جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
آمریکا, خسته از جنگ افغانستان
حامد کرزای، رئیسجمهور افغانستان تمایل دارد دوستی خود را با آمریکا حفظ کند، حتی پس از آن که سران کاخ سفید طی سالیان گذشته بارها او را در هر مناسبتی مورد تحقیر قرار دادند.
رئیسجمهور افغانستان عقیده دارد حفظ همپیمانی استراتژیک با واشنگتن پس از خروج نیروهای آمریکایی و نیروهای نظامی ناتو از خاک این کشور که قرار است تا سال ۲۰۱۴ عملی شود از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی در اجلاس اخیری که حدود ۲۰۰۰ نفر از بزرگان قبایل افغانستان در آن حضور داشتند، بر این نکته تاکید کرد و البته شروطی نیز قرار داد، اما توانست انگیزه حقیقی خود را بیان دارد. وی گفت: «ما به کمکهای بینالمللی نیاز خواهیم داشت.» حدود ۹۰ درصد از بودجه دولت افغانستان از کمک و مساعدتهای خارجی تامین میشود و مسلما کرزای برای کمکهای خارجی حساب ویژهای باز کرده است. آیا واشنگتن خواسته کرزای را عملی خواهد کرد؟
رفتار کرزای موجب کاهش انضباط در ارتش آمریکا شده است. ۲ نفر از افسران آمریکایی به دلیل سخنان تند خود، کارشان را از دست دادهاند، چراکه در روزهای اول پیوستنشان به دانشکده نظامی، یاد گرفته بودند نباید اینگونه سخنان را بر زبان آورند.
● مقایسه عراق با افغانستان
چرا آمریکا در جنگ ۸ ساله خود با عراق، حتی یک بار با چنین مشکلی مواجه نبود؟ جنگ آمریکا در افغانستان، نهتنها طولانیترین درگیری و نبردی بوده که ایالات متحده آمریکا تاکنون با آن مواجه شده است، بلکه کمترین دستاورد را به همراه داشته و ناکامیهای بسیاری نصیبش شده است. ژنرال پیتر فولر معاون فرمانده آموزشی نیروهای افغانی به کرزای حمله کرد و ابراز داشت، در صورت شروع جنگی میان آمریکا و پاکستان، او به پاکستان ملحق شده و از این کشور به دفاع برخواهد خاست.
البته این سخنان بیشتر نیروهای آمریکایی است. در سال گذشته نیز ژنرال مککریستال پس از انتقاد از دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا و شیوه اداره جنگ در افغانستان از سوی کابینه وی، سمت خود را از دست داد. در حقیقت این اتفاق، بخش کوچک و سادهای از حوادثی است که آمریکا هنگام نبرد با افغانستان تجربه میکند. یکی دیگر از مثالهایی که میتوان گفت، شلیک یکی از سربازان افغانی به نیروهای استرالیایی است که مشغول آموزش به او بودند.
نکته: پس از ۱۰ سال از جنگ آمریکا در افغانستان هیچچیز تغییر نکرده و بهتر نشده است. از این رو عجیب نیست که افسران ارتش آمریکا صبرشان را از دست بدهند. این جنگ در کاهش اراده سربازان و نیروهای آمریکایی تاثیر بسیاری داشته است
در حمله مشابهی، ۳ نفر از مربیان غربی که مشغول آموزش به افغانیها بودند دچار آسیب شده و جان باختند. هنگام درگیری و جنگ آمریکا در عراق، تعدادی از افسران آمریکایی گفتند اگر سربازان عراقی تفنگهای خود را به سوی نیروهای آمریکایی نشانه بروند، تمامی زحماتشان تباهشده و از میان میرود. در افغانستان، نمیتوان تعداد دفعاتی که نیروهای افغانی روی نیروهای آمریکایی و سربازان ناتو آتش گشودهاند را شمرد. پس از ۱۰ سال از جنگ آمریکا در افغانستان، هیچچیز تغییر نکرده و بهتر نشده است. از این رو عجیب نیست که افسران ارتش آمریکا صبرشان را از دست بدهند. یکی از افسران ارتش آمریکا که سالها در افغانستان خدمت کرده و نخواست نامش فاش شود، گفت: «این جنگ در کاهش اراده سربازان و نیروهای آمریکایی تاثیر بسیاری داشته است.»
● مقایسه با جنگ ویتنام
جنگ آمریکا در ویتنام بیش از ۸ سال طول کشید. همانطور که ملاحظه میشود نقاط مشترک بسیاری میان ویتنام و افغانستان وجود دارد، اما نیروهای آمریکایی در ویتنام با دولتی مواجه نبودند که با صراحت، ناراحتی و بیزاری خود از افسران و نیروهای آمریکایی را بیان و در هر فرصتی آن را نشان دهند. پس از کشتهشدن ۱۲ نفر از افسران آمریکایی در یک انفجار انتحاری در کابل، حامد کرزای گفت: «دشمنان افغانستان با اجرای برنامههای خود، موجب ناراحتی و آزار خانوادههای افغانی میشوند». وی در این اظهارات هیچ نامی از کشتهشدگان آمریکایی نبرد. یکی از فرماندهان نظامی آمریکا در افغانستان که مدتی بعد به عنوان سفیر آمریکا در افغانستان تعیین شد (کارل ایکنبری)، ژوئن گذشته ـ یعنی اندکی قبل از این که از سمتش کنار برود ـ در دانشگاه هرات سخنرانی کرد. در همان روز کرزای گفته بود نیروهای ناتو در کشور افغانستان به دنبال تحقق اهداف خود هستند و از اراضی افغانستان برای نیل به اهداف خود استفاده میکنند. وی در این اظهارات، نیروهای خارجی را «نیروهای اشغالگر» نامید. ایکنبری در سخنان خود در دانشگاه هرات، حمله سختی به کرزای کرد و گفت: «هنگامی که آمریکاییها را با اشغالگران مقایسه میکنید باید بگویم ملت آمریکا نیز از این وضعیت به تنگ آمده و از تلاشهای بسیاری که در این کشور انجام داده، خسته شده است».
ژنرال فولر نیز در سخنانی تصریح کرد: «چرا برای ملتی میجنگیم که ما را تحقیر میکنند و به تمام جهانیان میگویند که از ما بیزارند؟ پس از کشتهشدن بیش از ۱۷۰۰ نفر از نیروهای نظامی آمریکایی و صرف نزدیک به ۲ تریلیون دلار در جنگ افغانستان، اکنون زمان آن فرا رسیده که دفاع از افغانستان بر عهده کرزای و پیروانش گذاشته شود».
روزنامه البیان
مترجم: محمدجواد گودینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست