شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
واکسن های رایج موثر نیست
پاندمی آنفلوآنزای جدید موسوم به آنفلوآنزای نوع «A» نوعی بیماری ویروسی واگیردار است که بی توجهی به رعایت اصول بهداشتی در آن، می تواند در مدتی کوتاه ابتلای افراد زیادی در جامعه را به دنبال داشته باشد. این در حالی است که این همه گیری عواقب اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی فراوانی را در پی خواهد داشت.
ویروس آنفلوآنزای نوع «A» هنگام سرفه یا عطسه و حتی صحبت کردن از طریق هوا به دیگران منتقل می شود. افراد سالم با دست زدن به اشیایی که در اثر عطسه یا سرفه فرد مبتلا به این نوع آنفلوآنزا، آلوده شده اند به این بیماری مبتلا می شوند چرا که عامل این بیماری می تواند دو تا هشت ساعت روی اشیای زنده باقی مانده و بیماری را به دیگران منتقل کند. همچنین آنفلوآنزای نوع «A» قبل و بعد از ظهور علائم، قابلیت انتقال به دیگران را دارد. براساس بررسی های موجود،نوجوانان و جوانان اغلب مبتلایان به آنفلوآنزآی نوع «A» را تشکیل می دهند بنابراین نقش معلمان، مربیان و استادان در زمینه آموزش و به دنبال آن جلوگیری از انتشار سریع آن در جامعه بسیار مهم است.
در اشخاص بالای ۶۵ سال و کودکان زیر پنج سال، مبتلایان به بیماری های مزمن ریوی قلبی، آسم، دیابت، مشکلات کلیوی نقص ایمنی، افراد خیلی چاق، زنان باردار، ساکنان خانه های سالمندان و آسایشگاه های بیماران مزمن در صورت ابتلا به آنفلوآنزای نوع «A» عوارضی مانند تنگی نفس، ذات الریه، تشنج، اختلال هوشیاری و... بیشتر از دیگران خواهد بود.
● علائم بیماری
لازم است به خاطر داشته باشیم که مهم ترین علائم بیماری آنفلوآنزای نوع «A» تب، گلودرد، سرفه و سردرد است. البته علائمی مانند لرز، کوفتگی بدن، احساس خستگی، اسهال و استفراغ نیز در برخی از بیماران مشاهده می شود. کودکان کم سن و سال مانند شیرخواران در صورت ابتلا به آنفلوآنزای نوع «A» ممکن است علائمی از قبیل تب و خواب آلودگی، تشنج، بی قراری، عدم نوشیدن مایعات، استفراغ های مکرر، تغییر رنگ پوست به کبودی و تنفس سریع داشته باشند.
● اقدامات پیشگیرانه
به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوآنزای نوع «A» لازم است دست ها مرتب با آب و صابون یا با محلول های ضدعفونی کننده شست وشو شوند. به این منظور ضروری است در هر بار شستن دست ها، این عمل دو بار تکرار شود. همچنین باید از لمس کردن چشم ها، بینی و دهان خودداری شود، چرا که این امر انتقال ویروس را به دنبال دارد. رعایت فاصله حداقل یک متر از افرادی که علائمی شبیه بیماری آنفلوآنزا دارند نیز لازم است. توصیه می شود از اسباب بازی های قابل شست وشو برای کودکان استفاده شود و از خرید اسباب بازی های پارچه یی و پشمی خودداری شود. همچنین هنگام عطسه و سرفه جلوی بینی و دهان را با دستمال گرفته و بلافاصله دستمال را داخل کیسه پلاستیک گذاشته و در سطل زباله بیندازیم. اگر از دستمال پارچه یی استفاده می شود روزانه دو بار آن را شسته و بعد از هر بار استفاده داخل کیسه پلاستیکی قرار داد.
ضروری است هنگام عطسه یا سرفه از قرار دادن کف دست ها جلوی دهان و بینی خودداری شود چرا که این مساله احتمال انتقال ویروس بیماری را به اشیا و به دنبال آن به افراد دیگر به دنبال دارد. استفاده از ماسک جهت پیشگیری در این نوع آنفلوآنزا توصیه نمی شود. زنان شیرده که علائم آنفلوآنزا دارند بهتر است هنگام شیردادن به نوزاد از ماسک استفاده کرده یا با دستمال جلوی بینی خود را بپوشانند. در جهت پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزای نوع «A» بهتر است در صورت امکان از حضور در اماکن شلوغ خودداری کرده یا مدت زمان حضور در این اماکن کاهش یابد. همچنین بهتر است با باز کردن در و پنجره ها در فواصل مناسب در روز و هر بار حداقل به مدت ۱۰ دقیقه، به تهویه مناسب محل کار، محل زندگی، کلاس درس و... کمک شود.
● اقدامات مراقبتی در مبتلایان به آنفلوآنزای نوع «A»
استراحت کافی، نوشیدن مایعات، تغذیه مناسب و استفاده از استامینوفن به عنوان تب بر بهترین راه درمان بیماری آنفلوآنزای نوع «A» است. برای کاهش تب ناشی از آنفلوآنزا لازم است تنها از قرص استامینوفن به میزان تجویزشده استفاده شود. توصیه می شود برای کاهش تب ناشی از آنفلوآنزای نوع «A» از مصرف آسپرین خودداری شود. همچنین در صورت مشاهده تب و خواب آلودگی در کودکان زیر دو سال، باید سریع به پزشک مراجعه شود. مبتلایان به آنفلوآنزای جدید به ویژه دانش آموزان مدارس و دانشجویان می توانند ۲۴ ساعت بعد از قطع تب و با تجویز پزشک در محل کار یا کلاس درس حضور یابند. از طرف دیگر، واکسن آنفلوآنزای فصلی برای بیماری آنفلوآنزای نوع «A» موثر نیست، اما تزریق آن برای افراد پرخطر توصیه می شود. در صورت مشاهده علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، سردرد، لرز، کوفتگی بدن، احساس خستگی و اسهال و استفراغ باید به پزشک مراجعه شود. همچنین در صورت مشاهده علائمی مانند تنفس سریع و سخت، تشنج یا تداوم تب در کودکان مبتلا به آنفلوآنزای نوع «A» باید به پزشک مراجعه کرد.
علاوه بر این در صورت مشاهده علائم تنگی نفس، اشکال در نفس کشیدن، حال عمومی بد یا تب بالای بیش از سه روز در مبتلایان به آنفلوآنزای نوع «A» لازم است بیمار هرچه سریع تر توسط پزشک معاینه شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست