چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

اقدام دوم بیمارستان‌های دوستدار کودک


اقدام دوم بیمارستان‌های دوستدار کودک

هدف از این اقدام آن است که کارکنان بهداشتی درمانی از سیاست‌ها و خدمات بیمارستان برای حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه با شیر مادر مطلع شوند و برای حمایت و کمک به مادران و شیرخواران، …

هدف از این اقدام آن است که کارکنان بهداشتی درمانی از سیاست‌ها و خدمات بیمارستان برای حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه با شیر مادر مطلع شوند و برای حمایت و کمک به مادران و شیرخواران، آگاهی و مهارت‌های لازم را پیدا کنند. کارکنان عهده‌دار مراقبت‌های مادر و کودک ظرف ۶ ماه از ورود خود به بیمارستان دوره آموزشی لازم را می‌گذرانند. نقش بی نظیر تغذیه با شیر مادر در پیشگیری از ابتلا و مرگ و میر شیرخواران و ارتقای سطح سلامت آنان به خوبی شناخته شده است. تغذیه با شیر مادر شیرخواران را در برابر بسیاری از بیماری‌های شایع دوران کودکی از جمله عفونت‌های مکرر گوارشی و تنفسی که از علل عمده مرگ و میر آنان است محافظت می‌کند. برای موفقیت در تغذیه با شیر مادر، داشتن آگاهی کافی، مهارت لازم و نیز حمایت همه جانبه از مادر لازم است که ابتدا باید گروه پزشکی خود این مسایل بیاموزند و باور کنند و سپس به دیگران و خصوصا به مادران انتقال دهند. آموزش و حمایت مادران برای شیردهی از دوران بارداری شروع می‌شود، یعنی هنگامی که برای مراقبت‌های بارداری به مراکز بهداشتی مراجعه کنند. سپس حمایت و آموزش مادر به ویژه در روزهای حساس و اولیه پس از تولد در بیمارستان مورد توجه قرار می‌گیرد تا تغذیه نوزاد با شیر مادر در بیمارستان به خوبی شروع شود و وقتی مادر و نوزاد مرخص می‌شوند، جریان شیر مادر برقرار شده باشد. در بخش‌های کودکان نیز وقتی که شیرخوار یا کودک زیر دو سال به دلیل بیماری بستری می‌شود، تغذیه او با شیر مادر باید ادامه یافته و قطع نشود و یا اگر مادر به هر دلیلی شیردهی خود را قطع نموده با حمایت کارکنان و آموزش‌های لازم بتواند دوباره شیردهی خود را شروع کرده و برای بهترین روش تغذیه فرزندش که تغذیه با شیر مادر است، تلاش نماید. بنابراین وجود کارکنان آموزش دیده (اقدام دوم) برای حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر ضروری است. اگر آموزش مناسب از سوی پزشک، ماما و پرستار به مادران ارایه نشود و مادر را کمک و تشویق به انجام این وظیفه مهم و حیاتی نکنند، احتمال موفقیت مادر کم می‌شود و خانواده‌ها اطلاعات ضد و نقیض از منابع مختلف دریافت می‌کنند. با کارکنان بهداشتی درمانی همکاری کنید تا بتوانند با شما ارتباط موثر برقرار کنند و علل هر مشکلی را جستجو کرده یا تشخیص دهند و راه‌هایی را برای کمک به رفع مشکل پیشنهاد دهند. اغلب مشکلی برای برطرف شدن وجود ندارد اما مادر نیاز دارد که مطمئن شود فرزند او مشکلی ندارد و همه چیز به خوبی پیش می‌رود.

برای انجام اقدام دوم از ۱۰ اقدام، تمامی کارکنان مسوول مراقبت از مادران باردار و کودکان، شامل متخصصان کودکان و زنان، پزشکان عمومی، کارشناسان رشته‌های مرتبط و.... از اهمیت تغذیه با شیر مادر آگاهی یافته و با چگونگی کمک به مادران در مراحل مختلف بارداری، زایمان و پس از زایمان، روش‌های شیردهی، مهارت‌های مشاوره و رفع مشکلات شیردهی آشنا می‌شوند. متخصصان و پزشکان کارگاه آموزشی ۳۶ ساعته و کارکنان رده میانی دوره ۲۰ ساعته شیر مادر را می‌گذرانند. مطالب آموزشی توسط اداره سلامت کودکان و ترویج تغذیه با شیر مادر تدوین و چاپ شده و در اختیار قرار گرفته است. به این ترتیب کارکنان بهداشتی درمانی با اعتماد به نفس برای برقراری تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد، تغذیه زودرس و انحصاری نوزاد با شیر مادر ظرف ساعت اول تولد و حمایت مادر برای برقراری جریان شیر و تداوم شیردهی در زایشگاه‌ها و بخش‌های کودکان مجهز می‌شوند. بیمارستان‌ها و کارکنان در امر حیاتی تغذیه شیرخواران با شیر مادر موفق نخواهند شد، مگر اینکه شما مادران و خانواده‌ها در کنار آنان و همگام برای سلامت و حفظ جان کودکان تلاش کنید.

دکتر محمداسماعیل مطلق

دانشیار دانشگاه جندی‌شاپور اهواز و مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت