چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
آروم بگیر بچه
با شروع سال تحصیلی و مدرسه رفتن بچهها، تازه بخش دیگری از مشکلات بچهها میتواند برای والدین مشخص شود. مشکلاتی که تا قبل از این شاید به صورتی کمرنگتر خود والدین نیز احساس کرده بودند اما با حضور بچهها در مدرسه و در محیطی قانونمند معمولاً بروز بیشتری پیدا میکند. یکی از مشکلاتی که این روزها البته از آن زیاد حرف به میان میآید، بیش فعالی است.
برای بسیاری از والدین، بیشفعالی فرزندشان کابوسی است که البته پایانی ندارد. اما جدای از تمام سختیها و دردسرها، این مشکل چیزی نیست که نتوان آن را حل کرد و یا از عهدهاش برآمد. اگر معلم فرزندتان به شما گفته که کودکتان بیشفعال است و بعد از آنکه فرزندتان را پیش روانشناس یا روانپزشک بردهاید، او نیز این موضوع را تایید کرده است، لازم نیست این قدر نگران باشید و آیندهی او را تباه شده ببینید، با در نظر گرفتن نکاتی و رعایت مواردی میتوانید عوارض این موضوع را کاهش داده و خود و فرزندتان آرامش بیشتری را تجربه کنید.
● نکات کلی در مورد گذاشتن قوانین خانه
▪ داشتن قوانین مشخص و ثابت در خانه، که ترجیحاً تعدادشان نیز زیاد نیست، میتواند انتظارات شما از فرزندتان را روشن کند. میتوانید قوانین مربوط به هر بخش را در آنجا بنویسید و روی آن بزنید، به عنوان مثال روی در یخچال اینکه در یخچال نباید برای زمان طولانی باز بماند. در زمانی که این قوانین رعایت نمیشوند، جایی را مشخص کنید و برای زمانی کوتاه از فرزندتان بخواهید آنجا رفته و بماند، به عنوان مثال برای ۵ دقیقه روی مبل خاصی بنشیند یا در اتاق بماند.
▪ منظور از اختصاص زمانی برای نشستن روی مبل یا بودن در اتاق تنبیه نیست، برای همین هم قرار نیست به عنوان مثال کودک را در اتاقی تاریک زندانی کرد! بلکه آگاهی دادن به کودک در مورد عواقب کارش میباشد، چرا که مشکل رایج بین بچههای بیشفعال بیتوجهی به عواقب کارهایشان است.
▪ در زمان دستور دادن هم سطح فرزندتان بنشینید و تماس چشمی برقرار کنید و با او آرام صحبت کنید. قانون را برایش توضیح دهید و بعد از او بخواهید آنچه را به او گفتهاید برایتان بگوید. این کار از سوءتفاهم و ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری میکند.
● نکات مربوط به انجام تکالیف
▪ مهم است زمان و مکان انجام تکالیف ثابت و مشخص باشد. تغییر در هر یک از این دو میتواند باعث حواسپرتی شده و در مواردی که بیشفعالی با کمبود توجه همراه است، این یعنی دردسر مضاعف. سعی کنید فضایی آرام و ساکت برای انجام تکالیف برای فرزندتان مهیا کنید. به بهانهی نظارت بیشتر به هیچ عنوان از میز آشپزخانه برای انجام کارها استفاده نکنید، چرا که این کار باعث به هم خوردن حواس فرزندتان میشود.
▪ دکور اتاق شلوغ، رنگهای تند و شبرنگ، موبایل و دیگر وسایل میتواند باعث ایجاد مشکلات بیشتر برای بچههای دچار بیشفعالی شود. گاهی اوقات بچهها با آرمها و اشکال روی لباسشان نیز مشکل دارند. سعی کنید در عین حال که فضا را شاد نگه میدارید از شلوغ کردن خانه و به ویژه اتاق خواب فرزندتان خودداری کنید.
▪ فراموش کردن وظایف و تکالیف مدرسه یکی از رایجترین مشکلاتی است که والدین این دسته از بچهها با آن روبرو هستند. استفاده از تابلو در اتاق و نوشتن برنامهها و کارهای هر روز یکی از بهترین راهحلها در این زمینه است. هر روز در زمانی که فرزندتان از مدرسه برمیگردد، به او کمک کنید که تکالیف آن روز را روی تابلو نوشته و در طی آن روز با انجام هر کدام از آنها جلوی آن علامت بزند.
● برنامهریزیهای روزانه
▪ بخشهایی از زندگی را که قابلیت برنامهدارشدن را دارند به صورت روتین و در زمان معین انجام دهید. بیدار شدن، خوردن وعدههای غذایی، برنامهی پارک رفتن و... را به صورت منظم درآورده و زمانهای مربوط به هر یک را مشخص کنید. به عنوان مثال بین ۸ تا ۸:۳۰ زمان صرف شام.
▪ حمام آب گرم برای بسیاری از بچهها میتواند به خواب راحتتر آنها کمک کند اما برای بچههای بیشفعال همین کار میتواند باعث این شود که سختتر به خواب روند. در این شرایط بهتر است حمام حداقل با ۹۰ دقیقه فاصله با زمان خواب باشد.
▪ تحقیقات نشان داده که صرف زمان در طبیعت برای این دسته از بچهها میتواند به آرامش آنها کمک کند. پارکهایی را برای بازی فرزندتان انتخاب کنید که فضای سبز خوبی دارند.
▪ درست است که مواد غذایی علت بیشفعالی کودکان نیست اما تحقیقات نشان داده که مواد غذایی خاصی میتوانند باعث وخیمترشدن اوضاع شود. پس در این شرایط بهتر است رژیم غذایی که متخصص برای فرندتان در نظر گرفته را حتماً رعایت کنید. اگر قرار نیست میزان مصرف شکلات یا نوشابه از حدی بالاتر برود. سعی کنید آنها را کمتر بخرید در عوض اینکه بخرید و از فرزندتان بخواهید که آنها را مصرف نکند. رنگهای مصنوعی و مواد نگهدارنده که به غذاها اضافه میشوند، میتوانند مشکل را بیشتر کنند.
● برنامههای تشویقی
▪ به صورت عینی انتظارات و مواردی که برای او تشویق در نظر گذاشتهاید نشان دهید. کشیدن جدول و در صورت انجام کاری خاص زدن برچسب و در زمانی که به حد نصابی رسید، او را تشویق کنید.
▪ کودک را با دادن امکان انجام کارهای لذتبخش تشویق کنید و نه با دادن اسباببازی یا خوراکی.
▪ دادن جوایز با فاصلهی کم و یا بدون فاصله خیلی بهتر و موثرتر از جوایزی است که قول میدهیم در آینده برای او تهیه کنیم.
▪ یادتان نرود که در آغوش گرفتن، لبخند، بوسیدن و تشویقهای کلامی هم جایزههای ارزشمندی هستند.
● نکات آخر
▪ درست است که بیشفعالی باعث دردسر شما میشود اما سعی کنید دید مثبتی نیز همیشه نسبت به این موضوع داشته باشید. تکیهی صرف بر دردسرها و مشکلات، به شدت به عزت نفس و اعتماد به نفس بچهها آسیب بزند. و این یعنی زمانی که بعد از اینکه بیشفعالی بچهها تحت کنترل قرار میگیرید آنها سوغاتی از آن دوره با خودشان به همراه میآورند.
▪ با خواهر و برادرها در مورد مشکل این کودک تا حدی صحبت کرده و به آنها توضیح دهید که این رفتارها به خاطر وجود مشکلی است. اما در مورد قوانین خانه یادتان باشد، فرقی بین بچهها به خاطر این بیماری نگذارید.
▪ به هر صورت ما والدین هم محدودیتهایی برای خودمان داریم، گاهی اوقات ممکن است دیگر خسته و کلافه شویم و نتوانیم خودمان را کنترل کنیم. پس انتظاراتتان را از خودتان واقعبینانه تنظیم کنید و البته زمانی هم برای خودتان و تفریح خودتان در نظر بگیرید.
نرگس عزیزی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست