یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

چند می گیری محافظم باشی


چند می گیری محافظم باشی

نگاهی به شغل پر خطر محافظت

چند وقتی بود که ما بروبچه‌های این گروه خشن، که واقعا هم انسان‌های بسیار خشنی هستیم! برای ملاحظه حال شما عزیزان خواننده، دور سوژه‌های پر از خون و خون‌ریزی و کشت‌ و کشتار را قلم گرفته بودیم. البته همان‌طور که گفتم، فقط برای رعایت حال شما؛ اگر نه، ما و ترس؟! حرف‌ها می‌زنید شما هم! تا این‌که دیدیم شما خیلی به این نوع موضوعات علاقه دارید و چپ و راست از فراق این نوع مطالب، داد و فغان پیامکی سر می‌دهید، این شد که این هفته آمدیم سراغ موضوعات راسته کاری این گروه خشن.

● مردان محافظ

می‌دانم که این فرض محالی ا‌ست اما فکر کنید شما آدم بسیار معروف و سرشناسی هستید! (یعنی حتی از من هم معروف‌تر!) یعنی طوری مشهورید که مردم یک لحظه دیدن روی ماه شما را با دنیا عوض نمی‌کنند! حالا این شهرت می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد؛ مثلا ممکن است مثل من! خیلی خوش تیپ باشید و به واسطه همین خوش‌تیپی، به سینما و تلویزیون و خلاصه هنر، راه پیدا کرده باشید! یا مثلا آدم خیلی پول‌داری باشید و یا اگر بخواهیم خیلی تخیلمان را به کار بیندازیم و در راستای آن سخن گهربار که می‌فرماید: «آرزو بر جوانان عیب نیست»، گام برداریم، وزیری، وکیلی و یا رئیس‌جمهور کشوری باشید، آن وقت واجب‌تر از نان شب برای شما، استخدام یک محافظ شخصی و یا همان «بادی‌گارد» است. شاید شما هم با شنیدن اسم بادی‌گارد، تصویر مردانی تنومند با عضلات بیرون زده و با کت و شلوار تیره، پیراهن سفید، عینک دودی، هندزفری، دستکش چرم سیاه و یک قیافه اخمو و جدی به ذهنتان برسد که بیشتر اوقات در حال قتل و کشتار هستند و طی یک درگیری خفن مسلحانه، با حفاظت از جان شخصیت‌های مهم، خطر مرگ را به جان می‌خرند. البته این تصویر خیلی بزرگ‌تر از حقیقت ماجراست ولی چون در بیشتر فیلم‎‌ها و کتاب‌ها، محافظان شخصی این‌گونه تصویر شده‌اند، اکثر مردم آن‌ها را با همین مختصات می‌شناسند.

اگر بخواهیم سراغ تاریخچه پیدایش نیروهای بادی‌گارد را بگیریم، به جنگ جهانی دوم می‌رسیم؛ در آن سال‌ها گروهی به نام «وافن‌اس‌اس»‌ها (به آلمانی: Waffen SS: یعنی صف محافظ مسلح) یکی از شاخه‌های نظامی آلمان در جنگ بودند. این گروه گرچه از امکانات کمی بهره می‌بردند، اما با استفاده از همین امکانات کم، نام لشگرهای وافن‌اس‌اس وحشت در دل دشمنان می‌انداخت؛ چون آن‌ها می‌دانستند یک وافن‌اس‌اس تا آخرین قطره خون خود از کشورش دفاع می‌کند، بدون این‌که ترسی از تجهیزات دشمن داشته باشد.

به‌خاطر همین وافن‌اس‌اس‌ها علاوه بر این‌که در جنگ تأثیرگذار بودند، به شهرت بسیاری هم دست یافتند. از طرفی هیتلر در آن سال‌ها پس از ترور چند نفر از اعضای حزب نازی، به فکر جلوگیری از تکرار این قصه بود. این شد که او یک گروه ۲۰۰ نفری از باتجربه‌ترین افراد وافن‌اس‌اسرا برای محافظت از جان سران نازی به خدمت گرفت، که بعدها به نام نیروهای وحشت آدولف هیتلر یا StossTrupp شهرت یافتند. در واقع این گروه را می‌توان آغازگر پیدایش محافظان شخصی دانست. البته این را بدانید که بادی‌گارد بودن تنها داشتن هیکل ورزیده و درشت نیست؛ بلکه مجموعه بسیار زیادی از مهارت‌ها و ویژگی‌هاست که تنها یکی از آن‌ها داشتن بدن ورزیده و آماده است.

● آموزش‌های یک بادی‌گارد

آیا شما هم جزو آن دسته عاشقان هیجان هستید و دوست دارید بادی‌گارد شوید؟ بادی‌گاردها از جمله نزدیک‌ترین افراد به شخص مورد حفاظت هستند. پس باید این سؤال را از خود بپرسید که چقدر آمادگی دارید تا از اسراری که بعدها قرار است در اختیارتان قرار داده شود، حفاظت کنید؟ آیا قبلا دچار بیماری خاصی نبوده‌اید؟ تا چه اندازه به هنرهای رزمی علاقه دارید؟ آمادگی بدنی‌تان در چه حد است؟.... این‌ها و چندین سؤال دیگر تنها اولین قدم‌ها و عمومی‌ترین آن‌ها برای طی کردن مسیر تبدیل شدن به یک بادی‌گارد است.

حتی پاسخ به این سؤال هم اهمیت دارد که شما انسان کم‌حرفی هستید یا نه، با همه چایی نخورده پسر خاله می‌شوید؟! بعد از داشتن این حداقل‌ها، یادگیری تخصص‌ها شروع می‌شود؛ تخصص‌هایی مثل حفاظت اموال و حفاظت از شهود که یکی از مهم‌ترین و سخت‌ترین کارهاست. راننده محافظ، حفاظت از هتل‌ها، محافظ همراه نقدینگی (پول)، حفاظت از حمله‌های مکرر، رفتارهای امنیتی و مخاطره‌آمیز و... موتورسواری و اتومبیل‌رانی و بکارگیری انواع اسلحه‌ها درحد حرفه‌ای و غواصی و شنا هم به بادی‌گارد آموزش داده می‌شود. یادگیری روان‌شناسی نظامی هم یکی ‌دیگر از مواردی است که یک محافظ باید آموزش ببیند تا این مهارت را پیدا کند که همواره تمام افراد دور و برش را با دیدی موشکافانه در نظر داشته باشد و هرگونه وضعیت مشکوک را در ذهنش ضبط کند. بیشتر مردم فکر می‌کنند محافظ حتما باید هیکل درشتی داشته باشد تا بتواند با فرد خرابکار درگیر شود. اما حقیقت این است که آن‌ها باید سرعت بالا، کنترل و تکنیک خوبی داشته باشند. اصلا کدام تروریستی را دیده‌اید که دو متر قد داشته باشد؟ بهترین تروریست‌ها اصولا ریز نقش‌ترین آن‌ها هستند. بادی‌گارد دو متری با ۱۲۰ کیلوگرم وزن که نمی‌تواند تروریست را توی جمعیت دنبال و به او شلیک کند!

● رده‌بندی محافظان

در فیلم‌های اکشن و حادثه‌ای که عاشقان زیادی هم دارند، محافظان را افراد مسلحی نشان می‌دهند که کنار شخص خاصی ایستاده‌اند و شش‌دانگ هوش و حواسشان به همه جاست و وقتی هم درگیری می‌شود، به این طرف و آن طرف دویده و تیراندازی می‌کنند! اما این تصویر بیشتر به درد همان فیلم‌ها می‌خورد تا واقعیت. طبق یک تعریف بین‌المللی، بادی‌گارد به کسی گفته می‌شود که با توانمندی و تعهد اخلاقی بالا برای حفظ جان و مال افراد حقیقی و حقوقی، از جان خود گذشته و در چهارچوب قانون انجام وظیفه می‌کند. کشورهای آمریکا، ایتالیا، فرانسه، انگلیس و آلمان در زمینه آموزش بادی‌گاردی پیشرو محسوب می‌شوند. در دنیا، بادی‌گاردها از نظر حرفه‌ای بودن به چهار رده (C ، B ، A و D) تقسیم می‌شوند:

▪ D: بادیگارد این رده، در حد آماتور است و اختیارات کمی دارد؛ مثل نگهبان محله!

▪ C: این محافظ در حد نیمه‌حرفه‌ای است.

▪ B: بادی‌گاردی که در مرحله B‌ است، در حد حرفه‌ای است و تمام آموزش‌ها را فراگرفته است.

▪ A: محافظان در این رده، بادی‌گاردهای فوق حرفه‌ای هستند که علاوه بر این‌که توانایی تدریس در این زمینه را دارند، نشان مخصوص بادی‌گاردی را هم دریافت کرده‌اند.

● رکورد تاریخی آقای دیکتاتور

سرهنگ قذافی که معرف حضورتان هستند؟! او که این روزها به خاطر جنگ و جنایتی که راه انداخته حسابی سر زبان‌هاست، از قدیم هم هر از گاهی به دلیل اخلاق‌های عجیب و غریبش خبرساز بوده است. شاید آن کار عجیبش را به یاد داشته باشید که در دوره اقامتش در نیویورک برای شرکت در جلسه سازمان ملل، به جای سکونت در هتل، ترجیح داده بود چادر مسافرتی! خودش را از لیبی بیاورد و همان جلوی در سازمان ملل اتراق کند تا مبادا خرج اضافی روی دست ملت بگذارد! اما این‌که ما رفته‌ایم سراغ آقای دیکتاتور، به‌خاطر گروه محافظان عجیب و غریبش است که در دنیا همتا ندارد. گروه محافظان قذافی را ۴۰۰ زن تشکیل داده‌اند که در گروه‌های ۴۰ نفره، حفاظت از جان او را بر عهده دارند.

این زن‌ها از کشورها و با ملیت‌های مختلف هستند و از مراکشی گرفته تا اوکراینی، در میان آن‌ها یافت می‌شوند. همه این زن‌ها فارغ‌التحصیل دانشگاه ویژه‌ای هستند که قذافی برای تربیت محافظانش تأسیس کرده است! البته آن‌ها در کنار این آموزش‌ها باید قول‌های دیگری نیز به سرهنگ بدهند؛ مثلا هیچ‌گاه ازدواج نکنند، با هیچ فردی در خارج از مکان تعیین شده ارتباط برقرار نکنند و در مکان مخصوصی که برایشان در نظر گرفته شده زندگی کنند. این نکته را هم بگویم که سرهنگ نسبت به این ۴۰۰ نفر بسیار غیرت دارد و در تمام سفرهای خارجی‌اش باید تمام محافظانش او را همراهی کنند!

● پاک‌سازی منطقه‌ای

بخش دیگری از کار حفاظتی بادی‌گارد، برمی‌گردد به زمانی که یک شخصیت مهم کشوری به منطقه‌ای سفر می‌کند تا در میان مردم حضور یابد. در این حالت چه اتفاقی می‌افتد؟ در آن شهر و خیابان‌هایش، جای سوزن انداختن هم پیدا نمی‌شود و تا چشم کار می‌کند آدم‌هایی آمده‌اند و خودروی حامل شخصیت مهم را از هر طرف احاطه کرده‌اند. این وضعیت هم که دیگر از آن فرصت‌های طلایی است و خوراک خرابکاری. در این مواقع محافظان باید کاملا و به دقت، مراقب اوضاع باشند. حتما برای‌تان جای سؤال است در خیابانی که پر است از مردم و دو طرفش هم خانه و اماکن تجاری و اداری، بادی‌گارد چطور باید از آن شخصیت محافظت کند، در حالی که هر لحظه ممکن است کسی او را هدف بگیرد؟! اولا این‌که این یک قانون بین‌المللی است که حتی خانواده آن شخص هم تا فاصله ۳ متری، حق نزدیک شدن به او را ندارند.

ثانیا شیشه‌های خودروی حامل او دودی هستند و درون آن دیده نمی‌شود. در بعضی از ماشین‌ها هم پرده وجود دارد که کشیده می‌شود. اما اگر فرد خارج از ماشین باشد، موضوع فرق می‌کند. قبل از سفر، منطقه را پاک‌سازی عملیاتی می‌کنند؛ مثلا اگر منطقه کوهستانی باشد، از یک هفته قبل تیم محافظ، به کوه‌ها می‌روند و گشت‌زنی می‌کنند تا مبادا تروریستی از منطقه‌ای به عنوان مخفیگاه استفاده کرده باشد و بخواهد با تفنگ دوربین‌دار به فرد مورد حفاظت شلیک کند. به این ترتیب بعد از پاک‌سازی، خطر ترور کاهش می‌یابد.

نویسنده: محمدمهدی اعتمادی