شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
سوخاری ها سرطان زا هستند
اگرچه سرطان یک بیماری چند عاملی است که مجموعهای از علل و عوامل خطرساز در بروز آن نقش دارند و به عبارت دیگر نمیتوان سرطان را فقط ناشی از یک دلیل مشخص دانست، اما کسی در این نکته تردید ندارد که تغذیه ناسالم میتواند زمینهساز ابتلا به سرطان باشد. رواج انواع و اقسام غذاهای حاضر و آماده موسوم به فستفود، یکی از مصادیق بارز تغذیه ناسالم است و در این میان، یکی از بدترین انواع آن، غذاهای سوخاری هستند.
مادربزرگ پیری داشتم که همیشه میگفت: «قدیمها قابلمه غذایمان را روی چراغ خوراکپزی میگذاشتیم و میرفتیم دنبال کارمان. یکی دوباری هم به آن سر میزدیم و نمک و چاشنی اش را اضافه میکردیم. خودش آرامآرام میپخت. کی ما این همه غذای سرخشده میخوردیم؟» علت مرگ او هم کهولت سن بود و هیچ مشکل گوارشی نداشت. امروز اما غذاهای متنوع و خوشمزه فراوانی وجود دارند که با روشهای پخت گوناگون و در کمترین زمان ممکن پیش رویتان قرار میگیرند و به همان اندازه روز به روز بر آمار مبتلایان به بیماریها و سرطانهای دستگاه گوارش افزوده میشود. یکی از این روشهای پخت، سوخاریکردن موادغذایی است. بسیاری از افراد علاقهمند هستند برخی موادغذایی مثل نان، مرغ، گوشت و حتی بعضی از سبزیها را سوخاری کنند. این روش پخت بهخصوص در رستورانها برای جذب بیشتر مشتری کاربرد زیادی دارد.
با دکتر غلامرضا جاهد، متخصص بهداشت موادغذایی و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره معایب و عواقب این روش پخت و تغذیه گفتوگو کردهایم.
عیب سوخاری کردن چیست؟
یکی از معایب سوخاریکردن استفاده از روغن زیاد برای طبخ است بنابراین مصرف این قبیل غذاها به همین دلیل و بدون درنظر گرفتن سایر معایب باعث چاقی میشود، اما مشکل مهمتر این است که در اثر حرارت زیادی که به روغن و موادغذایی غوطهور در آن داده میشود، ترکیبهای ناسالمی بهوجود می آید که پس از ورود به دستگاه گوارش بهراحتی جذب بدن میشوند. یکی از این ترکیبهای ناسالم، آکریلامید است. آکریلامید یک ماده سرطانزاست که هنگام سوختن، برشته شدن زیاد یا پختن با حرارت بالای مواد قندی و کربوهیدراتی مثل غلات، سیبزمینی، نان و ... ایجاد میشود. حتی ورود میزان کم آکریلامید به بدن هم میتواند خطرناک باشد. نان یکی از مواد کربوهیدراتهای است که حرارت دادن زیاد آن باعث سوختگی قسمتهایی از آن میشود و این ماده خطرناک و سرطانزا (آکریلامید) را ایجاد میکند بنابراین بههیچوجه نباید قسمتهای سوخته یا بسیار قهوهای نانها را مصرف کرد. اگرچه نانها در اثر برشته شدن معمولا طعم و ظاهر بهتری پیدا میکنند ولی میزان زیادی آکریلامید وارد بدن میکنند. مثال بارز این قبیل نانها هم تهدیگ است که متاسفانه طرفدارهای زیادی دارد اما بهدلیلی که ذکر شد، بسیار مضر است.
آکریلامید چه عوارضی دارد؟
آکریلامید روی سلولها و ساختار ژنی افرادی که زیاد از موادغذایی برشته یا سوخاری استفاده میکنند، تاثیر سوء میگذارد، بهطوری که میتواند حتی باعث جهش ژنی در DNA، بروز سرطان، تضعیف سیستم ایمنی و عصبی بدن، ایجاد زمینه برای بروز انواع عفونتها، تغییر در رفتار، اختلال در هوشیاری، ضعف و بیحالی، تحری کپذیری، بروز بیماریهای مزمن قلبی-عروقی و دیابت، تحریک و تغییر رنگ پوست به سمت قرمز شدن، افزایش چین و چروک پوست، قرمز شدن چشمها و ... شود. همچنین این ماده میتواند روی باروری تاثیر بگذارد و باعث تغییر در رفتارهای جنسی، ناباروری و حتی سقط شود. این ترکیب به نحوی با عنوان ایجادکننده پیری نیز مطرح است و عمر انسان را کوتاه میکند.
در اثر برشته شدن موادغذایی گوشتی چه ترکیبهای خطرناکی ایجاد میشود؟
در درجه حرارتهای بیش از ۲۰۰ درجه سانتیگراد، دلیل شکسته شدن یا تجزیه ساختار پروتئینی موادغذایی پروتئین دار و غذاهایی که حاوی اسیدهایآمینه تریپتوفان، فنیل آلانین، لیزین و اسیدگلوتامیک خیلی بالایی هستند، مثل گوشت قرمز و گوشت مرغ، تک آمینهای حلقوی ایجاد میشود که اثرسوئی بر سلامت انسان دارد و حتی میتواند باعث جهش ژنی در سلول شود. بررسیهای انجام گرفته نشان میدهد که سرخ کردن داخل ماهیتابه یا کباب کردن بهگونهای که باعث سوختگی سطح گوشت شود هم میتواند میزان زیادی از این ترکیبها را بهوجود بیاورد در حالی که روشهایی مانند پختن معمولی با درجه حرارت کم هیچگاه چنین مشکلی ایجاد نمیکند.
در مورد ماهی هم همینطور؟
بله، برشته یا بریانکردن ماهی، بهخصوص ماهیهایی که پروتئین بالایی دارند مانند ساردین هم میتواند در حرارت بسیار بالا باعث شکسته شدن اسیدهای آمینه و ایجاد ترکیبهای مضر شود. از این رو در کشورهایی مثل ژاپن به علت مصرف زیاد ماهی سوخاری یا برشته شده، میزان بروز سرطان معده بالا است.
هیچ راهی برای کاهش جذب این مواد در بدن وجود ندارد؟
چرا، استفاده از فیبرها باعث کاهش جذب ترکیبهای سرطانزای موجود در غذاها میشود بنابراین مصرف میوه و سبزی و ادویهها میتواند در کاهش میزان اثر این ترکیبها بر بدن تاثیر زیادی داشته باشد؛ مثل استفاده از آب هویج، آبلیمو، آب گریپفروت، آب پرتقال. به طورکلی میوههایی با ویتامین C بیشتر، بیشترین اثر ضدسرطانی را دارند. آبمیوههای تازه، ویتامین C یا ترکیبهای آنتی اکسیدانی بالایی دارند و بیشتر میتوانند اثر سوء موادمضر را در بدن کم کنند. با پخته شدن سبزیها هم موادمغذی موجود در آنها کاهش مییابد اما آبپز کردن یا بخارپز کردن اثر کمتری در کاهش مواد مفید و ویتامینهای آنها دارد اما همین سبزیها وقتی سوخاری میشوند، ترکیبهای مضری در آنها بهوجود میآید. پس کسی نباید فکر کند با سوخاری کردن سبزیها و خوردن آنها به خودش لطف کرده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست