سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
تومورهای بدخیم رودهٔ بزرگ
نقش غربالگری و بررسی اندوسکپیک در افرادی که در معرض خطر هستند (مثل موارد ابتلا به پولیپهای رودهٔ بزرگ) و درمان ضایعات التهابی رودهٔ بزرگ و یا کولیت زخمی در پیش آگهی و درمان تومورهای بدخیم رودهٔ بزرگ به خوبی مشخص شده است.
شایعترین علامت ابتلا به این تومورها خونریزی همراه مدفوع و تغییر در اجابت مزاج است و تشخیص هنگامی قطعی میشود که بیمار معاینه فیزیکی و آندوسکپی شده و از محل تومور نمونهبرداری شود.
تومورهای بدخیم رودهٔ بزرگ اکثراً از مخاط پوششی رودهٔ بزرگ منشأ میگیرند. گاهی بیماران دچار انسداد روده شده (به خاطر رشد تومور) و بهطور اورژانس عمل جراحی میشوند و تشخیص موقع جراحی مشخص میشود.
حدودیک سوم موارد ابتلا به تومور بدخیم رودهٔ بزرگ در ناحیهٔ انتهایی رودهٔ بزرگ (رکتوم) دیده میشود.
درمان اصلی برای این بیماران عمل جراحی و برداشتن تومور با حاشیهٔ سالم و نمونهبرداری از غدد لنفاوی ناحیه خواهد بود. در قسمتهای انتهای رودهٔ بزرگ (رکتوم) چنانچه ضایعه با اسفنگتر مقعد فاصلهٔ مناسب داشته باشد جراح قادر خواهد بود تومور را برداشته با حفظ اسفنگتر بیمار از مسائل بعدی نجات پیدا کند چنانچه ضایعه به فاصله اندکی از مقعد واقع شده باشد و امکان حفظ اسفنگتر موجود نباشد جراح اقدام به انجام کولستومی مینماید. کولستومی عبارت است از خارج کردن روده بزرگ به جدار شکم است و دفع مدفوع از این طریق به داخل کیسه کولستومی انجام میگردد.
گاهی در ضایعات بدخیم روده بزرگ که غیرقابل عمل هستند و یا مواردی که در انتهای روده بزرگ ضایعه با اسفنگتر مقعد فاصله کمی دارد انجام شیمی درمانی و رادیوتراپی حجم ضایعه را کوچک نمود. و تومور را به مرحلهای میرساند که قابل تحمل بشود و امکان حفظ اسفنگتر فراهم گردد.
پس از عمل جراحی در صورتی که تومور جدار روده را درگیر نموده باشد و یا غدد لنفاوی اطراف روده درگیر باشند انجام شیمی درمانی به کنترل بیماری و افزایش طول عمر بیمار کمک میکند.
بیشتر قسمتهای روده بزرگ متحرک میباشد. در دو انتهای روده بزرگ (قسمت ابتدائی بنام سکوم و قسمت انتهائی بنام رکتوم) تحرک کمتر بوده و بطور تقریباً ثابت استقرار دارند. در ضایعات این نواحی نقش رادیوتراپی به عنوان تأمینکنندهٔ کنترل موضعی مشخص شده باعث کاهش شانس عود موضعی که یکی از معضلات تومورهای رکتوم است میشود. در بیمارانی که بواسطه پیشرفت بیماری، هرچند در ابتدا کیفیت زندگی نامطلوب بنظر میرسد ولی با آموزش و تمرین میتوان به مشکلات چیره شده زندگی تقریباً مطلوبی را در پیش گرفت در پایان چند توصیه ضروری بنظر میرسد.
ـ با وجود علائمی مثل خونریزی به همراه مدفوع ـ تغییر در اجابت مزاج سریعاً به پزشک مراجعه نموده در پی کشف دلیل خونریزی باشیم.
ـ با وجود سابقه ابتلا به پولیپهای روده در خانواده و یا سابقه به ابتلا تومورهای روده بزرگ بایستی در زمانبندیهای مشخص تحت نظر متخصص گوارش قرار گرفت درمان و جراحی پولیپهای فامیلیال و ضایعات التهابی روده بزرگ راه مناسب برای پیشگیری از تومورهای روده بزرگ است.
ـ مصرف رژیمهای با کالری بالا و سرشار از چربی و الکل سیگار و چاقی از عوامل خطرزا هستند که بایستی به آنها توجه کافی داشته باشیم.
ـ مصرف رژیمهای سرشار از سبزیجات و میوههای تازه و آنتی اکسیدانها و پرهیز از غذاهای دودی و حاوی گوشت قرمز در جلوگیری از تومورهای روده بزرگ نقش مهمی ایفا میکنند.
دکتر بهروز پازکی - متخصص رادیوتراپی ـ آنکولوژی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست