شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

بهداشت پوشاک ورزشی


بهداشت پوشاک ورزشی

چیزی که در انجام تمرین, بسیار مهم است دقت در انتخاب پوشاکی, مناسب است و اشاره به بهداشت و نحوه انتخاب پوشاکی که با آن قصد انجام تمرین های ورزشی را دارید که به نوبه خود بسیار مهم است

چیزی که در انجام تمرین، بسیار مهم است دقت در انتخاب پوشاکی، مناسب است و اشاره به بهداشت و نحوه انتخاب پوشاکی که با آن قصد انجام تمرین های ورزشی را دارید که به نوبه خود بسیار مهم است.

● لباس ورزشی:

هر ورزشی با توجه به ویژگی های خود لباس مخصوص دارد همچنین شرایط محیطی که در آن فعالیت صورت می گیرد می تواند در انتخاب نوع لباس مؤثر باشد.

● خصوصیات لباس ورزشی:

لباس ورزشی تقریبا باید گشاد، کم وزن و راحت باشد و متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه انتخاب شود. بهتر است فرد در حین انجام فعالیت های بدنی و ورزشی لباس کمتری بپوشد زیرا تمرین های بدنی تا حدی او را گرم می کند. رنگ لباس علاوه بر خلق زیبایی از لحاظ روانی نیز تاُثیر خاصی دارد.

فرد باید متناسب با درجه حرارت محیط لباس مناسب بپوشد برای مثال:

۱) در درجه حرارت ۱۶ تا ۲۷ درجه سانتی گراد (در حین انجام فعالیت های بدنی) پیراهن نازک و شورت ورزشی مناسب است.

۲) در درجه حرارت ۶ تا ۱۶ درجه سانتی گراد پیراهن ورزشی آستین دار با شلوار ورزشی مناسب است.

۳) در درجه حرارت زیر ۶ درجه سانتی گراد پویشیدن لباس گرم بهتر است.

● نکته ها:

ـ استفاده از کلاه و دستکش در دمای زیر ۱۱ درجه سانتی گراد نیز توصیه می شود.

ـ پوشیدن پیراهن نایلونی یا استفاده از لباس ورزشی تهیه شده از الیاف مصنوعی به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

ـ پاکیزگی لباس به تندرستی فرد کمک می کند و از ضروریات بهداشت فردی محسوب می شود اما گاه، ورزشکاران به موضوع بهداشت پوشاک خود بی توجهی می کنند و شرایط را برای ایجاد بیماری ها فراهم می سازند. بهتر است لباس ورزشی رنگی روشن داشته باشد.

● کفش ورزشی:

کفش های ورزشی باید راحت و با دوام باشند و به خوبی از پا محافظت کنندو با انجام فعالیت ورزشی عملکرد لازم را داشته باشند. در هر ورزشی انجام حرکات ویژه ای مد نظر است بنابراین کفش باید در مقابل فشارهای وارده، از پا محافظت کند و در انجام مناسب حرکات، ورزشکار را یاری کند.

کفش نا مناسب با ایجاد فشار به پا می تواند باعث تغییر شکل پا و همچنین ایجاد پینه و تاول شود علاوه بر این کفش نامناسب باعث ایجاد اختلالات مکانیکی می شود که در تعادل کلی بدن اثر می گذارد و حتی ممکن است به وضعیت نامناسب عضلات و مفاصل منتهی می شوند.

● انتخاب کفش:

به طور کلی کفش مناسب برای ورزش باید سه خصوصیت مهم داشته باشد:

۱) از پا محافظت کند.

۲) پا در آن راحت باشد.

۳) هنگام حرکت نقل و انتقال فشارها و نیروهای وارد به پا را، تعدیل کند.

● کفش راحت ورزشی باید:

۱) چفت پا باشد.

۲) وزن مناسب داشته باشد.

۳) نرم و انعطاف پذیر باشد.

۴) آب و رطوبت در آن نفوظ نکند.

۵) هوا بتواند در آن جریان پیدا کند و قابلیت تبادل دما را داشته باشد.

● نکته ها:

ـ درست اندازه کردن کفش ها به دلیل اختلاف اندازه و شکل بین پای چپ و راست کار بسیار مشکلی است بنابراین دقت در این امر بسیار مهم است. برای این منظور تمام شرایط را باید به دقت مد نظر گرفت مانند نوع جوراب یا حرکات خاص ورزشی (پریدن، دویدن)

ـ توصیه می شود اندازه کردن کفش در پایان روز انجام شود زیرا اندازه پا در غروب بزرگتر از صبح است.

ـ کفش باید کاملا راحت باشد و به اندازه ای بزرگ باشد تا تمام انگشت ها بتواند در آن صاف قرار گیرند و به راحتی حرکت کنند.

ـ کفش باید در طول خود خم شود. این خم شدن باید منطبق بر محل خم شدن کف پا باشد. اگر محل خم شدن کفش جلوتر یا عقب تر از محل خم شدن پا باشد به پوست و ساختمان پا فشار وارد می شود.

ـ کفش سفت و غیر قابل انعطاف فشار زیادی به تاندون های پا وارد می کند.

ـ هنگام ورزش حتی تمرینات سبک، پوشیدن کفش ورزشی الزامی است.

گاه دیده شده افراد همان کفشی را که برای راه رفتن عادی به پا می کنند هنگام ورزش و کوهنوردی نیز استفاده می کنند اما باید این نکته را در نظر گرفت که دامنه حرکتی مچ پا، مفاصل و وضعیت حرکات انگشت ها برای انجام حرکات در شرایط مختلف متفاوت است بنابر این استفاده از کفش های مخصوص برای کارهای متفاوت ضروری است.

منبع:ورزشکار باشید