چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

نعناع


نعناع در درمان بسیاری از امراض معده موثر بوده و به روند هضم غذا، کمک کرده و به آن سرعت می بخشد. به دلیل خاصیت آرام بخشی و کرخ کردن اعضای بدن، این گیاه برای درمان انواع سردردها و …

نعناع در درمان بسیاری از امراض معده موثر بوده و به روند هضم غذا، کمک کرده و به آن سرعت می بخشد. به دلیل خاصیت آرام بخشی و کرخ کردن اعضای بدن، این گیاه برای درمان انواع سردردها و ناراحتی های پوست مفید است. این گیاه بسیاری از عوارض مربوط به سرماخوردگی و آنفولانزا را تسکین می بخشد. نعناع در درمان تهوع، اسهال، سوءهاضمه، روماتیسم مفصلی و نفخ نیز موثر است. این گیاه، عضلات معده را شل کرده و روند جریان صفرا که برای هضم چربی مورد نیاز است را بهبود می بخشد. در نتیجه غذا از معده به سرعت عبور می کند. این امر به رفع بسیاری از ناراحتی های مربوط به سوءهاضمه کمک می کند. علاوه بر این، نعناع باعث آرام شدن عضلات شده که این کار به بدن کمک می کند تا از گازهای دردآور ناشی از هضم مواد غذایی رهایی یابد.

برای تهیه چای نعناع (جوشانده نعناع)، به ازای هر لیوان آب داغ، حدود ۱ تا ۲ قاشق غذا خوری نعناع اضافه کنید. به منظور تسهیل هضم یا رفع ناراحتی معده، روزانه ۳ تا ۴ لیوان از این چای را میل کنید. برای درمان استفراغ نیز ۳ تا ۶ گرم برگ نعناع یا ۵ تا ۱۵ قطره از فشرده آن را بهمراه یک استکان آب مصرف کنید. چای نعناع معمولا بی خطر است؛ اما مادران باردار و شیرده باید کمتر از این چای بخورند. افرادی که سابقه سقط جنین دارند، در دوران بارداری از مصرف نعناع باید اجتناب کنند.

از آنجائیکه نعناع در آزاد و آرام کردن عضلات بسیار موثر است، از این رو در درمان گرفتگی و درد دوران قاعدگی زنان نیز کارساز است.

تحقیقات نشان داده است که در موارد سندروم روده تحریک پذیر، استفاده از انواع کپسولهای پوشش دار نعناع، باعث تسکین عضلات روده می شود. مصرف اینگونه کپسولها سبب رهایی و بهبود درد این نوع سندروم روده ای می گردد. برای این منظور روزانه ۳ مرتبه، ۱ تا ۲ عدد کپسول پوشش دار را در بین غذا مصرف کنید.

روغن نعناع به بدن کمک می کند تا سنگهای صفرا را شکسته و در حقیقت گزینه آسانی را فرا روی عمل جراحی قرار میدهد . برای این منظور روزانه ۳ مرتبه، ۱ تا ۲ عدد کپسول پوشش دار را در بین غذا مصرف کنید.

روغن نعناع دارای خواص ضد ویروسی قوی است که می تواند با ویروسهای عامل بروز آنفولانزا، عفونت های مخمری، سینوزیت، گلو درد، التهاب ناشی از سرماخوردگی و التهاب مربوط به الت تناسلی و تب خال مبارزه کرده و آنها را از پای در آورد.

تحقیقات حاکی از آن است که توانایی روغن نعناع در آرام سازی عضلات و تسکین درد، این گیاه را بعنوان عامل موثری برای رهایی از سردرد تبدیل کرده است. چندین مطالعه تحقیق اثبات کرده اند که مالیدن تنتور روغن نعناع بر روی پیشانی می تواند به اندازه مصرف دو قرص استامینوفن کارساز باشد.

نعناع و عامل فعال اصلی آن یعنی منتول، در فهرست ترکیبات احتقان زدای موثر تلقی می شوند. از آنجا که منتول سبب شل شدن خلط می گردد. این ماده داروی خلط آور نیز به شمار می رود. این ماده در تسکین و آرام شدن انواع گلو درد و سرفه خشک نیز موثر است.

از معدود عوارض منفی ناشی از مصرف کپسولهای پوشش دار و روده ای روغن نعناع می توان به بثورات پوستی، سوزش سردل، کاهش ضربان قلب و لرزش عضله اشاره کرد. منتول یا روغن نعناع که بر روی پوست مالیده شده باشد، می تواند سبب بروز التهاب یا بثورات گردد. روغن نعناع باید رقیق شود و میزان مصرف آن نیز باید کم باشد؛ چون استعمال زیاد آن سبب آسیب دیدگی کلیه می شود. منتول خالص سمی بوده و نباید بصورت داخلی مصرف شود. روغن نعناع و منتول را نباید به صورت نوزادان و کودکان مالید.

اما پژوهشگران موسسه طعام اسرار معتقدند افرادی که دارای یبوست هستند، به یاد داشته باشند که نعناع می تواند یبوست را تشدید کند. بنابراین لازم است که در مصرف آن دقت بیشتری به عمل آورند. همچنین این پژوهشگران با قاطعیت اعلام می کنند افرادی که به هر شکلی دارای مشکل دریچه ورودی و خروجی معده هستند ( ایزوفاژیت یا برگشت شیره معده به داخل مری)، باید از مصرف نعناع و هم خانواده های آن پرهیز کنند.