پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
ندول یا گره تیروئید چیست
بیشتر ندولها یا گرههای تیروئید، غیرسرطانی هستند و مشکلی ایجاد نمیکنند. بسیاری از ندولهای تیروئید حتی نیاز به درمان هم ندارند. گاهی اوقات ندول تیروئید میتواند مشکل ایجاد کند. بعضی وقتها گره تیروئید میتواند مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند. در این حالت، بقیه غده تیروئید سرکوب شده و نمیتواند در حد معمول کار کند. بیشتر گرههای تیروئید، سرطانی نیستند، ولی اگر آزمایشات سرطان را نشان داد، بایستی با عمل جراحی ندول را برداشت.
● علل گرههای تیروئید
علل ندولهای تیروئید مشخص نیست، اما افرادی که در معرض تابش اشعه قرار میگیرند، بیشتر دچار این ندولها میشوند. هم چنین ندولها زمینه خانوادگی دارند، یعنی اگر پدر و مادر شما ندول تیروئید داشته باشند، به احتمال زیاد شما هم دچار آن خواهید شد.
● علائم
بیشتر ندولهای تیروئید خیلی کوچک هستند و شما متوجه وجود آن نمیشوید. اگر ندول تیروئید بزرگ باشد، میتوانید آن را حس کنید و یا متوجه ورم گردن خود شوید. همچنین ممکن است علائم زیر را نیز داشته باشید: احساس درد در ناحیه گلو و یا مثل اینکه گلوی شما گرفته است. قورت دادن غذا به سختی، نفس کشیدن سخت و مشکل، عصبی بودن، ضربان تند قلب، تعریق زیاد و یا کاهش وزن که اینها علائم پرکاری تیروئید هستند که در این حالت، غده تیروئید هورمون زیادی تولید میکند. احساس خستگی یا افسردگی، مشکلات حافظه، داشتن یبوست، خشکی پوست یا احساس سرما که اینها علائم کمکاری تیروئید هستند که در این حالت، غده تیروئید هورمون کافی تولید نمیکند.
● راههای تشخیص
بیشتر افراد خودشان نمیتوانند ندولهای تیروئید را پیدا کنند، زیرا این ندولها به راحتی حس نمیشوند و معمولا علامتی ندارند. اغلب وقتی شما به دلیل دیگری (مثل یک بیمار دیگر) و با توصیه پزشک، از ناحیه گردن سی تی اسکن و یا سونوگرافی انجام میدهید، پزشک ندول را روی تیروئید شما پیدا میکند و تشخیص میدهد. در این حالت پزشک گردن شما را معاینه میکند و از شما سوال میکند که آیا علائم و تغییراتی در خودتان مشاهده کردهاید یا نه؟ همچنین آزمایشات دیگری باید انجام دهید تا پزشک ببیند آیا تیروئید شما به خوبی کار میکند یا نه؟ و آیا ندول تیروئید سرطانی است یا نه؟ این آزمایشات عبارتند از:
۱- آزمایش خون برای بررسی میزان هورمون تیروئید در بدن،
۲- سی تی اسکن از تیروئید: اگر میزان هورمون تیروئید بالا باشد، این آزمایش انجام میشود تا پزشک ببیند تیروئید شما چگونه کار میکند.
۳- آسپیراسیون با سوزن نازک: در این آزمایش، سرطانی بودن ندول بررسی میشود. با یک سوزن نازک، مقداری از مواد ندول برداشته میشود (تصویر کناری) و در زیر میکروسکوپ برای مشاهده سلولهای سرطانی، بررسی میشود.
۴- سونوگرافی از غده تیروئید: برای مشاهده تعداد و اندازه ندولها و یا پیدا کردن محل آنها برای آزمایش آسپیراسیون، سونوگرافی تیروئید انجام میشود.
● درمان
۱- اگر ندول تیروئید سرطانی نباشد و مشکلی ایجاد نکند، پزشک با دقت هر نوع تغییری را در ندول بررسی خواهد کرد. اما اگر ندول بزرگ باشد و یا مشکلاتی در قورت دادن غذا یا نفس کشیدن ایجاد کند، پزشک با عمل جراحی، ندول را از بدن خارج میکند.
۲- اگر ندول تیروئید باعث پرکاری تیروئید شود، پزشک مصرف یک دوز از ید رادیواکتیو را توصیه میکند که معمولا به شکل یک مایع آن را قورت میدهید. همچنین ممکن است پزشک قرص ضد تیروئید برای شما تجویز کند تا تولید هورمون تیروئید کاهش یابد. در برخی موارد، عمل جراحی برای بیرون آوردن ندول تیروئید پرکار لازم است.
۳- اگر ندول تیروئید سرطانی باشد، عمل جراحی برای درآوردن آن لازم است. همچنین نیاز به درمان با ید رادیواکتیو است تا هر نوع سلول سرطانی باقی مانده را از بین ببرد. بعد از بیرون آوردن غده تیروئید با عمل جراحی، باید هورمون تیروئید (به شکل دارو) را تا آخر عمر مصرف کنید.
آیلار آرزوگران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست