شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

فرهنگ رونمایی آثار


فرهنگ رونمایی آثار

«جشن رونمایی كتاب» هرچند در كشور ما سابقه ای چندان ندارد, اما به عنوان یك فرهنگ كم كم در میان اهل قلم و دست اندركاران صنعت نشر نهادینه می شود

«جشن رونمایی كتاب» هرچند در كشور ما سابقه ای چندان ندارد، اما به عنوان یك فرهنگ كم كم در میان اهل قلم و دست اندركاران صنعت نشر نهادینه می شود. زیرا هر از گاهی خبر «جشن رونمایی» كتابی از سوی ناشری در یك فضای صمیمی منتشر می شود. جدید ترین خبر در این زمینه «جشن رونمایی كتاب هشت هزار سال تاریخ پوشاك اقوام ایرانی» تألیف مهرآسا غیبی است كه امروز از ساعت ۱۴ تا ۱۶ درخانه هنرمندان همراه با سخنرانی نویسنده كتاب و علی دهباشی، محمد گلبن و محمدقاسم زاده برگزار می شود. بانی این مراسم ناشر كتاب یعنی انتشارات هیرمند است.

كتاب «هشت هزار سال تاریخ پوشاك اقوام ایرانی» یكی از كتاب های مهم این هفته است كه در ۱۳ فصل همراه با تصاویر رنگی در ۷۰۰ صفحه قطع وزیری با جلد گالینگور منتشر شده است. به سراغ بقیه آثار می رویم كه در هفته گذشته منتشر شده اند.

● شعر

«بزم شبانه» مجموعه ای از شعرهای ع.راسخ است كه در قالب غزل، نیمایی و دوبیتی سروده شده است. راسخ در سرودن اشعار این مجموعه به قافیه و وزن شعر بسیار پایبند است، اما وزنی كه برای شعرهایش انتخاب كرده وزن هجایی است و در اوزان عروضی نمی گنجد. زبان شعر ها ساده و صمیمی است. ناشر این كتاب نشر آینش است.

«عارفانه ها در ادب فارسی» عنوان كتابی به اهتمام دكتر سید احمد حسینی كازرونی است كه اشعار عارفانه شاعران ایرانی را از سنایی تا اقبال لاهوری در یك دفتر جمع كرده است. در این كتاب از ۲۵ شاعر صاحب نظر در عرصه تصوف و عرفان فارسی نام برده می شود و ضمن معرفی و شرح حال هر یك نمونه هایی از اشعار آنان آمده است. مضامین این عارفانه ها از عشق باری تعالی و اتصال به آستان حق حكایت دارد. ناشر «عارفانه ها» انتشارات زوار است.

«حافظ و پیدا و پنهان زندگی» به قلم دكتر منصور رستگار فسایی است كه مروری بر شعر، زندگی و اندیشه های حافظ دارد. این كتاب را انتشارات سخن منتشر كرده است. «صهبای خرد» به قلم دكتر مهدی امین رضوی نخستین اثر جامع به زبان انگلیسی است كه خیام نیشابوری را از همه نظر بررسی می كند. نویسنده در این كتاب كوشیده تا با معرفی ابعاد گوناگون این شخصیت ممتاز، تصویری حتی المقدور واقعی از او ارائه كند و بر این نظر كه شاعری خوش باش بود، خط بطلان می كشد.

این كتاب را دكتر مجدالدین كیوانی به فارسی ترجمه كرده و انتشارات سخن ناشر آن است. «لحظه های بیتابی» به قلم فرهاد عابدینی نقد و تحلیل ۲۰ شعر از شاعران نوپرداز است كه انتشارات كتابسرای تندیس چاپ و منتشر كرده است. عابدینی در این كتاب از شاعران نسل دیروز چون اخوان، شفیعی كدكنی و زهری، منوچهر شیبانی و نسل امروز مانند شیما تیمار و خاطره حجازی، شمس لنگرودی و ... بهترین شعرها را انتخاب و تحلیل كرده است.

● داستان رمان

«راز آواز» عنوان داستانی برای بچه ها به قلم گوستابو رولدان نویسنده آرژانتینی است كه در سال ۲۰۰۳ در آرژانتین منتشر شده و اكنون باترجمه رامین مولایی از سوی انتشارات قطره و انتشارات ایران بان منتشر گردیده. این كتاب با تصویر گری لوئیس سكافاتی به بازار آمد. «چطور باید در خانواده زنده ماند؟» عنوان كتابی به قلم كاترین ماتلن و برنادت كاستا با تصویر گری پاسكال لومتر است كه ناهید قزوینی آن را به فارسی برگردانده است و انتشارات ایران بان وانتشارات قطره مشتركاً آن را چاپ و منتشر كرده اند. «بهشت را در قلب من بساز» رمانی به قلم فاطمه صابری كرمانی است كه نشر علم، راهی كتابفروشی ها كرد. داستان از زبان دختر دانشجویی شهرستانی به نام سارا روایت می شود كه مادر برای تأمین مخارج تحصیل او شب و روز پشت دار قالی می نشیند تا سرانجام روزی...

«شما كه غریبه نیستید» به قلم هوشنگ مرادی كرمانی كه داستان زندگی او را در قالب رمان روایت می كند، به چاپ ششم رسید. انتشارات معین كه چاپ اول این كتاب را در ابتدای سال ۸۴ منتشر كرده بود، چاپ ششم را با طرح جلدی تازه وارد بازار كرد. «شما كه غریبه نیستید» از سوی كتابخانه بین المللی مونیخ، كتاب برگزیده سال ۲۰۰۶ میلادی شناخته شد و در كشور ما نیز در ماه گذشته نامزد جایزه بهترین رمان سال از سوی چند نهاد دولتی و بخش خصوصی اعلام شد.

«دختر پرتقالی» به قلم یوستایی گاردر رمانی برای نوجوانان است كه با ترجمه مهوش خرمی پور از سوی كتابسرای تندیس به بازار آمد. این نویسنده نروژی كه قبلاً رمان «دنیای سوفی» را نوشت در ایران چهره شناخته شده ای است، زیرا دنیای سوفی با چند ترجمه در ایران منتشر شده بود. البته مترجمان قبلی نام او را یوستین گوردر ثبت كرده بودند. «روبه آسمان در شب» و «آن شب مرده ها بیرون آمدند» ۲ جلد كتاب شامل گزیده داستان های آمریكای لاتین از نویسندگان طراز اول كشورهای آمریكای لاتین است كه با ترجمه قاسم صغوی منتشر شده بود. انتشارات گل آذین چاپ اول این ۲ مجموعه را در سال ۸۳ به بازار فرستاد و اكنون به دلیل استقبال بسیار خوب علاقه مندان به چاپ سوم رسید. نویسندگانی چون بورخس، خولیو كورتازار، آندراده، یوسا، آستوریاس و خوان رولفو در این مجموعه حضور دارند.

نشر گل آذین علاوه بر كتاب های یاد شده یك مجموعه ۴ جلدی با عنوان كلی« ماجرا هایی كه مو برتن تان سیخ می كند» برای نوجوانان منتشر كرده كه هر كتاب عنوان مستقلی دارد. كتاب اول «عكس بگیر و بمیر» ، كتاب دوم «عكس بگیر و دوباره بمیر» و كتاب سوم «وحشت در اتاق زیر شیروانی» و كتاب چهارم «بازگشت مومیایی» نام دارند. نویسنده این مجموعه آر.ال. استاین یكی از محبوب ترین نویسندگان ادبیات كودك و نوجوان در آمریكا محسوب می شود. این كتاب چهار جلدی را مهرانگیز نكوروح به فارسی برگردانده است.

«ماجراهای الكس رایدر» به قلم آنتونی هوروویویتس داستان جاسوسی های یك نوجوان و ناراضی به همین نام است كه گیتا گركانی ۲ كتاب از این مجموعه را به عنوان «دو صفر هیچ» و «مدرسه شوم» ترجمه كرده كه انتشارات ایران بان و انتشارات كاروان به طور مشترك آن ها را چاپ و منتشر كرده اند. از آنتونی هوروویتس نویسنده انگلیسی پیش تر دو كتاب گروشام گرینچ و جام نحس و «ژانوس، ستاره آرزو» با ترجمه گیتا گركانی منتشر شده بود و بسیاری بر این اعتقادند كه رولینگ داستان های هری پاتر را از آثار او الهام گرفته است.

«وانیل و شكلات» رمانی به قلم كاساتی مودینیایی نویسنده ایتالیایی است كه با برگردان لیلا صدری از سوی نشر البرز به چاپ سوم رسید. وانیل و شكلات روایت زندگی زن و شوهری است كه پس از هجده سال زندگی عاشقانه و مشترك و داشتن ۳ فرزند تصمیم به جدایی می گیرند اما... چاپ اول این رمان را نشر البرز در سال ۸۳ منتشر كرده بود كه با استقبال خوانندگان هر سال تجدید چاپ می شود. خاطرات صادق ادیبی ملقب به «صادق كج كلاه، زنجیر طلا» با عنوان «سی سال با رضاشاه در قزاقخانه و قشون» به اهتمام خسرو معتضد از سوی البرز منتشر شد.

یادداشت های صادق خان پر از نكات ریز تاریخی است و نقش اطلاع رسانی را ایفا می كند. در جریان حوادث مشروطه و به توپ بستن مجلس، خانه اش به دست نظامیان دولتی غارت می شود. حتی با سقوط تهران به دست مشروطه خواهان بار دیگر خانه اش آماج حمله قرار می گیرد. صرف نظر از وقایع مشروطه، صادق ادیبی شاهد دست اول و بی طرف حوادث جنبش گیلان هم بود. «خاطرات و سفرنامه ظهیرالدوله» به اهتمام دكتر سیف الله وحیدنیا از سوی نشر آبی چاپ و منتشر شده است. علی خان قاجار (ظهیرالدوله) كه به عنوان وزیر دربار ناصرالدین شاه با دختر او ازدواج كرد از جانب شاه مأموریت یافت تا گزارش اعمال و رفتار صفی علیشاه را به دربار بدهد، اما تحت تأثیر جذبه روحانی او قرار گرفت و شیفته شد و به سلك فقرا و یاران صفی علیشاه درآمد.

● دین و فلسفه، تاریخ و هنر

«علم دینی» عنوان كتابی است شامل برخی از مهم ترین دیدگاه ها كه در زمینه علم دینی در ایران ابراز شده است. نویسندگان این كتاب سیدحمیدرضا حسنی و مهدی علیپور و سیدمحمدتقی موحد ابطحی سعی كرده اند دیدگاه های موافق و مخالف این مقوله را در كنار هم تجزیه و تحلیل كنند، دیدگاه سیدحسین نصر، مهدی گلشنی، خسرو باقری، زیباكلام و ملكیان، سروش و... كه طیف متنوعی را تشكیل می دهند.

این كتاب را پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر كرده است. «خانواده در نگرش اسلام و روان شناسی» به قلم محمدرضا سالاری فر عنوان كتابی است كه در ۶ فصل به مباحثی چون نگاه اسلام به ازدواج، آثار روانشناختی ازدواج، اركان خانواده، تعالیم اسلام و مشكلات خانوادگی، نظام خانواده در اسلام و... می پردازد. این كتاب را انتشارات سمت و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به طور مشترك چاپ و منتشر كرده اند. چاپ دوم كتاب «جوان و آرامش روان» یا مشكلات مشاوره و درمانگری با نگرش اسلامی به قلم علی نقی فقیهی از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است. كتاب حاضر به عنوان منبع علمی برای پژوهشگران و دانشجویان حوزه بهداشت روان و مشاوره تهیه و تدارك دیده شده است.

«سرشت تلخ بشر» عنوان كتابی به قلم آیزایا برلین است كه عنوان فرعی جستارهایی در تاریخ اندیشه ها را روی جلد دارد با برگردان لی لا سازگار از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است. آیزایا برلین در این كتاب پیوندهای میان اندیشه های واپسگرا و آشوب و حوادث اجتماعی و سیاسی عصر حاضر را آشكار می كند. پیوند میان اعتقاد افلاطونی به حقیقت مطلق و دام اقتدارگرایی. انتشارات ققنوس در حوزه تاریخ، كتاب دیگری با عنوان «تجدد آمرانه» به قلم تورج اتابكی را منتشر كرد كه به جامعه و دولت در عصر رضاشاه می پردازد. نویسنده در این كتاب مسأله برخورد سنت و مدرنیته را از زاویه ای تازه مورد مطالعه قرار می دهد و ریشه های تجدد آمرانه یا مدرنیت از بالا را در دوران رضاشاه كالبدشكافی می كند.

«تمدن و ملالت های آن» اثری از زیگموند فروید با ترجمه محمد مبشری است كه چاپ سوم آن از سوی نشر ماهی به بازار آمد. فروید این كتاب را كه در شمار معروف ترین آثارش جای می گیرد در سال ۱۹۳۰ منتشر كرد و خلاصه ای از دیدگاه های روانكاوی درباره فرهنگ و تمدن و دورنمای آن را با بیانی ساده روایت می كند. «هواخوری باغ» عنوان كتاب تازه ای به قلم محمدابراهیم باستانی پاریزی است كه نشر علم منتشر كرد.

استاد رشته تاریخ دانشگاه تهران در كتاب تازه خود چون دیگر آثارش با نگاهی ریزبین و كنجكاو گوشه های تاریك و پنهان تاریخ ایران را با نگاهی روشن روایت می كند. نشر علم ۲ كتاب از دیل كارنگی را بتازگی راهی بازار كرده است. «آئین زندگی» كه در حوزه روانشناسی عمومی است و كتاب «آئین سخنرانی» هر دو با ترجمه میترا كیوان مهر منتشر شده اند. «نقش جهانی شدن و رسانه ها در هویت فرهنگی» عنوان كتابی به قلم دكتر رحمان سعیدی و دكتر علی اصغر كیا از سوی انتشارات خجسته منتشر شده است.

نویسندگان این كتاب به دغدغه اصلی و مهم دولت های مستقل بویژه در كشورهای جهان سوم و مسأله هویت فرهنگی می پردازند و در پی پاسخ به این سؤال اساسی هستند كه هویت فرهنگی چه تأثیر و تأثری از پدیده جهانی شدن خواهد پذیرفت و نقش رسانه ها چیست؟ «خلاصه نویسی برای رسانه ها» عنوان كتابی به قلم دكتر امید مسعودی است كه انتشارات خجسته منتشر كرده است. نویسنده در این اثر سعی دارد راهكارهای جدیدی برای خلاصه نویسی به علاقه مندان بویژه روزنامه نگاران پیشنهاد كند. این كتاب در ۵ فصل به همراه نمونه هایی از آثار موفق تنظیم و تدوین شده است.

«نخستین كتاب حقوق من» هم اثری تازه است كه شامل مفاد پیمان بین المللی حقوق كودك است كه كشور ایران هم آن را امضاكرده است. كیان فروزش مترجم و آرتمیس حبیبی آزاد تصویرگر و انتشارات ایران بان ناشر كتاب مذكور است.

سایر محمدی