چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

طریقه نگهداری از چند ماده غذایی


طریقه نگهداری از چند ماده غذایی

● نگهداری سبزی ها
باید از یخ زدگی، پژمردگی، پلاسیدگی و زرد شدن سبزی ها جلوگیری کرد. برای نگهداری سیب زمینی و هویج باید آن ها را در جای خشک و دور از نور انبار کرد. پیاز را باید به …

نگهداری سبزی ها

باید از یخ زدگی، پژمردگی، پلاسیدگی و زرد شدن سبزی ها جلوگیری کرد. برای نگهداری سیب زمینی و هویج باید آن ها را در جای خشک و دور از نور انبار کرد. پیاز را باید به صورت یک ردیف روی زمین خشک و محل تاریک پهن کرد. به طوری که ریشه های آن به طرف بالا باشد تا احتمال سبز شدن آن کمتر شود. پیازهای کپک زده را باید خارج کرد.

حفظ ارزش غذایی سبزی ها

برای آن که مواد مغذی در هنگام پخت سبزی ها از بین نرود، توجه به نکات زیر ضروری است.

۱) هر قدر آب مورد استفاده هنگام طبخ سبزی ها کمتر باشد بهتر است، چون در این صورت مقدار کمتری از ویتامین ها و املاح از دست خواهد رفت.

۲) هر قدر زمان پخت سبزی ها کوتاه تر باشد مشروط بر این که حرارت پخت از حد معینی تجاوز نکند، بهتر است.

۳) برای پخت سبزی ها و حفظ ویتامین های آن بهتر است اول آب را جوش بیاورید و بعد سبزی را در آن بپزید.

۴) سرخ کردن سبزی ها که به طور عمده در درجات حرارت بسیار بالا انجام می گیرد، اثر نامطلوبی بر کیفیت آن می گذارد. سرخ کردن علاوه بر آثار نامطلوب حرارت، تغییرات نامطلوبی هم در خود روغن ایجاد می کند به طوری که روغن تغییر رنگ و بو می دهد و ممکن است بعضی مواد سرطان زا در آن تشکیل شود، به خصوص اگر روغن چند بار حرارت داده و سرد شده باشد. بنابراین لازم است برای هر بار سرخ کردن مواد غذایی مقدار روغن لازم برای همان وعده را استفاده و از نگهداری آن برای روزهای بعد خودداری کرد. هم چنین باید توجه کرد که استفاده از روغن های مایع از روغن های جامد بهتر است.

نگهداری تخم مرغ

برای تشخیص تخم مرغ سالم از ناسالم راه های ساده ای وجود دارد از جمله:

معاینه ظاهری تخم مرغ:

اگر سطح تخم مرغ آلوده به فضولات، خون یا لکه باشد و هم چنین در صورت وجود شکستگی روی پوسته، احتمال آلودگی وجود دارد اول باید تخم مرغ های شکسته و با سطح آلوده را از بقیه جدا کرد و در صورت اطمینان از سالم بودن، آن ها را مصرف کرد. هرگز نباید سطح تخم مرغ را شست و آن را برای مصرف بعدی نگهداری کرد. چون لایه محافظ روی سطح تخم مرغ از بین می رود و آلودگی روی سطح از منافذ وارد تخم مرغ و موجب تسریع فساد آن می شود. سپس بهتر است تخم مرغ ها را بدون شستن در ظرفی دربسته در داخل یخچال نگهداری کرد و درست قبل از مصرف سطح آن را شست.

آزمایش تازگی و سلامت تخم مرغ قبل از شکستن:

وقتی تخم مرغ را در یک ظرف آب غوطه ور می کنند چنان چه تازه و سالم باشد در ته ظرف قرار می گیرد اما اگر تخم مرغ در سطح آب قرار گیرد و یا در وسط ظرف غوطه ور بماند و یا با ته ظرف زاویه ای بسازد به طوری که سر پهن آن به طرف بالا قرار گیرد نشان دهنده کهنه بودن آن است.

علاوه بر آن تخم مرغ کهنه بر اثر تکان دادن لق می زند و در مقابل نور کدر است. تخم مرغ سالم و تازه، زرد رنگ و شفاف است.

آزمایش تخم مرغ بعد از شکستن آن:

تخم مرغ تازه دارای سفیده غلیظ و کشدار است. لایه نازک دو زرده محکم است و زرده حالت کروی دارد. بر عکس در تخم مرغ کهنه و فاسد، سفیده آبکی است و زرده آن در ظرف پهن می شود و با کوچک ترین ضربه ای لایه نازک روی آن پاره و پخش می شود. در مراحل پیشرفته فساد نیز زرده و سفیده با هم مخلوط می شود و بوی نامطبوعی از آن به مشام می رسد.اگر تخم مرغ به مدت طولانی آب پز شود یک لایه متمایل به خاکستری یا سیاه رنگ روی زرده دیده می شود که مربوط به سولفور آهن است و مصرف آن ضرری ندارد