یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

اولین جشنواره مقاومت


اولین جشنواره مقاومت

این جشنواره قرار است هر دو سال یك بار به دو صورت ملی و بین المللی برگزار شود و محور اصلی آن مفهوم كلی انقلاب و نشان گر نوعی مقاومت, در ایران و در دیگر كشورهاست

اولین جشنواره ملی هنرهای تجسمی مقاومت به همت انجمن هنرهای تجسمی انقلاب با تأكید بر عنصر مقاومت و پایداری در هنرهای معاصر، متعهد و بیدارگر آذرماه سال جاری برگزار می‌شود.

اولین دوره این جشنواره به نمایش جلوه‌های گوناگون مقاومت در آیینه هنرهای تجسمی امروز ایران خواهد پرداخت.

این جشنواره قرار است هر دو سال یك‌بار به دو صورت ملی و بین‌المللی برگزار شود و محور اصلی آن مفهوم كلی انقلاب و نشان‌گر نوعی مقاومت، در ایران و در دیگر كشورهاست.

انقلاب، دفاع مقدس و مضامین سیاسی و فرهنگی در كشورهایی مثل لبنان و فلسطین نیز یكی از مضامین این جشنواره است.

علیرضا عاقل‌زاده مدیرعامل انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس گفته است: «عنوان مقاومت بر این اساس بود كه ملاك، هنر انقلاب است. انقلاب در داخل و خارج از كشور و سعی بر این است كه تا بدین وسیله فضایی جهت تبیین و شكل دادن به هنر انقلاب ایجاد شود. بعد از انقلاب هنرمندان دچار سردرگمی خاصی شدند و تعریف معلومی از هنر انقلاب نبود. آثاری براساس گفته‌های حضرت امام(ره) تولید شد و پس از آن بسیاری هنرمندان متوجه هنر دفاع مقدس شدند.

در واقع هنر انقلاب رویكردی سیاسی یافت و جوهره انقلاب را تحت تأثیر خود قرار داد.

بسیاری مراكز برای تبیین این هنر تلاش كردند اما با توجه به فضای سیاسی نتوانستند تعریف درستی از آن ارایه دهند.

و البته تا سال گذشته، قبل از شكل‌گیری انجمن دفاع مقدس توجه خاصی به آن نمی‌شد. تا این كه تصمیم به برپایی جشنواره هنر مقاومت گرفتیم.»

در بخشی از فراخوان این جشنواره، مقاومت چنین تعریف شده است: مقاومت یعنی انسان و عالم مبدا و مقصدی دارد، یعنی جهان در انتظار منجی الهی است یعنی تا ظلم هست، مبارزه هست یعنی سحر نزدیك است.

مقاومت به رنگ پوست و نوع زبان و قومیت و جغرافیای انسان وابسته نیست، مرز نمی‌شناسد و تاریخ ندارد محدود به زمان و مكان نمی‌شود و پیوسته جاری است.

این جشنواره در هشت بخش نقاشی، تایپوگرافی، طرح‌های حجمی، پوستر، كاریكاتور، تصویرسازی، عكس و انیمیشن برنامه‌ریزی شده كه به دبیری مصطفی گودرزی برگزار می‌شود.

دبیران بخش‌های نامبرده به ترتیب، غلامعلی طاهری، رضا عابدینی، طاهر شیخ الحكمایی، كوروش پارسانژاد، مسعود شجاعی طباطبایی، محمدعلی بنی اسدی، سیدعباس میرهاشمی و علیرضا گلپایگانی هستند.

این جشنواره با همكاری موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگستان هنر، مركز هنرهای تجسمی وزارت ‌فرهنگ‌وارشاداسلامی و موسسه فرهنگی هنری صبا و با همكاری دانشگاه‌ها، نهادها و سازمان‌های فرهنگی برگزار می‌شود.

البته سازمان صدا و سیما و حوزه هنری نیز قرار بر مشاركت داشتند كه گویا این كار انجام نشده و جشنواره بدون همكاری این دو نهاد برگزار می‌شود.

با پایان یافتن مهلت ارسال آثار به جشنواره، ۳۵۰۰ اثر از ۱۳۰۰ هنرمند به دبیرخانه ارسال شد. بیشترین آثار مربوط به نقاشی با ۱۰۰۰ اثر و كمترین، انیمیشن با ۴۶ اثر بود. و از تعداد شركت كننده‌ها ۴۵% آن‌ها شهرستانی و ۵۵% آن‌ها تهرانی بوده‌اند.

نمایش آثار در موزه هنرهای معاصر و موزه هنرهای فلسطین از ۶ تا ۲۵ آذر خواهد بود كه همراه با آثار بخش مسابقه، آثاری از هنرمندان به نام ۲۸ سال گذشته با عنوان «روندی از هنر انقلاب» نیز به نمایش در خواهد آمد.

گفتنی است دبیرخانه جشنواره كتابی از آثار راه یافته به جشنواره منتشر خواهد كرد و اعلام شده كه تعدادی از آثار واجد شرایط، پس از ارزیابی تخصصی شورای علمی جشنواره و اعلام موافقت هنرمندان و صاحبان آثار، از سوی انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس خریداری خواهد شد. داوری آثار در بخش‌های مختلف به این شرح است:

در بخش تصویرسازی؛ بنی‌اسدی، مشیری، همتی آهویی، در بخش عكس؛ میرهاشمی، سلیمانی، صمدیان، غضبان‌پور، در بخش انیمیشن؛ گلپایگانی، دهستانی، صفورا، در بخش كاریكاتور؛ شجاعی، عبدی، نیرومند، در بخش تایپوگرافی؛ عابدینی، نجابتی، قاضی زاده، در بخش پوستر؛ پارسانژاد، حقیقی، اسدالهی، در بخش حجم؛ شیخ الحكمایی، بهروز دارش، حمید رضایی و در بخش نقاشی؛ طاهری و چلیپا.

حبیب‌الله صادقی و مصطفی گودرزی نیز در تمام این بخش‌ها داوری‌ها خواهند كرد. دور بعدی این جشنواره در سال ۸۷ به صورت داخلی و دور سوم آن در سال ۸۹ بین‌المللی خواهد بود.