یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

پیریت PYRITES


▪ فرمول :
FeS۲
▪ سیستم :
كوبیك
▪ رنگ خاكه :
سیاه
▪ جلا :
فلزی
▪ رنگ :
زرد برنجی روشن
به فرمول شیمیایی FeS۲ در سیستم مكعبی متبلور می شود. به رنگ زرد و برنجی طلایی است كه بدین علت به آن طلایی …

فرمول :

FeS۲

سیستم :

كوبیك

رنگ خاكه :

سیاه

جلا :

فلزی

رنگ :

زرد برنجی روشن

به فرمول شیمیایی FeS۲ در سیستم مكعبی متبلور می شود. به رنگ زرد و برنجی طلایی است كه بدین علت به آن طلایی كاذب هم می‌گویند. اثر آن روی چینی بی‌لعاب قهوه‌ای یا سیاه مایل به سبز است. جلایی فلزی و درخشان دارد و نسبتاً شكننده است. سختی آن ۶ تا ۶/۵ است. این كانی معمولاً به صورت یك ماكل تداخلی به نام ماكل صلیب آهنی دیده می‌شود معمولاً به اشكال دانه‌ای، توده‌ای و استلاكتیتی دیده می‌شود.

ویژگی شاخص:

در درجه حرارت بالا گداخته می‌شود و حبابهای مغناطیسی ایجاد می‌كند. در لوله آزمایش دربسته مقدار زیادی گوگرد تولید می‌كند. در Hcl رقیق محلول است. بر اثر ضربه به وسیله قطعه آهن تولید جرقه می‌كند و بر اثر دگرسانی به لیمونیت تبدیل می‌شود.

پیدایش:

پیریت یك كانی سولفیدی است كه گسترش فراوانی در سطح زمین دارد. بلورهای زیبای آن در بعضی مناطق به راحتی یافت می شود. در درون سنگهای آذرین دیده می‌شود و در نهشته‌های دگرگونی مجاورتی و همچنین در رگه‌های هیدروترمالی یافت می‌شود. در بسترهای گرمایی و در سنگهای رسوبی هم به صورت اولیه و هم ثانویه تشكیل می‌شود.

كاربرد:

عمدتاً به خاطر طلا و مسی كه دارد استخراج می‌شود. به دلیل مقدار زیاد گوگردی كه همراه دارد در كشورهایی كه از نظر معادن اكسیدی آهن فقیر است، برای تولید آهن بكار می‌رود. مهمترین مصرف گوگرد تولید اسید سولفوریك و سولفات آهن است. در صنایع رنگرزی و ساختن جوهر از آن استفاده می‌شود.

علت نامگذاری:

نام پیریت در لغت یونانی پیر به معنی آتش گرفته شده است. علت آن ایجاد جرقه در هنگام برخورد پریت با فلزات است.