سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

وقتی نفس کشیدن سخت می‌شود


وقتی نفس کشیدن سخت می‌شود

آقایی ۲۸ ساله که در کودکی مبتلا به آسم بوده و نتایج آزمایش‌هایی که بتازگی روی این فرد انجام شده، طبیعی است و نشان می‌دهد او تا حد زیادی بهبود یافته است.
اما هنوز هنگام دویدن با …

آقایی ۲۸ ساله که در کودکی مبتلا به آسم بوده و نتایج آزمایش‌هایی که بتازگی روی این فرد انجام شده، طبیعی است و نشان می‌دهد او تا حد زیادی بهبود یافته است.

اما هنوز هنگام دویدن با تنگی نفس شدید مواجه می‌شود و سوزش شدیدی در ریه‌ و مجرای تنفسی احساس می‌کند تا جایی که با محدودیت‌های تنفسی شدیدی که برایش ایجاد می‌شود دیگر قادر به دویدن نخواهد بود.

با توجه به این‌که نتایج آزمایش‌ها و بررسی‌های بیمار نشان‌دهنده این است که با افزایش سن این بیماری بهبود یافته است، به نظر می‌رسد ابتلا به نوعی اختلال متابولیک یا افزایش اسیدیته معده هنگام دویدن موجب بروز این محدودیت‌ها می‌شود از این‌رو بیمار به پزشک مراجعه کرده است تا با راهنمایی او راهکاری برای حل مشکل بیابد.

مشکلات تنفسی را جدی بگیرید

با توجه به این که فعالیت‌های جسمانی زمینه ساز بروز مشکلات تنفسی برای بیمار است می‌توان به این نتیجه رسید که در این فرد بیماری آسم هنوز به طور کامل بهبود پیدا نکرده است. در برخی افراد عوارض و نشانه‌های بیماری آسم با گذشت زمان به صورت موقت و در نهایت به طور کامل بهبود پیدا می‌کند و متاسفانه در گروهی دیگر بیمار باید تا پایان عمر با محدودیت‌های ناشی از این بیماری دست و پنجه نرم کند.

نتیجه آزمایش خون و اندازه گیری پادتن‌هایی که در واکنش به عوامل محرک تنفسی در بدن ساخته می‌شود نمی‌تواند معیار مناسبی برای تشخیص شدت بیماری آسم باشد و در حقیقت می‌توان گفت نتیجه این آزمایش در بررسی واکنش‌های آلرژیک و اگزما مورد استفاده قرار می‌گیرد. استرس و فشار‌های روحی ـ روانی، انتشار گرده گل‌ها و گیاهان، انجام فعالیت‌های بدنی، بعضی از انواع داروها و همچنین سیگار کشیدن از جمله عواملی است که می‌تواند محرکی برای بروز حمله آسم باشد. هوای سرد نیز حملات آسم را تشدید می‌کند. در حقیقت سرما موجب انقباض مجاری تنفسی شده و در تنفس محدودیت ایجاد می‌کند. بنابراین ممکن است در این شرایط فرد بدون وجود علائم ظاهری دیگر و تنها به علت این‌که در معرض هوای سرد قرار گرفته است دچار حمله آسم و مشکلات تنفسی شود. به همین سبب احتمال بروز حملات تنفسی بویژه در شب‌های سرد زمستانی بیشتر است.

بنابراین توصیه می‌شود افرادی که آسم دارند تا حد امکان از این عوامل محرک به دور باشند. داروهای کنترل‌کننده نیز می‌تواند تا حد زیادی در بهبود این علائم تاثیرگذار باشد. در افرادی که به آسم خفیف مبتلا هستند، تنها در شرایطی که فرد به اکسیژن بیشتری نیاز دارد علائم بیماری ظاهر می‌شود. البته باید توجه داشت در این گروه از بیماران نیز استفاده از داروهای کنترل کننده ضروری است زیرا در این صورت بروز حملات ناگهانی پیامدهای جدی به همراه خواهد داشت.

دکتر نیلوفر توکلی