چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
در باره راهبری اینترنت
در اجلاس ژنو سران جامعة اطلاعاتی(۲) (WSIS) در سال ۲۰۰۳، برخی بحثهای جنجالبرانگیز، سازمان نیافته و بینتیجه پیرامون مدیریت اینترنت نهایتاً منجر به طرح تشکیل کارگروه راهبری اینترنت(۳) (WGIG) گردید. قرار شد این کار گروه زیر نظر دبیرکل سازمان ملل متحد تشکیل شود، مسائل مورد بحث را تنظیم و تببین کند و راهکارهای ممکن جهت حل آنها را بررسی کند. به طور خاص این کارگروه باید گزارشی را شامل نتایج مطالعه و پیشنهادهای عملی تا اجلاس بعدی سال ۲۰۰۵ تونس در زمینههای زیر ارائه دهد۴)
ـ تهیه یک تعریف عملیاتی برای راهبری اینترنت.
ـ شناسایی مسایل نیازمند به سیاستگزاری عمومی که باید در راهبری اینترنت مورد توجه قرارگیرد.
ـ دستیابی به تفاهم در مورد نقش و وظایف دولتها، سازمانهای بینالدولی و بینالمللی موجود و سایر مراجع، و نیز بخش خصوصی و جامعه مدنی، هم در کشورهای پیشرفته و هم در کشورهای درحال رشد.
این کارگروه پس از بحث و گفتگوی گسترده در تاریخ ۱۱ نوامبر ۲۰۰۴ (۲۱ آبان ۱۳۸۳) با چهل عضو رسماً تشکیل شد.
قبل از ورورد به بحث اصلی مقاله، لازم است در مورد استفاده از کلمة «راهبری» در مقابل واژة انگلیسی governance توضیح دهیم. بعضی کلمة انگلیسی فوق را به «حاکمیت» ترجمه کردهاند که بازتاب درستی از مراد تهیهکنندگان متون WSIS ندارد زیرا که در این مقطع زمانی کوشش شده است با توجه به تکّثر آراء، از واژگانی که تعبیر قاطع و یکطرفه داشته باشد احتراز گردد. کلمة governance به عمل یا فرآیند govern کردن اشاره دارد، ولی «حاکمیت»، اقتدار کامل را تداعی میکند که با وظیفه دوم ذکر شده در بالا، یعنی تعیین قلمرو این governance ، منافات دارد. در واقع طبق اصل ۴۸ اعلامیه WSIS، «مدیریت بینالمللی اینترنت باید جمیعالجوانب، شفاف و دموکراتیک بوده، و در آن دولتها، بخش خصوصی، جامعة مدنی و سازمانهای بینالمللی مشارکت کامل داشته باشند.» (۵)
از آنجا که کلمة «مدیریت» معمولاً ترجمة management تلقی میشود، ما از اصطلاح «راهبری» استفاده کردهایم.(۶) این کلمه چون کمتر به کار میرود از انعطاف معنایی بیشتری برخوردار است. همچنان که در بخش اول مقاله خواهیم دید، مدیریت سبک وزن متداول اینترنت از یک سو و «حاکمیت بر اینترنت» از سوی دیگر دو انتهای طیف نظرهای جاری در مورد میزان ادارة مناسب اینترنت هستند و از اینرو به کارگرفتن یک لغت خنثی در این مورد مطلوب به نظر میرسید.
در این مقاله سعی کردهایم مسایل دستور کار WGIG و بازیگران عمدهای که در حال حاضر در این امور اثرگذار هستند معرفی کنیم و نهایتاً در مورد وجوه شرکت کشور خود و سایر کشورهای در حال رشد در کار گروه و ادامه آن در WSIS نتیجهگیری کنیم.
سازماندهی مقاله بدینصورت است: در بخش اول به تعاریف اولیه میپردازیم، در بخش دوم موضوعها و نظرات گوناگونی را که در مورد حیطة راهبری اینترنت وجود دارد بررسی میکنیم، و در بخش سوم تصویری خلاصه از طرفهای ذیربط و ذینفع در اینترنت در زمان حاضر ارائه میکنیم. در بخش ۴ به بررسی مؤسسه ICANN(۱) (شرکت اینترنتی نامها و شمارههای تخصیصی) که در حال حاضر بیشترین نقش در هماهنگی منابع اینترنتی را دارد و موضوع بسیاری از بحثهای جنجالی است میپردازیم. بالاخره در بخش پنجم، که بخش نهایی مقاله است اثرات احتمالی مواضع کارگروه در مورد مسایل مورد بحث بر کشورهای در حال رشد و موضعگیریهای این کشورها را بررسی خواهیم کرد.
بخش ۱) تعاریف اولیه
در آغاز لازم است در مورد معنای واژههای «اینترنت» و «راهبری اینترنت» توافق اولیه حاصل شود یا دست کم نکات افتراق به روشنی مشخص گردد. در مدل استاندارد ارتباطات الکترونیک، هفت لایة ارتباطی در نظر گرفته شده است که دو لایه اول آن لایههای فیزیکی و زیربنایی هستند، دو لایة بعدی به شیوة ارسال دادهها و کنترل آنها اختصاص دارند و سه لایة آخر لایههای ملموس و کاربردی برای کاربران عمومی هستند.
