سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ویستا ظاهر می شود
سان فرانسیسکو: یک نگاه جدید آغاز کار است. در ویندوز بعدی، بهبودهایی در امنیت و نحوه عملکرد، کاملا مشهود هستند. ویستا امن ترین، سریع ترین و قابل اطمینان ترین نسخه ویندوز در یک دهه خواهد بود. وقتی خود را در اواخر سال، بعد از چهارسال توسعه و ارتقا نسبت به ویندوز XP با امنیت ملموس و بهبود نحوه عملکرد نشان دهد، خواهیم دید. اغلب المانهای طراحی شده برای آخرین نسخه که در نسخه بتا ۲ که دسامبر گذشته به بازارآمد و به شکل خام بودند، آماده هستند. ما آنچه را که نسخه بتا ۲ از ویستا نشان میدهد دوست داریم (حتی بدون فایروال دوطرفه)، ویژگیهای جدید و ارتقا یافتهای چون کنترل والدین که در اغلب نسخهها وعدهاش داده میشد در این نسخه دیده میشود.
امنیت، دلیل اصلی اغلب کاربران ویندوز برای ارتقا سیستم عاملهایشان به این نسخه هستند. ویستا بازوی دفاعی ویندوز درمقابل خطرات آن لاین قرن ۲۱ که XP با آنها دست و پنجه نرم میکند است. شروع و خاتمه مقاومی دارد و از رم بسیار بالای نصب شده در کامپیوترهای جدید، برای سرعت بخشیدن به عملکرد نرمافزارها از طریق مدیریت حافظه Superfetch بهره میجوید. همچنین سیستم عامل، قول ویژگیهای جدید چون شناسایی صحبت در حد گسترده را داده است و اینترفیس آن با استفاده از سایه، رنگ و شفافیت سعی میکند اطلاعات بیشتری را دسته بندی و توسط آیکون ، پنجره ویا جعبه محاورهای کنترل مینماید. (بسیار مشابه Mac OS X، ما مطمئن هستیم این تشابه کاملا تصادفی اتفاق افتاده است).
●ویندوز امنتر
تا اینجا ویستا خیلی امنتر از قبل میباشد. اگر نسخه اول ویندوز XP را در کامپیوتری که به اینترنت وصل شده است نصب کنید، کرم بلاستردر کمتر از یک دقیقه همه کامپیوتر را آلوده خواهد کرد و آن را از کار خواهد انداخت. مایکروسافت سعی کرد بطور جدی در زمینه امنیت در سرویس پک ۱ و ۲ ویندوز XP با فعال سازی فایروال ویندوز و ارتقاهای اتوماتیک به صورت پیش فرض، کار کند.
ویستا در حملههای مبتنی بر اینترنت به واسطه استفاده از ابزارهای ضد Spyware و ارتقای امنیت پیش فرض اینترنت اکسپلورر، بی مانند است. بخش جدید Spyware Protectionدر مرکز امنیتی ویندوز گزارش میکند که آیا دفاع کننده ویندوز (windows Defender)، که همان یوتیلیتی ضد Spyware ویستا میباشد (قبلا به عنوان Microsoft AntiSpyware شناخته شده بود)، اجرا میشود یا نه. بخش جدید امنیت عمومی رد یابی میکند که آیا تنظیمات امنیتی در IE به حداقل سطح نا امنی رسیدهاند و در را به روی همه حملههای مربوط به مرورگر باز میکنند یا نه. نسخه IE ویستا حتی به شما اجازه دیدن وب را تا زمانیکه امنیت ناحیهای اینترنت را به حد متوسط- بالا برگردانید نمیدهد. اینکار با تنظیماتی مشابه آنچه در سرویس پک ۲ XP برای تنظیمات حد متوسط صورت میگرفت، انجام میشود.
علیرغم این ارتقاها، ویستا در بستن یک شکاف امنیتی، حداقل برای کاربران کامپیوترهای متعارف کوتاهی کرده است. ویندوز مدت مدیدی است که به یک فایروال برای مسدود کردن ترافیکهای ورودی-خروجی غیر مجاز، به منظور جلوگیری از ورود ویروسها، spyware، کرمها و سایر malwareها با تحویل دادههای خصوصی به سرورها یا گسترششان در سایر کامپیوترها، نیاز دارد. شبیه آنچه در ویندوز XP است، فایروال ویستا در مسدود کردن کرم بلاستر و حملههای ورودی بی نظیر است. وقتی نرمافزاری را نصب میکنید که اتصالات ورودی را قبول میکند(مانند مرورگر یا پیامرسانان فوری (messenger)) فایروال از شما برای قبول یا مسدود کردن اتصال سوال میکند. اما اشتباه نکنید این سوال در امنیت اتصالات خروجی پرسیده نمیشود.
فایروال ویستا میتواند کنترل کند که آیا برنامهها انحصارا اتصالات خارجی را آغاز میکنند یا نه، اما این ویژگی مشکلی را رفع نمیکند و خیلی مهم نیست. (مایکروسافت ادعا میکند که تنها بخش IT به چنین تنظیماتی نیاز دارد). با دقیق شدن در Local security Policy Setting در Administrative tools کنترل پانل، من توانستم ترافیک خروجی را مسدود کنم و استثناهایی را برای برنامههای خاص ایجاد کنم. اما این تنظیمات برای اغلب مردم ناشناخته و مشکل است. حال که فایروال ویستا این را جا انداخته است، به سادگی با نصب یک فایروال دو جهته مجانی ازدیگر شرکتها چون ZoneAlarm از ZoneLabs که همان چیزی است که ما به کاربران ویندوز XP امروزه توصیه میکنیم، این مشکل بر طرف خواهد شد.
●نگاهی به ساختار ویستا
میتوانید تهدیدهای ناشی از نرمافزارهای موذی را با محدود کردن دسترسی به تنظیمات کلیدی سیستم و سختافزار کاهش دهید. لینوکس، Mac OS X، یونیکس و سیستمهای عامل مشابه استفاده از accountهایی با سطح دسترسی بالا برای کارهای روزانه را توصیه نمیکنند. بدین ترتیب، وقتی یک برنامه بد نصیب آدم میشود، نمیتواند خرابی زیادی ایجاد کند. وقتی تقاضای pop up در administrator account برتری داشته باشد، شما به عنوان مدیر، به سادگی آن برنامه را با وارد کردن اسم رمز اجرا میکنید.
ویندوز برای یک سری کارها، امتیازکمتری را به accountها میدهد، اما آنها زخم خورده هستند، بنابراین کارهایی را میکنند که به امتیازات بیشتری نیاز دارند (مثلا نصب برنامهها یا تغییر تنظیمات امنیتی) و این یعنی خارج شدن و مجددا وصل شدن به دسترسی مدیر یت (administrator account).
ویستا accountهایی با قوانین محدود شده دارد که قابل تحملتر هستند: standard user accounts (که ویندوز XP به عنوان Limited account مینامد) و هر نرمافزار مشکوکی که تحت آنها اجرا شوند از خیلی کارهای حساس ممنوع میشوند. اما حالا، جعبه محاورهای نمایان میشود و اجازه میدهد تا شما کلمه عبور مدیریت را برای کارها وارد کنید. متاسفانه، در بتا ۲، وقتی شما باaccount مدیریت login میکنید، یک جعبه محاورهای مشابه ظاهر میشود و برای تایید هر وظیفه بصورت اولویت بالا میپرسد.
امنیت login ویندوز XP و رمزنگاری دیسک زندگی را برای تحقیقات مخفیانه متعارف مشکل میکند، اما ناممکن نیست، دزدان هنوز میتوانند محتوای یک لپ تاپ یا دیسک سخت دزدیده شده را رمزگشایی کنند، البته اگر زمان کافی و ابزار درست برای اینکار داشته باشند. ویژگی Secure Satartup ویستا کلید رمزنگاری را ازدرون درایوهای خاموش به چیپ Trusted Platform module تعبیه شده در مادربرد، یک درایو یواسبی یا کاغذ قدیمی خوبمان منتقل میکند.
شما هنوز میتوانید مانند آنچه در ویندوزXP Professional انجام میدهید رمزنگاری کنید، اما Secure Startup ویستا شما را به رمزنگاری کامل درایو و ذخیره یک کلید ۴۸ بیتی برای یک فایل بر روی کامپیوتر دیگر یا درایو یواسبی یا پرینت کلید بر روی کاغذ هدایت میکند. بعدا از این، هیچ کس نمیتواند ویستا را بر روی کامپیوتر بدون اینکه اول به چیپ TPM دسترسی یابد (زمانیکه دیسک درایو از سیستم جدا باشد چنین چیزی غیر ممکن است)، یا یواسبی را وصل کند یا کلید ۴۸ بیتی را با دست وارد کند، دسترسی یابد. کلید را بر روی کاغذ یادداشت کنید یا در فایلی ذخیره نمایید. من زمانیکه میخواستم یک سیستم ویستا را که در آن واحد رمز نگاری کرده بودم بوت کنم، نتوانستم، چون درایو یواسبی من خراب شد. طبق نظرات مایکروسافت، secure Startup تنها در Enterprise edition سیستم عامل با ویژگیهای محدود برای کاربران ویندوز خواهد بود.
●مراقب بچهها باشید
نسخه قبلی اینترنت اکسپلورر کنترلهای والدین برای فیلتر کردن محتویات را دراختیار والدین قرار میداد، اما ویستا این را با دادن اختیارکنترل به مدیران (به احتمال زیاد بزرگترها) روی آنچه که کاربران غیر ازadministrator میتوانند بر روی کامپیوتر، مرورگر، پیغامهای فوری ویندوز یا یک بازی ببینند، انجام میدهد.
کنترلهای وب ویستا، محتوا را برای مثال بر حسب عناوینی چون مواد مخدر، الکل، اسلحه و سخنان ناسزا مسدود میکند و آنها را همچنین مبتنی بر ایمیل و چت فیلتر میکند. شما میتوانید مطابق با دستهبندی Entertainment Software Rating Board که شامل بازیهایی است که جدیدا بر روی کامپیوتر نصب میشود، جلوی چیزهایی را بگیرید یا اجازه دهید بازیهایی اجرا نشوند. حتی بهتر، برای والدینی که همیشه در نزدیکی کامپیوتری که بچهاشان استفاده میکند نیستند، Parental Controls به شما اجازه میدهد تا زمانهایی را تعیین کنید که account غیر قابل استفاده باشد. اگر همیشه آروز میکردید که بتوانید کاری کنید تا هر شب، وقت خواب، بچهها نتوانند از کامپیوتر استفاده کنند، حال میتوانید. ویستا حتی فعالیت account را چک میکند و گزارشی از عملکرد کوچولوی عزیزتان به شما میدهد مثلا سایتهایی را که باز کرده است و زمانی را که برای استفاده از برنامههای مختلف صرف کرده است.
متاسفانه، در نسخه بتای فعلی، فیلترینگ وب ویستا، من را ازدیدن چیزهایی که یک بزرگتر در اینترنت اکسپلورریا firefox دیده است منع نمیکند حتی میتوانم گزارش کارهای پنهانی خودم را هم که برای اطلاع آنها تهیه میشود، ببینم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست