چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
۱۲ توصیه تغذیه ای به نوجوانان
![۱۲ توصیه تغذیه ای به نوجوانان](/web/imgs/16/160/uxl4j1.jpeg)
نوجوانی دورانی است که به دلیل جهش رشدی ویژهای که در آن رخ میدهد، نیازمند تغذیه سالم است و مصرف مرتب و متعادل پروتئین و املاحی مانند آهن و کلسیم و دریافت انرژی کافی از جمله مواردی هستند که باید به آنها توجه کرد...
۱. نوشابه ای گازدار ننوشید: نوشیدنیهای گازدار از جمله مایعهایی هستند که در میان نوجوانان طرفداران فراوانی دارند در حالی که توصیه میشود به جای آنها، آب و یا آب طعمدار شده با لیمو یا پرتقال تازه مصرف کنید.
۲. هرگز از شام و ناهارتان نگذرید: خوردن وعدههای غذایی اصلی علاوه بر دریافت موادمغذی مختلف و موردنیاز بدن، کالری موردنیازتان را نیز فراهم میکند به همین دلیل توصیه میشود در زمان مشخص ناهار و شامتان را (البته در صورت امکان همراه خانواده) میل کنید. به علاوه، شما روزانه به ۶ تا ۷ واحد نان و غلات برای دریافت انرژی موردنیاز بدنتان نیازمندید که هر واحد شامل یک برش ۳۰ گرمی نان، نصف لیوان برنج، ۱ لیوان پاستا و نودل و سه چهارم غلات صبحانهای است.
۳. هر روز صبحانه میل کنید: صبحانه نخوردن هم یکی از عادتهای بد غذایی است که در میان نوجوانان شایع است. در حالی که توصیه میشود، یک صبحانه متشکل از مخلوط شیر با غلات غنی شده، ماست و برشی از نان یا حتی یک عدد سیب بخورند. البته بهتر است که این وعده غذایی کامل مصرف شود اما کم مصرفکردن آن نیز بهتر از اصلا مصرفنکردن آن است.
۴. در غذا پختن مشارکت کنید: به این ترتیب، غذایی را که هوس کردهاید، میتوانید بپزید و موادغذاییای میل کنید که علاوه بر داشتن ارزش غذایی، اشتهایتان را نیز تحریک خواهند کرد. البته میتوانید روشهای گریلکردن، کبابکردن و تنوریکردن را برای طبخ غذا استفاده کنید و آنها را جایگزین روش آبپز کردن و سرخ کردن کنید.
۵.غذاهای چرب و شور نخورید: فستفودها نمونههایی از غذاهای یادشده هستند که اغلب نوجوانان همراه دوستانشان برای خوردن آنها اغلب به رستوران میروند یا آنها را در منزل سفارش میدهند که البته عادت به خوردن این گروه از غذاها جلوی روند رشد را گرفته و زمینه کوتاهی قد و احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف را در سالهای آتی عمر فراهم میآورد.
۶. مکان قرارهایتان را تغییر دهید: بسیاری از نوجوانان، قرارهایشان را در رستورانها و کافی شاپها میگذارند در حالی که خوردن یک وعده غذایی چرب یا خوراکی شیرین تنها باعث دریافت انرژی اضافی میشود در حالی که بهتر است هر خوراکیای که به مصرف میرسد، ارزش تغذیهای هم داشته باشد بنابراین پیشنهاد میکنیم قرارهایتان را به یک کتابفروشی بزرگ، پارک یا حتی باشگاه ورزشی و... انتقال دهید.
۷. روزی ۵ واحد میوه و سبزی بخورید: این گروه غذایی میتواند شامل میوه و سبزیهای تازه، میوه خشک، آبمیوه خانگی و سبزیهای تنوری شده باشد. این گروه غذایی، اکثر ویتامینها و موادمعدنی موردنیاز را در اختیار بدن قرار میدهد به همین دلیل توصیه میشود به شکلهای مختلف، آنها را در برنامه غذاییتان بگنجانید. مثلا انواع اسموتی تهیه کنید یا میوههای خشک را همراه مغزها بخورید و برای خوردن سبزیها در کنار غذای اصلی، سبزیهای تنوری شده را میل کنید.
۸. آب زیاد بنوشید: نوجوانان به آب فراوانی نیازمندند به همین دلیل به آنها توصیه میشود حداقل ۶ تا ۸ لیوان مایعات را به صورت آب، آبمیوه بدون شکر یا شیر بنوشید.
۹. خوردن منابع آهن را جدی بگیرید: در میان نوجوانان و به خصوص دختران، کمبود آهن شایع است به همین دلیل توصیه میشود این گروه سنی منابع آهن را از یاد نبرند. آهن در گوشت قرمز و انواع لوبیا به وفور یافت میشود و بهتر است این گروه غذایی همراه منابع ویتامین C مصرف شوند تا آهن دریافتیشان بیشتر جذب شود. پس اگر کمخونی دارید و زود به زود خسته میشوید، هنگام سرو غذاهای گوشتی و دارای حبوبات، افزودن آبلیموی تازه را از یاد نبرید.
۱۰. غلات سبوسدار را از قلم نیندازید: در این گروه سنی احساس گرسنگی زیاد میشود و زیادهروی در خوردن موادغذایی که پرکالری هستند در هر وعده غذایی و میانوعده میتواند زمینه چاقی را فراهم آورد به همین دلیل خوب است غلات سبوسدار میل کنید و سبزیهای تازه را نیز در زمان احساس گرسنگی بخورید. البته بهتر است سبزیهای برگ سبز را به دلیل اسید فولیک و سبزیهای زرد و نارنجی رنگ را به دلیل داشتن بتاکاروتن انتخاب کنید.
۱۱. پروتئین دریافت کنید: منابع پروتئین از گوشت قرمز تا مرغ البته بدون پوست و چربی از جمله منابع عالی پروتئین محسوب میشوند اما شما میتوانید تخممرغ، کره بادامزمینی و حبوباتی مانند نخود و عدس را نیز در برنامه غذاییتان بگنجانید تا به این ترتیب میزان قابلملاحظهای پروتئین کسب کنید. شما در طول روز به ۲ تا ۳ واحد گوشت نیاز دارید که هر واحد شامل ۱ عدد تخممرغ، نصف لیوان حبوبات پخته و ۳۰ گرم انواع گوشت میشود.
۱۲. لبنیات را فراموش نکنید: کلسیم از جمله املاحی است که در دوران نوجوانی نیاز به آن افزایش پیدا میکند به این دلیل توصیه میشود نوع کمچرب لبنیات، از شیر و ماست گرفته تا انواع پنیر را برای دریافت کلسیم بخورید. یادتان باشد شما در روز به ۳ تا ۴ واحد لبنیات نیازمندید. این واحدها شامل ۱ لیوان شیر یا ماست و ۴۵ گرم پنیر میشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست