دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

نکاتی برای بهبود سلامت بینی و ریه شما


نکاتی برای بهبود سلامت بینی و ریه شما

اگر بینی شما خشک است، عملکردهای مختلف بینی شما ممکن است با مشکل روبه‌رو شود. سعی کنید از مرطوب‌کننده‌هایی مثل سرم شستشو، قطره کلرور سدیم یا اسپری شستشوی بینی استفاده کنید …

اگر بینی شما خشک است، عملکردهای مختلف بینی شما ممکن است با مشکل روبه‌رو شود. سعی کنید از مرطوب‌کننده‌هایی مثل سرم شستشو، قطره کلرور سدیم یا اسپری شستشوی بینی استفاده کنید تا به این وسیله سلامت بینی خود را بازیابید.

گفتنی است که انواع دکونژستان‌های بینی مثل قطره فنیل‌افرین و نفازولین را نباید به مدت طولانی استفاده کنید، چراکه در این صورت بینی شما به این دارو معتاد خواهد شد و تا هنگامی که از آنها استفاده می‌کنید بینی باز خواهد بود و به محض برطرف شدن اثر دارو، بینی کاملا کیپ خواهد شد.

به هنگام مسافرت به فکر بینی خودتان باشید. مثلا سیستم تهویه هوای داخل هواپیما باعث به گردش درآوردن مکرر ذرات معلق در هوا می‌شود. بینی خشک نسبت به این میکروب‌های موجود در هوا آسیب‌پذیرتر است لذا اگر مسافرت هوایی شما طولانی است سعی کنید در طول پرواز با استفاده از قطره یا اسپری کلرورسدیم، بینی خودتان را مرطوب کنید.

باید از علت و مکانیسم داروهای مصرفی خود آگاه باشید. هر کدام از آنها مهم بوده و نقش ویژه‌ای در درمان مشکلات بینی ایفا می‌کند.

اساس درمان مشکلات مزمن بینی استفاده منظم از اسپری ضدالتهابی برای بینی است که معمولا باعث بهبود التهاب داخل بینی به هر دلیلی که باشد می‌شود. این اسپری را باید دقیقا به گونه‌ای که پزشک شما تجویز کرده است مصرف کنید.

برخلاف اسپر‌ی‌های دهانی که وقتی وارد ریه می‌شوند به میزان زیادی جذب خون می‌شوند، اسپری‌های بینی چندان جذب نمی‌شوند. هنگام استفاده از اسپری بینی سعی کنید به سمت دیواره‌های داخل بینی اسپری کنید زیرا اسپری کردن به وسط بینی باعث خشکی زیاد می‌شود.

آنتی‌هیستامین‌ها برای تسکین علائم عطسه، خارش بینی و آبریزش آن بسیار موثرند، اما روی احتقان بینی حداقل در کوتاه‌مدت اثری ندارند. اکثر آنتی‌هیستامین‌ها باعث خواب آلودگی، کاهش عملکرد مژک‌های داخل بینی و غلیظ‌تر شدن ترشحات بینی می‌شوند که دو عامل اخیر خود منجر به باقی ماندن طولانی‌تر میکروب و ذرات حساسیت‌زا در داخل بینی می‌شوند. اخیرا آنتی‌هیستامین‌هایی تولید شده و در بازار دارویی نیز وجود دارند که خوشبختانه علائم خواب آلودگی و مضرات فوق‌الذکر آنها به حداقل رسیده است.

از عوارض داروهای دیگر روی بینی باید آگاه باشید:

ـ داروهای مدر که برای بیماران قلبی و کلیوی تجویز می‌شوند می‌توانند باعث خشکی بینی و گلو شده و آنها را نسبت به بیماری‌ها آسیب‌پذیر کنند.

ـ بسیاری از داروهای ضداضطراب نیز باعث خشکی بینی و گلو می‌شوند.

ـ قرص‌های ضدبارداری، دسته‌ای از داروهای ضدفشار خون موسوم به بتا بلوکرها و ویاگرا می‌توانند باعث افزایش احتقان بینی شوند.

ـ قطره‌های چشمی چون به همراه اشک به درون بینی تخلیه می‌شوند می‌توانند روی وضعیت بینی تاثیرگذار باشند.

دکتر محمدحسن عامری

متخصص گوش، حلق و بینی