پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
فصل عاشقی یا فصل غم و غصه
خدایی بعضیهایمان بعضی مواقع دنبال بهانهایم! یعنی منتظریم یک اتفاق الکی بیفتد تا ما هم جوگیر شویم و برویم در حس افسردگی! آدمهای حساس به جای این که به درز دیوار بخندند به خاطرش افسردگی میگیرند. شاید شما هم در این روزها، آدمهای افسرده و غمگین دور و برتان زیاد دیده باشید و برایتان سئوال شده باشد که اینجا چه خبر است چرا ملت اینجوری شدهاند و بعد زود جواب دهید که به خاطر یارانههاست! راستش کاملا در اشتباهید اینها همهاش بهخاطر آمدن زمستان است که آدمهای حساس را افسرده کرده است و مبتلا به افسردگی زمستانی شدهاند.
● زمستان خوب یا بد!
تغییر فصل عدهای را عاشق میکند عدهای را شاعر و عدهای را هم افسرده! لطفا تعجب نکنید که اتفاقا دانشمندان و روانشناسان محترم در این مورد به تفاهم رسیدهاند که آمدن زمستان باعث ایجاد اختلال خلقی در آدمها میشود که به آن میگویند افسردگی زمستانی! تحقیقات نشان داده که تشریففرما شدن زمستان و کمشدن نور خورشید و طولانی شدن شب عدهای از ما آدمها را که اتفاقا حساس میباشیم دچار نوعی اختلال میکند که در درجه کمش همان دلگرفتگی است و در درجههای بالاتر تبدیل میشود به افسردگی. این نوع افسردگی که معمولا در زمستان اتفاق میافتد بیشتر از همه در جوانان عزیزی مثل من و شما و البته در خانمها دیده شده است. تحقیقات نشان داده که این ناهنجاری فصلی در زنان ۴برابر مردان است. دلیل علمی این ناهنجاری هم به خاطر ترشح هورمونی به نام ملاتونین است که کارش تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن است یعنی فعالیتهایی مثل تولید پروتئین، رشد مو، میزان اشتها و درجه حرارت بدن و خواب ما را تنظیم میکند و در زمستان به خاطر تاریکی زیاد بیشتر از هر فصل دیگری ترشح میشود و حال و احوال ما را به هم میریزد. ترشح ملاتونین روی خلق و خوی ما تاثیر زیادی دارد برای همین خیلی از ما آدمها در سیاهی زمستان افسردگی میگیریم و ملتی فکر میکنند که عاشق شدهایم!
● وقتی فصل ما را میگیرد!
فصل زمستان که میآید ما هم تغییراتی میکنیم اما این تغییرات همیشه دلیل بیماری نیست! اینکه ما افسردگی زمستانی گرفتهایم یا فقط دلمان کمی گرفته را فقط میتوانیم از نشانههای افسردگی زمستانی بفهمیم اگر شما حال و احوالتان این جوری شده است یعنی شما هم به جمع افسردههای زمستانی پیوستهاید:
دوری از آدمها/ حوصله هیچ بنیبشری را ندارید یعنی دوست ندارید با کسی حرف بزنید یا با دوستان بیرون بروید دل تان نمیخواهد بروید مهمانی خلاصه در این موارد حسش نیست با کسی باشید و خوش بگذرانید چه خانواده چه دوستان.
پرخوابی و کاهش انرژی/ اگر تا دیروز تا لنگ ظهر میخوابیدید از وقتی زمستان شده تا لنگ بعد از ظهر میخوابید و اصلا به جای انجام هر کاری دوست دارید فقط بخوابید چون انرژیاش را ندارید و احساس ناتوانی میکنید.
مشکلات فیزیکی/ معدهتان قاطی میکند مفصلهای دست و پایتان درد میگیرد و مقاومت بدنتان در برابر بیماریها و هر چی میکروب و مرض است کم میشود، برای همین فرت فرت بیمار میشوید. افزایش وزن هم پیدا میکنید چون در این مواقع اشتهای تان به خوردن شیرینی و مواد نشاستهای زیاد میشود.
تغییرات رفتاری/ رفتارتان که دیگر گند میشود یک جا مینشینید و به پنجره خیره میشوید. احساس ناامیدی، پوچی و ضعف میکنید انگار همه غمهای عالم ریخته در دلتان و ناراحت و عصبی هستید. نمیتوانید خوب تمرکز کنید و دائم مضطرب و نگراناید و البته برای بعضیها ممکن است بر عکس بشود یعنی فعالیتهایشان بیشتر شود و...
● پیشنهادی برای فصل خوب، حال خوب
افسردگی زمستانی اگر در حد مقداری دل گرفتگی و ناراحتی ساده و معمولی باشد زیاد جای نگرانی ندارد و میتوانید با بعضی تغییرات در زندگیتان آن را درمان کنید اما اگر خیلی حاد باشد یعنی همه زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد، آنقدر که از زندگیکردن ناامید شده و همه کارهای تان را تعطیل کرده باشید و نشسته باشید در خانه، باید بگوییم رسما دچار یک اختلال روانی به نام اختلال خلقی فصلی شدهاید که حتما باید به یک روانشناس مراجعه کنید اما به صورت همان افسردگی ساده شما میتوانید با همین پیشنهادهای ما به خودتان کمک و حال و هوایتان را عوض کنید.
۱) خیلی از روانشناسان دلیل اصلی این ناهنجاری را کمبود نور خورشید و تاریکی فصل زمستان میدانند برای همین سعی کنید بیشتر از خانه بیرون بروید و زیر نور خورشید قرار بگیرید یا اگر در محل کار یا خانهاید کنار پنجره بنشینید و پردهها را کنار بکشید تا کمی نور به آن سرتان بخورد.
۲) چون نوردرمانی یکی از مهمترین وسیلههای درمان این افسردگی است تا جایی که میتوانید خودتان را در معرض نور خورشید قرار دهید یا سعی کنید نور اتاقتان را مناسب کنید، آنقدر که اتاق گرفته نباشد و روشن شود.
۳) بعضیها در این مواقع سعی میکنند زیادی کار کنند، برای همین هی از خودشان کار میکشند. به جای این کار میتوانید کمی به نیازهای بدنی و مغزیتان توجه کنید یعنی وقتی خوابتان میآید واقعا بخوابید، اگر خستهاید استراحت کنید و خلاصه خودتان را مجبور به انجام کاری نکنید.
۴) درست است که الان همه در جو ورزش در سالنهای ورزشیاند که اتفاقا بهتر است از ورزش نکردن اما شما لطفا سعی کنید در محیط باز مثل پارک یا حتی حیاط خانهتان ورزش کنید، چون آب و هوای آزاد به همراه نور خورشید کمک زیادی میکند که حالتان خوب شود.
۵) زمان خواب و بیداری خودتان را منظم کنید به اطرافیانتان بسپارید که شما را بیدار کنند و نگذارند زیاد بخوابید چون خواب زیاد افسردگیتان را بیشتر میکند و احساس خستگی و ناراحتی را در بدنتان نگه میدارد. برای این کار قرارهای مهم بگذارید مثلا قرارهای دوستانهتان را زمانهایی بگذارید که میخوابید و بعد خودتان را هم از بیکاری در بیاورید.
۶) خیلی خودتان را درگیر مسائل کاری و بیرونی که فشارهای روانی به شما وارد میکند نکنید این فشارهای روانی شما را بیشتر دچار ناراحتی و فرو رفتن در افسردگی میکند. خودتان را از تنهایی در بیاورید با دوستانتان بیرون بروید و از خیر مهمانی رفتن نگذرید، سطح روابط اجتماعیتان را در زمستان بالا ببرید و بیشتر از هر زمانی در جمعهای دوستانه حضور داشته باشید.
۷) درمورد خوراکیهایتان هم دقت کنید، مثلا از سبزی و میوه بیشتر استفاده و میزان ویتامین B بدنتان را با خوردن گوشت قرمز تخممرغ جگر و غلات زیاد کنید و تا جاییکه میتوانید شکر و قهوه کمتر مصرف کنید.
نویسنده: ملیحه مقدم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست