یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

خسارت های اقتصادی استان های نوار غزه


خسارت های اقتصادی استان های نوار غزه

همه طرح ها و پروژه های ساخت و ساز و توسعه که توسط سازمان کاریابی و حمایت از پناهندگان فلسطینی آنروا اجرا می شد و منبع درآمد بیش از ۱۲۱ هزار نفر و یکی از بخش های حیاتی و مهم برای انواع شغل ها در نواز غزه به شمار می آمد به فعل محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها متوقف شده است و بودجه اختصاص یافته به طرح های متوقف شده به خاطر کمبود مواد اولیه و آلات و ادوات سازندگی از قبیل سیمان و آهن و غیره ۹۳ میلیون دلار تخمین زده شده است

‌● ساخت و ساز

همه طرح ها و پروژه های ساخت و ساز و توسعه که توسط سازمان کاریابی و حمایت از پناهندگان فلسطینی آنروا اجرا می شد و منبع درآمد بیش از ۱۲۱ هزار نفر و یکی از بخش های حیاتی و مهم برای انواع شغل ها در نواز غزه به شمار می آمد به فعل محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها متوقف شده است و بودجه اختصاص یافته به طرح های متوقف شده به خاطر کمبود مواد اولیه و آلات و ادوات سازندگی از قبیل سیمان و آهن و غیره ۹۳ میلیون دلار تخمین زده شده است. همه طرح های عمرانی و تاسیساتی خصوصی و عمومی و پروژه های زیرساختی در نتیجه فقدان آلات و ادوات سازندگی متوقف شده اند. یکی از طرح های متوقف شده طرح توسعه خیابان صلاح الدین با بودجه ای نزدیک به ۱۸ میلیون دلار است. همچنین کار طرح توسعه خیابان النصر یکی از خیابان های اصلی بازرگانی در نوار غزه نیز متوقف شد.

روی هم رفته بودجه همه طرح های عمرانی که در نوار غزه متوقف شده اند از جمله طرح های آنروا و برنامه توسعه سازمان ملل ۱۶۰ میلیون دلار است.

تقریبا همه کارخانجات سیمان، بلوک، بتون، کاشی، سنگ گرانیت، لوله های فاضلاب و غیره تعطیل شده اند.

● بخش خیاطی

صنعت خیاطی نیز از محاصره تحمیلی در امان نماند. بسته ماندن گذرگاه ها زیان سنگینی بالغ بر ده میلیون دلار به صاحبان کارگاه های خیاطی وارد کرد و این هزینه معادل یک میلیون قطعه لباس است که برای فصل تابستان آینده برای صادرات به بازارهای اسراییل بود. شایان ذکر است که در ۶۰۰ کارگاه خیاطی نزدیک به ۲۵ هزار کارگر فعالیت می کردند که هم اکنون همگی بیکار شده اند، به طوری که ۹۰ درصد تولیدات کارگاه های خیاطی برای بازارهای رژیم صهیونیستی و ۱۰ درصد برای بازارهای داخلی بودند. همچنین تولیدات البسه برای بازار داخلی به علت نبود پارچه کافی متوقف شد. حجم زیان های وارده در این صنعت در طول تاریخ یاد شده به بیش از بیست میلیون دلار رسید.

● لوازم خانگی

بخش تولید لوازم خانگی به عنوان یکی از بخش های حیاتی جامعه در طول این مدت به طور کلی ویران گشت و میزان تولید آن به دلیل نبود مواد اولیه کافی، به میزان ۹۰ درصد کاهش یافت و همین مسا له باعث شد تا شش هزار کارگر در این بخش بیکار شوند و به طور کلی میزان خسارت های وارده این بخش در طول این مدت بالغ بر ۱۲ میلیون دلار ذکر شده است.

● صنایع فلزی و مهندسی

بسته ماندن گذرگاه ها باعث رسیدن آسیب جدی به بخش صنایع فلزی و معدنی شده است. بیش از ۹۵ درصد کارخانجات در این بخش بسته شدند و بیش از ۷ هزار کارگر بخش صنایع معدنی و فلزی بیکار شدند. این بخش نیز به علت عدم فراهم شدن نفت خام لازم در معرض تخریب و ویرانی کامل قرار گرفتند. همچنین طی سال های گذشته بر اثر ادامه حملات هوایی و زمینی نظامیان صهیونیست، صدها کارخانه و کارگاه به طور کامل ویران گشته اند.

● واردکنندگان و تجار

در نتیجه توقف کالاها در بنادر رژیم صهیونیستی نزدیک به ۲ هزار واردکننده فلسطینی ماهانه بالغ بر ۵ میلیون دلار زیان می بینند و به طور کلی واردکنندگان و تجار در طول این مدت ۲۵ میلیون دلار زیان دیده اند.

● گردشگری

بخش گردشگری به علت بسته ماندن گذرگاه ها به طور کامل فلج شده است. ۳۹ شرکت و دفتر جهانگردی و سیاحت به همین خاطر و نیز عدم آزادی سفر به ویژه به حج و عمره با بحران و مشکلات جدی روبه رو شده اند و به تبع آن هتل داران نیز زیان های سنگینی دیده اند و میزان فعالیت در این زمینه به صفر رسیده است. همچنین سالن های غذاخوری نیز تعطیل گشته اند. یکی از هتل های غزه موسوم به موفبک با ۲۵۰ سوئیت با هزینه ای بالغ بر ۳۵ میلیون دلار تاسیس شد و قرار بود که در سال ۲۰۰۶ میلادی افتتاح شود اما افتتاح آن به علت بسته ماندن گذرگاه ها به تعویق افتاد.

همچنین کار ساخت پلاژها در ساحل دریای غزه با هزینه نه میلیون دلار که قرار بود شرکت مشتل آن را بسازد متوقف شد.

● صنایع غذایی

محصولات کارخانجات تولید مواد غذایی در نوار غزه از زمان بسته شدن گذرگاه ها به میزان چشمگیری کاهش یافته است.

شایان ذکر است که بیش از سه کارخانه تولید نوشابه های گازی که در آن بیش از ۹۰۰ نفر کار می کردند کاملا از ادامه فعالیت باز ایستاده اند. رژیم صهیونیستی مانع از ورود ماده CO۲ ماده اصلی تولید این نوشابه ها به نوار غزه می شود و روی هم رفته این بخش بر اثر ادامه بسته ماندن گذرگاه ها سه میلیون دلار خسارت دیده است.

● کشاورزی

ادامه بسته ماندن گذرگاه ها، بخش کشاورزی را نیز مانند سایر بخش ها در معرض نابودی قرار داده است و در صورتی که کشاورزان نتوانند محصولات شان را صادر کنند به شدت زیان خواهند دید. ۸۰ درصد محصولات کشاورزی به علت عدم اجازه واردات داروهای زراعتی و کودهای شیمیایی و آفت کش ها در معرض نابودی قرار گرفته اند و همچنین چهل هزار کارگر در این بخش بیکار شده اند.

پیش بینی می شود که جحم زیان های وارده به اراضی زیر کشت توت فرنگی به نزدیک ده میلیون دلار برسد. همچنین ۴۵۰۰ نفر در این بخش مشغول فعالیت هستند که با وارد آمدن یک چنین زیان هایی بیکار خواهند شد. گل کاران و بیش از هزار کارگر این بخش نیز تاکنون ۴ میلیون دلار خسارت دیده اند.

گفتنی است که صادرات بیش از ۲۵ تن سیب زمینی و انواع سبزیجات به بازارهای رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی در نتیجه ادامه محاصره متوقف شده است و این محصولات به منظور تلف نشدن، در بازارهای داخلی به قیمت بسیار ارزان فروخته شدند.

کشاورزان انجیر هندی به علت ناتوانی در صادرات محصولات شان و به دلیل فروش ارزان این محصولات در داخل متحمل زیان شدیدی گشته اند. گفتنی است که انجیر هندی یکی از اصلی ترین میوه هایی است که در منطقه المواصی واقع در خان یونس به مقدار زیاد و در مساحت ۷ هزار دونم کاشته می شود.

● منطقه صنعتی غزه

بسته ماندن گذرگاه های بازرگانی مهم ترین طرح های سرمایه گذاری در نوار غزه یعنی منطقه صنعتی غزه را با خسارت های سنگینی مواجه کرده است. این منطقه از سال ۱۹۹۹ م فعالیت خود را آغاز کرد و در آن ۴۵ کارخانه فعالیت می کردند که هم اکنون همه آنان بسته شده اند.

همچنین بسیاری از کارخانه داران هم اکنون برای این که مشتری های خود را از دست ندهند و ورشکسته نشوند فعالیت های خود را در خارج آغاز کرده اند.

گفتنی است که کل بودجه هزینه شده برای منطقه صنعتی غزه نزدیک به ۳۰ میلیون دلار است که نخستین فاز آن به قیمت ۱۸ میلیون دلار اجرا شده است. پیش بینی می شد که در این طرح ۲۵ هزار کارگر فعالیت کنند. طی سال های گذشته ۲۵۰۰ نفر در این پروژه فعالیت کردند. این تعداد در سال گذشته به ۱۸۰۰ نفر کاهش یافت و طی شش ماه گذشته تعداد کارگران بیش از این کاهش یافت و به ۳۰۰ نفر رسید.

● سرمایه گذاری

بر اثر ادامه محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها، بخش سرمایه گذاری در فلسطین به طور کامل و در استان های غزه به طور خاص آسیب دیدند. تخریب این بخش از مهم ترین اهداف سیاسی رژیم صهیونیستی به شمار می آید و می توان گفت که زیان های بخش سرمایه گذاری بیش از همه به اقتصاد فلسطین آسیب رساند. این زیان ها در موارد زیر خلاصه می شود:

ـ فرار سرمایه های داخلی به کشورهای مجاور

ـ فرار بسیاری از شرکت های خارجی فعال در عرصه سرمایه گذاری در فلسطین

ـ توقف سرمایه گذاری های خارجی و فلسطینی و عربی

ـ توقف فعالیت ها در بخش توسعه مناطق آزاد صنعتی و بسیاری از طرح های سرمایه گذاری

ـ از بین رفتن همه آنچه که تشکیلات خودگردان برای صادرات کالاهای فلسطینی در جهان و جذب سرمایه هزینه کرده بود به طوری که سال ها زمان نیاز است تا اوضاع مانند سابق شود.

● بانک ها

عملکرد بانک های فلسطینی در استان های غزه در نتیجه بسته ماندن گذرگاه ها به میزان بالایی کاهش یافت. مشکلات بانک ها در پی قطع تعامل و همکاری بانک های صهیونیستی با بانک های فلسطینی، افزایش یافت. اغلب بانک های استان غزه نقدینگی ارزی ندارند و به علت بدهی های بالا در معرض تعطیلی قرار گرفته اند.

● ترانزیت کالا

بخش ترانزیت کالا به علت ادامه محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها آسیب جدی دیده است. از آغاز انتفاصه الاقصی تاکنون از ورود ۴۵۰ کامیون باربری به اسراییل برای انتقال کالا و محصولات به نوار غزه جلوگیری شده است و این مساله زیان های سنگینی را به بخش حمل و نقل و ترانزیت در نوار غزه وارد آورده است و همچنین بسته شدن گذرگاه های تجاری به مدت ۱۵۰ روز منجر به تعطیلی ۹۰ درصد فعالیت های ترانزیتی شده است. در تاریخ ۲۸/۱۰/۲۰۰۷ گذرگاه مرزی صوفا تعطیل و تنها گذرگاه کرم شالوم برای واردات کالا اختصاص داده شد و تعداد کامیون های باربری روزانه به ۳۰ دستگاه کاهش یافت و بر اثر آن ۴۵۰ راننده و بیش از هزار کارگر که در کار تخلیه و بارگیری فعالیت می کردند بیکار شدند.

● فقر و بیکاری

به طور کلی نرخ فقر و بیکاری در اراضی فلسطین به ویژه از آغاز انتفاضه الاقصی تاکنون به طور چشمگیری افزایش یافته است. نظامیان صهیونیست با اعمال سیاست محاصره و بستن گذرگاه های مرزی، مانع از رفتن بیش از ۱۲۰ هزار کارگر به اراضی اشغالی ۴۸ شده اند و بدین ترتیب نوار غزه منبع درآمد مهمی را از دست داده است. به رغم اوضاع بسیار سخت اقتصادی و معیشتی نوار غزه شمار کارگران این منطقه پیش از محاصره ۲۱۵ هزار نفر بودند و در پی محاصره از پنج ماه پیش تاکنون این تعداد به صفر رسیده است. براساس آخرین آمارها، نرخ بیکاری در نوار غزه ۸۰ درصد و نرخ فقر ۹۰ درصد است و اغلب ساکنان این منطقه متکی به کمک های انسانی سازمان آنروا و فائو و جمعیت های خیریه هستند. اوضاع سخت سیاسی و اقتصادی و معیشتی نوار غزه بر همه موسسات از جمله موسسات آموزشی تاثیر منفی گذاشته است به طوری که بسیاری از خانواده های فلسطینی نمی توانند هزینه تحصیل و مستلزمان آن از جمله کیف و کفش و لباس فرزندان خود را تامین کنند. این مساله دانش آموزان را با یاس و ناامیدی مواجه کرده است. اگر محاصره ادامه پیدا کند همه چیز در نوار غزه از بین می رود و نیروی کاری وجود نخواهد داشت و در این صورت باید نوار غزه را منطقه ای آسیب دیده خواند.

● گرانی

مصرف کنندگان در نوار غزه به علت کمبود شدید کالاهای مورد نیاز در بازار و احتکار برخی از کالاهای اساسی از گرانی شدید در مضیقه هستند.

گرانی از ۳۰ درصد به ۱۰۰۰ درصد رسیده است.

سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چگونه یک مصرف کننده می تواند در سایه این گرانی و کمبود شدید کالاهای مورد نیاز و ادامه بسته ماندن گذرگاه ها نیازهای روزانه خود را تامین کند؟

در پایان باید گفت که برای حل معضل گذرگاه ها می بایست به دنبال راه حل ریشه ای بود تا گذرگاه ها بیست و چهارساعته و بدون هیچ مشکلی و مانعی به روی مردم و تجار باز باشد.

آمار تعداد بیماران و قربانیان ایست های بازرسی و موارد مربوط به جلوگیری از سفر بیماران به خارج

ـ شهادت ۱۸ مرد و زن بیمار در ایست های بازرسی به خاطر ممانعت از سفر آنان به خارج برای درمان به موقع در ماه نوامبر.

ـ شهادت ۴۰۰ نفر به خاطر محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها از ژوئن گذشته تا کنون.

ـ ۶۰۰ الی ۷۰۰ بیمار برای درمان ماهانه خود نیاز به سفر خارجی دارند.

- ۲۵۰ الی ۳۰۰ بیمار به درمان فوری نیازمندند و هرگونه تاخیر در درمان، زندگی آنان را به خطر می اندازد به علاوه این که این تعداد بیماران سرطانی و کلیوی به ۹۰۰ نفر رسیده است.

▪ ماه اکتبر

ـ جلوگیری از سفر ۲۵۳ بیمار

ـ جلوگیری از سفر ۱۹۰ بیمار تحت مراقبت های پزشکی

۴۵ درصد بیماران که با انتقال آنان به خارج ممانعت شده مبتلا به بیماری های چشم، استخوان، ستون فقرات، سرطان و خون هستند و از تاریخ ۱/۱۱/۲۰۰۷ الی ۷/۱۱/۲۰۰۷ تعداد این بیماران به ۱۹ نفر رسید و در این میان به درخواست ۳۹ بیمار برای سفر به خارج پاسخی داده نشد. طی روزهای پنج شنبه الی دوشنبه آخر ماه اکتبر از سفر ۱۰۶ بیمار به خارج جلوگیری و با درخواست آنان موافقت نشد.فقط در روز سه شنبه از انتقال ۱۳ بیمار جلوگیر به عمل آمد. ۱۱ بیمار تاکنون هیچ پاسخی به درخواست خود دریافت نکرده اند.

● بیماران سرطانی

در نوار غزه ۴۵۰ بیمار سرطانی وجود دارد که ۳۵ درصد آنان کودک و ۲۶ درصد زن هستند. به بیمارانی سرطانی اجازه سفر به خارج برای درمان یا تکمیل دوره درمان یا عمل جراحی و همچنین اجازه ورود داروهای ویژه این بیماری داده نمی شود و بیماران سرطانی هم اکنون در معرض خطر قرار دارند.

● بیماران کلیوی

در نوار غزه ۴۰۰ بیمار کلیوی و دیالیزی وجود دارد. این بیماران در هفته سه بار نیاز به دیالیز دارند اما به علت ادامه محاصره و از کارافتادگی دستگاه های دیالیز و جلوگیری از ورود قطعات یدکی این دستگاه ها، این دسته از بیماران با خطر حتمی مرگ مواجه اند.

● بیماران قلبی

۴۰۰ الی ۴۵۰ بیمار قلبی از کمبود داروی کافی و خرابی تجهیزات پزشکی بخش های مختلف قلب رنج می برند.

● دستگاه های دیالیز

وزارت بهداشت جمعا ۶۹ دستگاه دیالیز در اختیار دارد که در چهار بیمارستان توزیع شده ا ند. از این تعداد ۲۰ دستگاه به خاطر جلوگیری از اشغالگران از ورود قطعات یدکی برای تعمیر آنها از کارافتاده اند و تاریخ مصرف ۳ دستگاه نیز گذشته است و در هر لحظه ممکن است که خراب شوند.آمار ارایه شده نشان دهنده توطئه رژیم صهیونیستی برای نابودی بخش بهداشت و درمان فلسطین و هدف از آن تضعیف اراده ملت و چشم پوشی آن از اصول و آرمان های ملی است.

● قیمت برخی از کالاها عبارتند از:

ـ یک کیلو گوشت قرمز ۱۲ دلار

ـ یک کیلو مرغ ۳ دلار

ـ یک پاکت سیگار ۴ الی ۸ دلار

ـ یک لیتر بنزین ۵/۱ دلار

ـ یک گونی ( ۴۰ کیلویی) آرد ۴۰ دلار

ـ کپسول خالی گاز ۷۰ دلار

ـ پر کردن کپسول گاز ۱۳ دلار

ـ یک گالن ( ۲۰ کیلویی) روغن زیتون ۱۴۰ دلار

ـ یک گالن ( ۶/۳ لیتری) بتونه آهنی برای خودرو ۸۰ دلار

ـ یک گالن ـ (۱۶ لیتری) تینر ۱۰۰ دلار

ـ یک گالن ( ۱۸ لیتری) چسب چوب ۱۰۰ دلار

گردآورنده: دکتر ماهر تیسیر الطباع

مدیر روابط عمومی اتاق بازرگانی فلسطین