دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
راههای جلوگیری از ابتلا به سرطانهای زنانه
سرطانها بیماریهای ترسناکی هستند اما مهمترین نکته درمورد آنها این است که زود تشخیص داده شوند. در این مطلب به شما میگوییم سرطانهای اصلیای که خانمها را هدف میگیرند کدامها هستند و هرکدام را چطور میتوان خیلی زود تشخیص داد.
● اهمیت معاینه توسط خودتان
سرطان سینه، شایعترین سرطان در زنان و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است. در حال حاضر «ماموگرافی» تنها روش غربالگری در دسترس برای تشخیص موارد غیرقابل کشف حین معاینه و تشخیص موارد پنهان سرطان سینه است. این روش در تشخیص مرحله سرطان و انتشار آن به غدد لنفاوی نیز کمککننده است. ماموگرافی در زنان بالاتر از ۴۰سال هر یک تا ۲سال و پس از ۵۰ سالگی به صورت سالانه توصیه میشود. اگرچه ماموگرافی بهترین و زودرسترین روش تشخیص مراحل اولیه سرطان سینه است، اما معاینه ماهانه سینه توسط خود شخص به تشخیص سرطان سینه در مراحل زودتر کمک میکند، بهطوریکه آمارها نشان میدهد ۷۰درصد موارد سرطان سینه را خود بیمار تشخیص میدهد و به پزشک مراجعه میکند؛ در این موارد توده سینه بزرگتر از ۲ سانتیمتر است. معاینه سینهها توسط پزشک هر ۶ماه یکبار نسبت به معاینه خود بیمار با دقت بیشتری در تشخیص مراحل اولیه سرطان کمککننده است چون توده حدود یک سانتیمتر توسط پزشک قابل لمس خواهد بود؛ به این ترتیب ماموگرافی، معاینه هر ۶ماه یکبار توسط پزشک و درنهایت معاینه ماهانه سینهها توسط خود شخص در پایان عادت ماهانه روشهای تشخیص مراحل اولیه سرطان سینه است.
● کی عکس ریه بگیرید
سرطان ریه هم یکی دیگر از علل اصلی مرگ در مردان و زنان است و اعتیاد به سیگار از عوامل موثر در این بیماری است. هیچگونه شواهدی دال بر شدت موثر بودن غربالگری برای تشخیص سرطان ریه در دست نیست ولی توصیه میشود در سنین بالای ۵۰سال رادیوگرافی سالانه ریه انجام شود؛ بهخصوص در موارد اعتیاد به سیگار و وجود علائم ریوی این مسئله بیشتر توصیه میشود.
● برای سالم بودن دستگاه گوارش
برای غربالگری سرطان روده بزرگ و مقعد بعد از۵۰سالگی، انجام آزمایش مدفوع از نظر وجود خون مخفی، معاینه سالانه مقعدی همراه با معاینه زنانگی سالانه و انجام سیگموئیدوسکوپی (نوعی از کولونوسکوپی آندوسکوپی یا آندوسکوپی قسمت پایین روده و مقعد) هر ۳تا ۵سال توصیه میشود. البته بیمارانی که فامیل درجه یک مبتلا به سرطان روده بزرگ و مقعد یا پولیپ دارند، سن غربالگریشان ۴۰ سالگی به بعد خواهد بود. در بیماران با سابقه خانوادگی این بیماری، باید مشاوره ژنتیک انجام شود. در بیمارانی که ژن بیماری دارند یا یافتههایی در آنها وجود دارد که قابل قضاوت نیست، باید از زمان بلوغ بهطور سالانه تحت سیگموئیدوسکوپی قرار گیرند. در بیماران دارای تاریخچه خانوادگی سرطان روده بزرگ و مقعد غیرپولیپی ارثی بهخصوص اگر سرطان در سن جوانی رخ داده باشد باید مشاوره ژنتیک انجام شود و آزمون ژنتیک برای سرطان غیرپولیپی ارثی صورت بگیرد. در این موارد باید تمام روده بزرگ را از سن ۲۰ تا ۳۰سالگی هر یک تا ۲سال و پس از ۴۰سالگی هر سال مورد بررسی قرار داد.
● شایعترین، اما نه ترسناکترین
سرطان رحم، شایعترین سرطان دستگاه تناسلی زنان است ولی چون علائم آن به صورت خونریزی غیرطبیعی ظاهر میشود اکثرا در مراحل اولیه تشخیص داده میشود و از این نظر پیشآگهی این سرطان نسبت به بقیه سرطانهای دستگاه تناسلی بهتر است؛ به دلیل اینکه این سرطان علائم زودرس ایجاد میکند و غربالگری آن نیاز به بیوپسی (تکهبرداری) مخاط رحمی دارد و اینکه روشهای سونوگرافی نیز مقرون به صرفه نیست. بهطور معمول در صورت نبود علائم غیرطبیعی خونریزی غربالگری برای تشخیص این نوع سرطان در تمام بیماران توصیه نمیشود؛ توصیه به بیوپسی تنها در بیماران چاق با سابقه فامیلی سرطان رحم، کولون، سینه و تخمدان، بیماران با سابقه سیکلهای بدون تخمکگذاری و بیماران با سابقه درمان جانشینی استروژن بدون استفاده از پروژسترون (در صورتی که قبلا هیسترکتومی نشده باشند) میشود. ولی در تمام خانمها با خونریزی بعد از یائسگی یا هرگونه خونریزی غیرطبیعی بعد از ۳۵سالگی، نمونهبرداری از رحم بهطور سرپایی یا پس از بستری بیمارستان و کورتاژ تشخیصی توصیه میشود.
● پاپ اسمیر انجام دهیم یا نه؟
سرطان دهانه رحم تنها سرطان قابل پیشگیری زنان است که به وسیله تست سلولبرداری دهانه رحم امکانپذیر است. این روش باعث شده در کشورهای پیشرفته که غربالگری این سرطان بهطور منظم انجام میشود، به طور چشمگیری مرگ و میر ناشی از آن طی چند ماه اخیر کاسته شود. متاسفانه سرطان دهانه رحم در کشورهای درحال پیشرفت ازجمله کشور ما به دلیل عدم آگاهی خانمها از انجام آن مرگ و میر قابل توجهی را در بر دارد. در مورد غربالگری منظم سرطان دهانه رحم به وسیله تست پاپ اسمیر بهخصوص در دوره فعالیت جنسی، میان سازمانهای پزشکی اتفاق نظر وجود دارد؛ بهطوری که غربالگری سالانه با تست پاپ اسمیر و معاینه لگنی در تمامی زنان ۲۱سال به بالا یا ۳سال بعد از شروع فعالیت جنسی توصیه میشود.
این تست را میتوان بعد از ۲تا ۳بار جواب منفی با فواصل طولانی انجام داد. مشخص شده که انجام تست پاپ اسمیر در سنین بالای ۷۰سال، زمانی که همواره نتایج تستهایشان طبیعی بوده است ضرورتی ندارد. انجام این تست در زنانی که قبلا تحت رحمبرداری قرار گرفتهاند ضرورتی ندارد مگر آنکه عمل مذکور برای درمان سرطان دهانه رحم یا مراحل پیشسرطانی آن انجام شده باشد.
● زنان بالای ۵۰سال بدانند
سرطان تخمدان، دومین سرطان دستگاه تناسلی و درعین حال مرگبارترین سرطان دستگاه تناسلی زنان است، چون اکثرا در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود و در مراحل اولیه علائم اختصاصی ندارد. سرطانهای تخمدان بیشتر در سنین بالای ۵۰سال شیوع دارند و شاهکلید تشخیص، معاینه واژینال ماهانه است. انجام معاینات واژینال هر۶ماه یکبار در این سنین و بهخصوص در صورت بروز علائم غیراختصاصی بهویژه علائم گوارشی توصیه میشود. اگرچه روشهای پاراکلینیکی مثل سونوگرافی واژینال و اندازهگیری یک نشانه شیمیایی تومور در خون میتواند در تشخیص مراحل اولیه سرطان تخمدان کمککننده باشد، اما مطالعات نشان داده که انجام این روشها در تمام زنان مقرون به صرفه نیست و این روشها تنها در بیماران با خطر بالای ابتلا به سرطان تخمدان مثل سابقه خانوادگی در فامیل درجه یک و وجود ژن مربوطه که با بررسیهای ژنتیک ثابت شده باشد، توصیه میشود؛ به هرحال استفاده از قرصهای پیشگیری از بارداری در این افراد میتواند از بروز سرطان تخمدان در سنین باروری پیشگیری کند. همچنین بعد از تکمیل خانواده برداشتن تخمدانها و استفاده از هورمونهای جانشینی به منظور پیشگیری از سرطان تخمدان توصیه میشود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست