پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از یک مشکل عمومی


پیشگیری از یک مشکل عمومی

بیش از ۹۹ درصد گازهای روده مخلوطی از همان گازهای بی بویی است که در محیط اطراف ما پراکنده اند این گازها شامل نیتروژن, اکسیژن, دی اکسیدکربن, هیدروژن و گاه متان هستند

گاز روده محصول طبیعی فرعی عمل گوارش است. تولید گاز روده بدین معناست که دستگاه گوارش شما به خوبی کار می کند. همه کس به خوبی با عوارض وجود گاز اضافی در روده نظیر نفخ، آروغ و گاه مشکلات اجتماعی حاصل از آن آشنایی دارد.اگر چه وجود گاز در روده امری کاملاً طبیعی است، اما می تواند مشکل ساز باشد. تغییر رژیم غذایی یا مصرف برخی داروها می تواند در پیشگیری یا کاهش گاز روده موثر باشد.

● گاز روده چیست

بیش از ۹۹ درصد گازهای روده مخلوطی از همان گازهای بی بویی است که در محیط اطراف ما پراکنده اند. این گازها شامل نیتروژن، اکسیژن، دی اکسیدکربن، هیدروژن و گاه متان هستند. اما درصد این گازها از فردی به فردی دیگر متغیر است که این امر بستگی به شیمی بدن و رژیم غذایی دارد.نیتروژن، اکسیژن، و بیشتر دی اکسیدکربن موجود در گازهای روده از هوایی می آید که آن را در حال جویدن آدامس، خوردن و آشامیدن و سیگار کشیدن می بلعیم. واکنش های شیمیایی که در معده ما اتفاق می افتند نیز بخشی از دی اکسید کربن موجود در گازهای روده را تامین می کند.باکتری هایی که به صورت نرمال در روده بزرگ هستند، هیدروژن و متان موجود در این گازها را تولید می کنند. این باکتری ها از غذای گوارش نشده تغذیه کرده و طی فرآیندی به نام تخمیر گاز آزاد می کنند.

● چه غذاهایی گاز روده را سبب می شوند

نوشیدن نوشابه های گاز دار می توانند تولید گاز در روده را سبب گردند. همچنین مواد غذایی کربوهیدراتی به دلیل این که حاوی قندهای غیرقابل گوارش، نشاسته و فیبر هستند، نیز مولد گاز هستند.

▪ لاکتوز؛ شیر و فرآورده های لبنی از قبیل پنیر و بستنی، همچنین برخی نان های فرآوری شده، غلات و سس های سالاد حاوی لاکتوز هستند. بیشتر افراد می توانند لاکتوز را به خوبی هضم کنند اما برخی در این زمینه با مشکلاتی مواجه هستند چرا که همه یا بخشی از آنزیم لاکتاز را که لاکتوز را به بخش های قابل هضم تجزیه می کند، تولید نمی کنند. بدون لاکتوز شیر و سایر غذاهای غنی از لاکتوز در روده تخمیر شده و گاز اضافی تولید می کند.

▪ فروکتوز؛ گوارش پیاز، آرتیشو (کنگر فرنگی)، گلابی، گندم و برخی نوشیدنی های غیرالکلی و غذاهای پروسس شده حاوی قند می تواند دشوار باشد.

▪ سوربیتول؛ سیب، گلابی، هلو، آلو خشک و برخی غذاهای فاقد شکر، آبنبات و آدامس حاوی الکل سوربیتول هستند. هضم این محصول نیز می تواند دشوار باشد.

▪ رافینوز؛ این قند در لوبیا، کلم پیچ، کلم بروکسل، بروکلی، مارچوبه و غلات سبوس دار یافت می شود.

برنج تنها نشاسته ای است که تقریباً به طور کامل از راه روده کوچک جذب می شود. از آنجایی که نشاسته برنج هرگز به روده بزرگ نمی رسد، باکتری های مولد گاز نمی توانند آن را تجزیه کنند. اما سایر نشاسته ها شامل سیب زمینی، ذرت، رشته فرنگی و گندم گاز تولید می کنند. فیبرهای غذایی موجود در لوبیا و سبوس گندم نیز می توانند مولد گاز باشند.

● آیا برخی افراد گاز بیشتری در روده خود دارند

بلی. یک فرد بالغ روزانه به طور متوسط در حدود یک تا چهار پیمانه نیم لیتری گاز تولید کرده و ۱۴ الی ۲۳ بار گاز دفع می کند. گیاهخواران، کسانی که عادت به جویدن آدامس دارند، افرادی که تند تند غذا می خورند، و سیگاری ها، بیش از میزان متوسط گاز تولید می کنند. افرادی که مقدار زیادی غذاهای مولد گاز مصرف می کنند نیز در این گروه قرار دارند.

● توصیه هایی برای کاهش گاز روده

رایج ترین راه ها برای کاهش گاز روده تغییر رژیم غذایی، پرهیز از بلع هوا و مصرف داروهایی است که بدون نسخه به فروش می رسند.

رژیم غذایی خود را تغییر دهید؛ اگر دچار کمبود لاکتاز یعنی همان آنزیمی هستید که برای گوارش شیر لازم است، ممکن است پزشک شما توصیه کند که فرآورده های لبنی را از غذای خود حذف کرده و کلسیم مورد نیاز خود را از مکمل های غذایی یا آن دسته از فرآورده های لبنی تامین کنید که لاکتاز بدان ها افزوده شده و امکان هضم لاکتوز را فراهم می کنند. به جز این ممکن است نیازی به توقف مصرف تمامی گروه های غذایی نداشته باشید. در عوض می توانید مصرف تعداد محدودی از غذاهای مولد گاز را برای یکی دو هفته کاهش داده یا قطع کنید. در صورت بهبود علائم مشکل شما حل شده است.

گاز کمتری ببلعید؛ برای بلعیدن مقدار کمتری گاز از مکیدن آبنبات یا جویدن آدامس خودداری کنید. البته ممکن است این خوراکی ها در دفع گاز به صورت آروغ زدن به شما کمک کند. آنزیم گوارشی لاکتاز (لاکتایید و لاکتراز) ممکن است در کاهش گاز تولید شده به وسیله فرآورده های لبنی موثر بوده و گاز ایجاد شده توسط لوبیا و سایر کربوهیدرات های حاوی قند رافینوز را کاهش دهد.

● زمانی که می بایست به پزشک مراجعه کنیم

گاز روده به خودی خود به ندرت علامت و نشانه یک بیماری جدی است. اما در صورتی که گاز روده شما دائمی یا شدید بوده یا با استفراغ، اسهال، کاهش ناخواسته وزن، وجود خون در مدفوع و یا سوزش سردل همراه باشد، به پزشک مراجعه کنید. گاز اضافی می تواند نشانه بیماری دیگری چون بیماری سلیاک، گاستریت، بازگشت اسید معده به مری (ریفلاکس) یا سندرم روده تحریک پذیر باشد. گاز روده می تواند سبب ناراحتی و اضطراب گردد اما معمولاً تنها نشانه این است که دستگاه گوارش شما به خوبی کار می کند.

دکتر زهرا عباسپورتمیجانی