025
مجله ویستا

تجارب پرستاران از پیامدهای جسمی كار در بخشهای روانپزشكی


تجارب پرستاران از پیامدهای جسمی كار در بخشهای روانپزشكی

پرستاران بخش روانپزشكی با شناخت افكار, احساسات و بینشهای خود به كشف و شناسایی قدرت و ضعف خود میپردازند و بدینوسیله در جستجوی مداخلات مؤثرتر گام بر میدارند

● مقدمه:

پرستاران چار چوب و بدنه اصلی و از اعضای كلیـدی و مهم در تیم روانپزشكـی هستند كه در جریان مداخلات مراقبتی و درمانی، در راستای بهرهگیری از انواع مهارتها، تكنیكها و اصول مشاوره، بیمار را به منظور سازگاری با شرایط موجود و كسب توانایی قبلیاش مورد حمایت قرار میدهند و چه بسا بسیاری از آنان همگام با دست و پنجه نرم كردن با مشكلات و چالشهای بخشهای روانپزشكی یافتهها و تجارب بسیاری كسب نمودهاند. یك بعد از این تجارب به ابعاد و پیامدهای جسمی كار در این واحدها مربوط مـیشود (۱). پرستـاران بخشهای روانپزشكـی همواره در فضای پرعـظمت، حساس و گسترده و گـسترده حرفه خود با، انتظارات و رفتارهـای نامعقـول خانوادههای بیمـاران، برنامهریزیهـای غیر واقعی و غیر رفتارها، پیچیدگیها و چالشهای حرفهای ویژهای دست و پنجه نرم میكنند. تهاجم، خشونت، خودكشـی، وحشت و عدم همـكاری بیماران بستری در واحد روان پزشكی نمونههای بارز این چالش‏ها هستند كه این پرستاران با آنها روبه‏رو هستند (۲).

مطالعات نشان میدهد كه بیشترین قربانیان رفتارهای پرخاشگرانه و تهاجمی بیماران روانی بستـری در واحدهـای روانپزشكـی، پرستـاران، پرسنل كمكی و دانشجویان پرستاری هستند (۳). لازم به ذكـر است كـه مجموعه عواملـی چون حجم بالای كار، شرایط سخت کاری، تغییرات تکنولوژی و توسعه انواع درمانهای غیر دارویی در بخشهای روانپزشکی، کمبود حمایت مدیران، فشار نقشها، افزایش روز به روز تعداد بیماران و عدم انطباق بین تعداد پرستاران و بیماران از علل آسیبپذیری پرستاران در این محیطهای شغلی گزارش شدهاند (۴). از آنجا كه تجارب پرستاران از پیامدهای جسمی كار در واحدهای روانپزشكی، انعكاسی از احساسات، تفكرات و نگرشهای ایشان نسبت به بیمار، بیماری روانی و مراقبت را پیش روی ما قرار میدهد، بنابراین كشف احساسات و بینش این گروه از پرستاران، میتواند ابزاری مهم جهت ارزیابی و سنجش عكسالعمل و پاسخ آنان نسبت به موقعیتها و پدیدههای گوناگون در محیط اطرافشان باشد و به عنوان نكات با ارزشی آنان را در كشف و حل مشكلات خود و بیماران یاری نماید (۵).

برگ و هالبرگ (Berg & Hallberg) ۲۰۰۰ از پرستاران به عنوان چارچوب و بدنه اصلی تیم روانپزشكی نام بردهاند و نقش كلیدی و مهم آنان، در كنترل و مدیریت این مجموعهها و همچنین مسئولیت ایشان را در تشخیص، اصلاح و رفع نیازهای روحی بیماران به تصویر كشیدهاند و معتقدند كلیه تجارب، نگرشها و احساسات پرستـاران از مجموعههای روانپزشكـی در ابعاد متعدد از جمله ابعاد جسمی كار در این واحدها بر دامنه تفكر و قضاوت آنان تأثیر خواهد گذاشت و عملكرد آنان را تحت الشعاع قرار خواهد داد، لذا این حقیقت مسلم است كه اداره موفق بیماران روانی و بخشهای روان پزشكی، نیاز به دركـی جامـع از عوامل مؤثر بر تجـارب و احساسـات پرستاران از اثرات و پیامدهای جسمی به دنبال كار در این محیطها دارد (۶).

پرستاران بخش روانپزشكی با شناخت افكار، احساسات و بینشهای خود به كشف و شناسایی قدرت و ضعف خود میپردازند و بدینوسیله در جستجوی مداخلات مؤثرتر گام بر میدارند. لـذا بیان احساسـات و تجـارب آنـان در زمینـه اثـرات و پیامدهـای جسمـی به دنبـال كار در مجموعههای روانپزشكی بسیار مهم و ضروری به نظر می‏رسد (۷). آگاهی از تجارب پرستاران كه در ارتباط مستقیم با بیمار روانی و بخش روانپزشكی میباشند در تشخیص و شناسایی تواناییها، نیازها و انتظارات ایشان بسیار مهم و ضـروری مـیباشد و میتواند آنـان را در ارائـه خدمات بهینه و مطلوب، در راستای رفع نیازها و انتظارات خود و بیمارانشان در محیط پر چالش بخش روانپزشكی یاری نماید.

پژوهش حاضر با هدف به تصویركشاندن و عینی نمودن تجربیات این پرستاران به شناسایی نقاط ضعف و قوت آنان كمك مینماید و این متولیان امر سلامت و بهداشت روانی جامعه پر استـرس ما را در جهـت پوشیدن لبـاس دانـش، تجربه و مهـارت بیشتر در زمینه ارتقاء مطلـوب سطـح كیفیت توانبخشـی و مراقبت از بیمـاران روحی و روانی، حمایت نماید، تا در پرتو نگاهی تازه به بیماران و مددجویان روانی در بخشهای روانپزشكی، در گسترش دامنه درمان و مراقبت بر‏اساس روشهای علمی، مجرب و استاندارد و تعریف شده، گامهای مفید و مؤثرتری بردارند.

● مواد و روشها:

امـروزه محققـان بـه منظـور كـشف رفتـار، احساسات و تجارب اشخاص و آنچه در جوهرهٔ زندگی آنان قرار دارد از روشهای كیفی استفاده مـینمایند (۸). از میان روش‏های كیفـی، روش پدیدهشناسی توصیفی با تكیه بر عمق تجربیات افراد، درك ما را از تجربیات آنان افزایش میدهد. لـذا از آنجایـی كه پدیـده مورد مطالـعه در ایـن پژوهش، تجارب انسانی میباشد از روش پدیده شناسی كه هدف آن درك ساختار اصلی پدیدههای تجربه شده انسانی است استفاده شده است (۹). برخی نیز درك عمیق تجارب روانپرستاران را از ابعاد لازم و ضروری برای ارتقاء صلاحیتهای حرفهای و تقویت قدرت تصمیمگیری بالینی آنان مـیداند (۱۰). جمعیت مـورد مطالـعه در این پژوهش شامل پرستاران كه با مـدرك تحصیلـی حداقل كارشناسـی در رشته پرستـاری شاغل در اورژانس و یا بخش روانپزشكـی حاد، مزمن و ویژه مربوط به زنان، مردان، كودكان و سالمندان در مـراكز نـور، الـزهرا (س)، فارابـی و شهیـد مدرس بود. معیارهـای ورود به پژوهـش شامل: داشتـن مدرك تحصیلـی حداقل كارشناسـی در رشتهٔ پرستاری، اشتغال در بخشها یا بیمارستان- های روانپزشكی، آگاهی از پدیده مورد مطالـعه و توانایی كافی برای شركت در مصاحبه و بیـان نظرات، احساسات و انتقال اطلاعات بوده است و معیارهـای عدم پذیـرش: هرگونه مشـكل یـا بیماری جسمی، روحی و روانی مشهود و مؤثر بر روند مصـاحبه در نظر گرفته شده است.

در این مطالـعه محیط پژوهش، با توجـه به مركـزیت جغرافیایـی در سطـح استـان، قابـلیت پذیرش بیماران (به لحاظ دارا بودن امكانات درمانـی، وجود پرسنـل و اختصاص تخـت) و همـچنین امكان دسترسـی مكرر به واحدهـای مورد پژوهـش، اورژانس و یا بخشهـای روان پزشكـی حاد، مزمن و ویژهی مربـوط به زنـان، مردان، كـودكان و سالمنـدان در بیمارستانهـای فارابی، نور، الزهرا (س) و شهید مدرس در نظر گرفته شد. از آنجا كه در تحقیقات كیفی تمركز بیشتر بر روی اطلاعات به دست آمده از موقعیت یا واقعه است تا اندازه نمونه (۱۱) و پژوهشگر نمونهگیری را تا زمان اشباع شدن، ادامه میدهد

(۱۲)، در این مطالعه نیز اطلاعات پس از انجام مصاحبه با ۱۷ پرستار به اشباع رسید. همچنین به منظور جمع آوری اطلاعـات از مصاحبه عمیق استفـاده شد (۱۳). پژوهشگر هر مصـاحبه را با مطـرح نمـودن ایـن سئـوال كـه «تجارب شما از پیامدهای كار در بخش روانپزشكی چیست؟» آغاز نمود و سایر سؤالات را بسته به پاسخهای شركت كننده و پیگیری بیان احساساتش در آن زمینه دنبال نمود. در هنگام انجام مصاحبه به خلوتی محیط و راحتی شركت كنندگان دقت شد. در این پژوهش مدت زمان مصاحبهها بسته به شرایط جسمی، روحی، مشغله كاری و تمایل افراد به ادامه گفتگو و نیز روند مصاحبه، بین۳۰ تا۹۰ دقیقـه و بهطـور میانگـین ۴۹ دقیقـه طـول كشید. دقت و استحـكام (Rigor) تحقیق كیفـی مبتنی بر دقت و جامعیت اطلاعات جمع آوری شده مـیباشد. روایی در ایـن تحقیقات حالتـی است كه كل موارد ثبت شده، مشابه واقعیتهای اتفاق افتاده باشد و اعتبار، مشابهت بین تفسیر اطلاعات و موارد ثبت شده میباشد (۱۴). در این تحقیـق محقق تـلاش نمود كه با دقـت در فرآینـد گردآوری دادههـا از هر نوع سوگـیری اجتناب نماید. در رابطه با نكات اخلاقی پژوهش پژوهشگر خود را به طور كامل به شركت كنندگان معرفی نمود و اهداف، اهمیت و روش جمع آوری اطلاعات را به طور دقیق توضیح داد.

همچنین به شركتكنندگان در مورد محرمانه ماندن اطلاعات اطمینان داده شد و شركتكنندگان در مورد انصراف از شركت در مصاحبه در هر مرحلهی پژوهش مختار گردیدند. مطالب استخراج شده از مصاحبهها به اطلاع شركتكنندگان رسانده شد. در ضمن مشخصـات فردی شركتكنندگان در تمام مراحل تحقیق بهطور كاملاً محرمانه حفظ گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها روش هفت مرحله كلایزی به كار برده شد (۱۵).

طیبه مهرابی

عضو هیأت (مربی) علمی گروه روانپرستاری دانشكده پرستاری ومامایی، دانشگاه علوم پزشكی اصفهان.

E-mail: Mehrabi @nm.mui.ac.ir

نسرین فانیان،

زهرا قضاوی،

علی ضرغام

منابع:

۱. Newell R, Gournay K. Mental Health Nursing. Churchil Livingstone, ۲۰۰۰: ۹۰.

۲. Carson VB. Mental Health nursing the nurse patient, ۲th ed. WB Sunders co. ۲۰۰۰.

۳. Sandra A. "violence against psychiatric nurses". Journal of Psychosocial Nursing ۲۰۰۲; ۴ (۱): ۴۸.

۴. Ryan T, Hills B, Webb L. "Nurse staffing levels and budgeted expenditure in acute mental health wards:a benchmarking study". Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing ۲۰۰۴; ۱۱: ۷۳-۸۱.

۵. Tyson G A."The impact of ward design on the behaviour, occupational satisfaction and well-Being International Journal of Mental Health Nursing ۲۰۰۲; (۱۱): ۹۵.

۶. Berg A, Hallberg A R. "psychiatric nurses lived experiences of working withinpatient care on a general team psychiatric ward". Jounal of Psychiatric and Mental Health Nursing ۲۰۰۰; ۷ (۴): ۳۳۲.

۷. Mohr w k. Johnson۰۳۹;s psychiatric mental health nursing. ۵th ed. Lippincott Williams & Wilkins. ۲۰۰۳.

۸. Hollway I F, Wheeler S. Qualitative research in nursing. Blackwell publishing, ۲۰۰۲.

۹. Streubert HJ, Carpenter DR. Qualitative research in nursing: Advancing the humanistic imperative. ۳th ed. Lippincott Williams & Wilkins ۲۰۰۳.

۱۰. Stuart G W, Laraia MT. Principles and practice of psychiatric nursing. ۸th ed. Elsevier Mosby. ۲۰۰۵.

۱۱. Burns N & Groue KC. Understanding nursing research.W.B Sanderson co. ۲۰۰۳.

۱۲. Macnee CI. Understanding nursing research. Lippincott Williams & Wilkins. ۲۰۰۴.

۱۳. Burns N & Groue KC. Understanding nursing research. Philadelphia Saunders. ۲۰۰۱.

۱۴. Streubert HJ, Carpenter DR. Qualitative research in nursing: Advancing the humanistic imperative. ۳th ed. Lippincott Williams & Wilkins ۲۰۰۳.

۱۵. Polit D F, Beck CT. Nursing research. Principles and methods. ۷th ed. Lippincot. ۲۰۰۴.

۱۶. Encinares M, Pullan S H. "The Belancing Act collaboration between forensic start and hospital Administration". Journal of Psychosocial Nursing of Mental Health Sciences, Thorofare, Dec ۲۰۰۳; ۴۱: ۱۲.

۱۷. Sandra A, "violence against psychiatric nurses". Journal of Psychosocial Nursing. ۲۰۰۲; ۴ (۱): ۴۸.

۱۸. Jervis L. Contending With “problem behaviors” in the nursing home. Archires of psychiatric nursing ۲۰۰۲; XVI (۱): ۳۴.

۱۹. Ryle A & Ker I B. Introducting Cognitive Analytic Theory, principles and practice.Wiley. ۲۰۰۲.

۲۰. Erikson C, Saveman BI. "Nurses’ experinces of abusive and non-abusive Caring for demented patients in acute care settings. Original Article, Nordic college of caring sciences". scand Journal cariry sei ۲۰۰۲: ۱۶-۲۰.

۲۱. Ryan T, Hills B, Webb L. "Nurse staffing levels and budgeted expenditure in acute mental health wards: a benchmarking study". Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing. ۲۰۰۴; ۱۱: ۷۳-۸۱.

۲۲. Varcarolis E M. Foundations of Psychiatric Mental Health Nursing. ۴th ed. Saunders, ۲۰۰۲.

۲۳. Stuart G W, Laraia MT. Principles and practice of psychiatric nursing. ۸th ed. Elsevier Mosby. ۲۰۰۵.

Abstract

Title: Nurses’ expriences regarding working in the psychiatric wards and its physical outcomes.

Authors: T. Mehrabi, N. Fanian, Z. Ghazavi, A. Zargham.

Introduction: The nurses have a significant role in the treatment and care of the patients with mental and psychiatric disorders. They encounter complications and various phenomena of the psychiatric settings such as physical strain. It is essential to have a deep understanding about nurses’attitudes, perceptions, emotions and beliefs about physical results in the psychiatric ward. This study was conducted to access nurses’ expriences regarding physical outcomes of working in psychiatric settings as an important step in improving psychiatric nursing practice in the psychiatric wards.

Methods: This is a qualitative study with phenomenology method. Participants of this research were selected through proposal sampling. They were nurses who were employed in psychiatric wards of ۴ hospitals in Isfahan, Iran. The hospitals included: Farabi, Al-zahra, Noor and Shahid Modarres. The participants’ aged between ۲۵-۵۰ years (M=۳۵). ۳۵/۲ percent were male (N=۶) and ۶۴/۷ percent were female (N=۱۱).

Data were gathered in spring in ۲۰۰۵ by in depth interviews. Every interview was recorded in a tape. Each interview lasted for ۲۰ to ۹۰ minutes (M=۴۹). Data analysis was done by Cloaizzi method.

Results: Study results were summerized in ۲ core concepts: physical strain and workload and ۴ subconcepts: physical injury, fatigue, environment management and care provision.

Inadequate experience and knowledge in the psychiatric team causes inevitable physical strain.

Discussion: Haring an insight toward nurses’ experiences reveals nurses’ needs and can help them to have a better picture of themselves. Thus this is an important step in improving psychiatric nursing practice.

Having a deep understanding from nurses’ expriences about physical outcomes of psychiatric wards, has a significant and fundamental influence on quality of care given to the patients with psychiatric and mental disorders. It helps not only nurses, but also all psychiatric team to decrease physical strain.This study hopes to help all people participating in providing care for the patients with mental and psychiatric disorders, inviting them to improve practice and to evaluate this process.

Improvement of professional competence is fulfilled through decreasing the physical starin in the psychiatric wards.

Keywords: Phenomology, psychiatric nurse, psychiatric ward, physical aspects.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.