یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

اگر با الکتروشوک کار می کنید


سیستم های الکتروشوک به همان اندازه ای که می تواند برای فرد مبتلا به ایست قلبی, زندگی بخش باشد, می تواند برای اپراتور دستگاه خطرساز هم باشد کوچک ترین خطا یا بی احتیاطی می تواند صدها ولت برق را از دستان اپراتور عبور داده و موجب مرگ یا شوک شدید الکتریکی وی شود, بنابراین توجه به اصولی چند در این زمینه می تواند احتمال ریسک را تا حدامکان تقلیل دهد

در این مقاله، خطرات و مشکلات سیستم‌های الکتروشوک و نیز روش‌های حذف یا کاهش خطر آنها بر مبنای سطوح مختلف خطر بیان شده است.

الکتروشوک یا دفیبریلاتور، دستگاهی است که با استفاده از ولتاژهای بالا، یک جریان الکتریکی مناسب را جهت به‌کار انداختن مجدد تلمبه قلب و شارژ الکتریکی آن، به بدن بیمار منتقل می‌کند. در این دستگاه سطوح خطر مختلفی شامل: Caution .۳ ،Warning .۲ ،Danger .۱ و ۴ Note وجود دارد که به بررسی آنها می‌پردازیم:

Danger: علامت هشداردهنده وضعیت خطرناک است که باعث مرگ یا آسیب جدی کاربر می‌شود.

Warning: علامت هشداردهنده در مورد امکان آسیب، مرگ یا دیگر واکنش‌های شدیداً خطرناک در اثر استفاده نادرست از دستگاه است.

Caution: علامت هشداردهنده‌ای است که احتمال آسیب یا وقوع مشکلات مرتبط با استفاده نادرست از دستگاه را به کاربر گوشزد می‌کند و ممکن است در اثر عملکرد غیرصحیح یا نقص دستگاه یا آسیب وارده به دستگاه باشد.

Note: اطلاعات ویژه‌ای است که به‌صورت توصیه، الزامات، روش‌های جایگزینی یا اقدامات تکمیلی بیان می‌شود.

اهمیت اطلاعات ایمنی

الف. Danger (خطرناک)

هرگز دفیبریلاتور را در محیط‌های قابل اشتعال (داروهای بیهوشی، اکسیژن با غلظت بالا و اکسیژن هایپر باریک) یا در محیطی که قوس‌های الکتریکی که می‌تواند انفجار ایجاد نماید، قرار ندهید.

ب. Warning

۱. محیط اطراف: مایعاتی مثل محلول سالین رینگر و خون رساناهای الکتریکی عالی هستند. جهت جلوگیری از ایجاد جریان‌های الکتریکی که بالقوه خطرناک هستند، دفیبریلاتور و وسایل اطراف آن باید همیشه خشک و تمیز باشد.

۲. میدان‌های الکترومغناطیس و فرکانس رادیوئی: از قرار دادن دستگاه‌های غیرضروری و غیرمراقبتی (non-essential & non-patient care) در شعاع یک متری از دفیبریلاتور خودداری نمائید. استفاده از این دستگاه‌ها که تابش کننده میدان‌های الکترومغناطیس یا فرکانس رادیوئی هستند، با ایجاد نویز در شکل موج ECG یا پیام‌های خطا باعث اختلال در عملکرد دفیبریلاتور قرار گرفته باشند، بایستی هرچه زودتر آن را جابه‌جا نمائید.

۳. هنگامی که از دستگاه‌های جراحی الکتریکی (Electrosurgical unit) استفاده می‌شود، بایستی موارد زیر رعایت شود:

۳-۱. از دفیبریلاتور استفاده نکنید.

۳-۲. از تماس پدال‌های خارجی، داخلی و پدهای یک بار مصرف با بیمار خودداری نمائید. عدم توجه به این هشدارها باعث سوختگی الکتریکی شدید، شوک یا سایر صدمات احتمالی می‌شود. ضمناً زمانی که می‌توانید از ESU استفاده نمائید که دفیبریلاتور در مد مانیتورینگ باشد.

نکات ایمنی جهت کاربرد دستگاه

۱. تنها پرسنل مجرب و آموزش دیده باید از دفیبریلاتور استفاده نمایند.

۲. در صورت مرطوب بودن دستگاه از آن استفاده ننمائید.

۳. زمانی که الکترودها، پدهای یک بار مصرف یا پدال‌های داخلی و خارجی دفیبریلاتور در تماس با بیمار هستند، آن را روشن یا خاموش نکنید.

۴. پیش از شارژ دفیبریلاتور مطمئن شوید که پدال‌ها به‌طرز مناسبی بر روی بیمار قرار گرفته‌اند.

۵. پیش از انجام دفیبریلاسیون مطمئن شوید که هیچ کس با بیمار یا هر نوع وسیله‌ای که با بیمار مرتبط است، تماس نداشته باشد.

۶. در صورتی که پدال‌ها توسط ژل با هم در ارتباط باشند، عمل تخلیه انرژی (discharge) را انجام ندهید، عدم دقت، سوختگی الکتریکی شدید و تخلیه ناکافی انرژی به قلب را به همراه خواهد داشت.

۷. مطمئن شوید که در سایر قسمت‌های صفحات الکترود ژل وجود نداشته باشد، در صورتی که بر روی دسته پدال ژل وجود داشته باشد، ممکن است اپراتور دچار شوک الکتریکی گردد.

۸. هرگز به صفحه الکترود یا لبه پدال‌ها دست نزنید، عدم توجه باعث سوختگی الکتریکی شدید یا شوک الکتریکی می‌گردد.

۹. در صورتی که در حین انجام تست باتری (battery test) نیاز به انجام دفیبریلاسیون باشد، تست باتری را متوقف و آنگاه دفیبریلاسیون را در مد AC انجام دهید. ضمناً در حین تست باتری به‌علت امکان دشارژ باتری، دفیبریلاسیون انجام ندهید.

بیماران دارای ضربان ساز قلبی (Pacemaker Patient)

۱. بیماران دارای ضربان ساز قلبی را به دقت تحت نظر داشته باشید. آهنگ ضربان در زمان ایست قلبی و آریتمی‌های ویژه ممکن است ادامه داشته باشد، از این‌رو نمی‌توان تنها به heart rate و Indicated heart rate تکیه نمود.

۲. ممکن است در اثر over shoot الکتریکی بعضی از ضربان سازها اندیکاتورهای کاذب نرخ ضربان پائین ایجاد شود.

پدهای یک بار مصرف

۱. پدهای یک بار مصرف را مجدداً استفاده نکنید.

۲. بعد از انقضا تاریخ مصرف از پدها استفاده نکنید. تاریخ مصرف بر روی هر کدام از آنها نوشته شده است. پس از باز کردن پدها هر چه زودتر از آنها استفاده کنید. در صورتی که تاریخ مصرف پدها تمام شده یا برای مدتی طولانی پس از باز کردن استفاده نشوند، ژل آنها خشک خواهد شد.

۳. در صورتی که بسته باز شده باشد، از پدها استفاده نکنید.

۴. از تماس پدها با نوک الکترودهای یک بار مصرف اجتناب نمائید.

۵. در قسمت‌هائی از سینه که بر روی آنها پماد مالیده شده پدها را قرار ندهید.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.