یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

خریستودولوس


خریستودولوس

خریستودولوس سراسقف اعظم یونان متولد ۱۹۳۹ میلادی در شهر اكسانتی است وی برای اولین بار در سال ۱۹۶۴ به عنوان كشیش در منطقه یاد شده مشغول به كار شد

خریستودولوس سراسقف اعظم یونان متولد ۱۹۳۹ میلادی در شهر اكسانتی است. وی برای اولین بار در سال ۱۹۶۴ به عنوان كشیش در منطقه یاد شده مشغول به كار شد. وی در ۳۵سالگی به مقام اسقفی نائل شد و در سال ۱۹۷۴ اسقف شهر ولوس گردید. وی متعاقباً در رشته الهیات و حقوق ادامه تحصیل داد و مدرك دكترا اخذ كرد. وی كه به زبان های انگلیسی، فرانسه، ایتالیایی و آلمانی تكلم می كند رسماً از سال ۱۹۹۸ مسئولیت رهبری و سراسقف گری كلیسای ارتدوكس یونان را بر عهده گرفته است. وی در دوران تحصیل از دانشجویان ممتاز مدرسه مذهبی خود بوده است. سراسقف اعظم كلیسای یونان به دلیل مواضع اش در مسائل اجتماعی بی تردید در سال های اخیر خبرسازترین چهره غیرسیاسی كشور بوده است. مخالفت وی در حذف نام مذهب ارتدوكس در كارت شناسایی شهروندان این كشور و یا سخنرانی های وی در جذب جوانان به مذهب ارتدوكس و مبارزه با مظاهر تمدن غربی و یا مخالفت صریح وی با الحاق تركیه به اتحادیه اروپا وی را به عنوان چهره تاثیرگذار داخلی یونان مطرح ساخته است.

خریستودولوس كه هم اكنون یكی از شخصیت های محبوب یونان است پس از روی كار آمدن بارها در مسائل داخلی موضع گیری كرده و معتقد است كلیسا حق دارد در تمامی مسائل مهم اجتماعی و ملی اظهارنظر كند و هیچ كس نمی تواند مانع این مهم شود. مواضع وی درخصوص جوانان یونانی و ضرورت بازگشت آنها به مذهب و دور شدن آنها از خشونت و مواد مخدر و ضرورت احترام به سایر مذاهب نشانگر نگاه جدید كلیسا به مسائل اجتماعی است. وی با برگزاری دو راهپیمایی گسترده در شهرهای آتن و تسالونیكی و سپس انجام یك همه پرسی در كلیساهای یونان و جمع آوری بیش از سه میلیون امضا مخالفت خود و كلیسای یونان را با اقدام دولت این كشور در حذف نام مذهب از كارت شناسایی شهروندان این كشور ابراز داشت.

به رغم تلاش های شخص وی جهت ورود به مسائل اجتماعی و نفوذ به حوزه سیاسی اما با توجه به كم تحركی كلیسا در دوران سیاه دیكتاتوری یونان، كلیسا راه زیادی در این عرصه پیش رو خواهد داشت. اما حضور مستمر وی در مسائل داخلی و تلاش به منظور ایجاد ارتباط با جوانان و تسلط وی در زبان، گفت وگو با جوانان و شهروندان در مسائل می تواند برای رسیدن به اهداف مورد نظر وی را یاری كند. كلیسای ارتدوكس این كشور با هدایت وی به دنبال هویت جدیدی است و در این بین دولت یونان نیز كه می بایستی خود را با قوانین اتحادیه اروپایی همراه نماید، در حال پرداخت هزینه سنگین اجتماعی است.كلیسای یونان در دهه ۱۹۲۰ در كنار مردم در مبارزات ضدعثمانی حضوری فعال داشت و در جنگ جهانی دوم در مبارزه با فاشیست های ایتالیایی و آلمانی نقش برجسته ای در همكاری با مردم بر عهده گرفت. كلیسا در پنج دهه اخیر به یكباره از صحنه سیاست به دور ماند و صرفاً نظاره گر تحولات داخلی یونان شد. كلیسا متهم است در دوره دیكتاتوری كه مردم از آن به عنوان سال های سیاه نام می برند، به مصالحه با حاكمان وقت اقدام كرده و همین موضوع دلسردی بخش وسیعی از توده مردم را در پی داشته است. كلیسای ارتدوكس كه نفوذ بسیاری در میان مسیحیان متعصب دارد از ثروت هنگفتی برخوردار است كه همیشه میزان آن را به مانند یك راز پنهان داشته است. این كلیسا بخشی از اموال خود را در دهه ۱۹۲۰ به دولت بخشید و در مقابل آن كشیشان خود را حقوق بگیر دولت كرد.

خریستودولوس بارها مذهب زدایی در اتحادیه اروپا را محكوم كرد. از دیدگاه وی «هم اكنون مذهب زدایی در اتحادیه اروپا به طور وسیعی گسترش یافته و لائیك گرایی جای مذهب گرایی را گرفته است و در یونان نیز تعدادی در تلاش هستند كه این روند را عملی كنند. در جامعه امروز اوضاع به گونه ای شده است كه اگر حرف نزنی، انسان و روحانی خوبی تلقی می شوی ولی اگر از حقایق مذهب و دین و حقوق مردم دفاع كنی و حرفی بزنی فردی تنش آفرین قلمداد خواهی شد.» وی همچنین در خصوص فساد اخلاقی كه گریبانگیر كشورهای اروپایی شده است و اینكه بسیاری از شهروندان اروپایی بدون اینكه ازدواج كرده باشند صاحب فرزند شده اند و فرزندان خود را غسل تعمید نمی دهند، صریحاً انتقاد می نماید. وی همچنین بارها از تلاش برخی گروه ها برای حذف نام مذهب از متن قانون اساسی اروپا انتقاد كرده و مدعی است: «برخی گروه ها خواستار حذف مسیحیت و نقش سازنده آن در قاره اروپا هستند، در حالی كه مسیحیت در ایجاد تمدن در قاره اروپا نقش سازنده ای داشته است.»

محمود فاضلی