مشخصه فنی متمایزکننده اینترنت از سایر شیوههای ارتباطی، در لایههای میانی (سوم و چهارم) متجلی میشود. مجموعه قراردادهای ارتباطی موسوم به TCP/IP که از نظر فنی تعریفکنندة اینترنت شناخته میشود، دقیقاً مربوط به این دو لایه است. به بیان دیگر، لایههای زیربنایی مشابه ممکن است برای قرارداد ارتباطی غیر از اینترنت مورد استفاده قرارگیرد، و نیز کاربردهای مشابه آنچه امروز از اینترنت سراغ داریم، ممکن است بر پایة قراردادهای ارتباطی غیراینترنت بنا گردد. قرارداد خاص TCP/IP به سبب انعطافپذیری، استفاده از استانداردهای باز و غیرانحصاری، و سایر مزیتهای فنی تسهیلات شگفتآوری در امر انتقال دادهها ایجاد کرده که موجب همهگیر شدن استفاده از اینترنت و گسترش و نوآوریهای متنوع در حوزههای کاربرد آن گردیده است. تمایل جهانی به استفاده از این کاربردها به نوبة خود گسترش عظیمی را در زیربنای فیزیکی ارتباط اینترنتی ایجاب کرده است. فراگیر شدن کاربردهای اینترنت موجب شده است که گاهی در اذهان عمومی «اینترنت» با کل «فناوری اطلاعات و ارتباطات» (ICT) مترادف فرض شود. شایان تأکید است که رسالت WSIS بسیار فراتر از اینترنت تعریف شده است. همة مسایل جامعه اطلاعاتی یا فناوری اطلاعات و ارتباطات موضوع اینترنت نیست. این مطلب در قطعنامههای WSIS صراحت دارد و توجه کارگروه راهبری اینترنت (WGIG) فقط معطوف به اینترنت است.
با این مقدمه، تعریف زیر از اینترنت را که پروژه راهبری اینترنت،(۱)متشکل از گروهی از اساتید رشتههای متنوع چند دانشگاه امریکا و سوئیس، پیشنهاد کرده است، مبنای بحث قرار میدهیم:
اینترنت اینترنت یک سامانه ارتباطات جهانی است که از اتصال شبکههای عمومی و خصوصی که از قراردادهای اینترنتی، یعنی IP، TCP، و قراردادهای مرکزی (هستهای) وابسته به آنها مانند DNS و قراردادهای مسیریابی بستهای استفاده میکنند، پدید آمده است.
به احتمال زیاد این تعریف یا تعریفی نزدیک به آن توسط WGIG اتخاذ خواهد شد. لازم به ذکر است که اخیراً آقای ژائو(۲) رئیس ITU مقالهای حاوی نظرات خود منتشر کرده است (۳) که در آن «اینترنت» کلیه خدمات، کاربردها و مسایل جانبی را نیزکه با سیاستهای ملی ارتباط پیدا میکند دربر میگیرد. بعید است بتوان از این پیشنهاد که فراتر از تعریف متداول اینترنت است به یک تعریف منسجم عملیاتی رسید. مسایل جانبی مرتبط با اینترنت که ژائو مطرح کرده است باید در حد مربوط در بررسی «راهبری اینترنت» مورد بررسی قرار گیرد.
در مورد «راهبری اینترنت» پروژه راهبری اینترنت تعریف زیر را ارائه میکند:
راهبری اینترنت عمل جمعی دولتها و/یا عاملان بخش خصوصی شبکههای متصل به اینترنت است که به منظور ایجاد توافق در مورد استانداردها، سیاستها، مقررات و ضمانتهای اجرایی و روشهای حل اختلاف حاکم بر فعالیتهای بین شبکهای جهانی صورت میگیرد.
همینجا لازم است اشاره شود که تعریفی که از راهبری اینترنت اتخاذ میشود خود گویای دیدگاه اتخاذ شده نسبت به پدیده اینترنت و خط مشی عملی WGIG در برخورد موضوع راهبری اینترنت است. تعریفی که در بالا ارائه شد نوعی میانگین تعاریف پیشنهادی است. لازم است به دیدگاههای افراطیتر در این زمینه اشاره شود. از یک سو بسیاری از دستاندرکاران اولیه اینترنت و افراد و سازمانهایی که در رشد و تکوین اینترنت سهم اساسی داشتهاند اصولاً از آغاز با مطرح کردن راهبری (governance) در اینترنت با دیدة بدبینی و احساس خطر از تهاجم نگریستهاند. از این دیدگاه، مشخصه اصلی اینترنت و دلیل رشد و مقبولیت عمومی آن، عدم تمرکز، حرکت خود جوش از پایین به بالا مبتنی بر ملاحظات و اولویتهای فنی، و حساسیت به نیازهای ملموس و ابتکارهای بخش خصوصی، همه بدون هدایت مرکزی بوده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست