دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

کشمش ۳ نوع دارد


کشمش ۳ نوع دارد

کشمش، میوه رسیده و خشک انگور است که با توجه به نوع انگور، روش و شرایط خشک کردن و مواد افزودنی مجاز موجود در آن به نام‌های مختلفی در بازار به فروش می‌رسد. مطابق استاندارد ملی ایران، …

کشمش، میوه رسیده و خشک انگور است که با توجه به نوع انگور، روش و شرایط خشک کردن و مواد افزودنی مجاز موجود در آن به نام‌های مختلفی در بازار به فروش می‌رسد. مطابق استاندارد ملی ایران، انواع کشمش به ۳ گروه آفتابی، تیزابی و انگوری تقسیم می‌شود.

کشمش آفتابی به میوه رسیده انواع مختلف انگور بی‌دانه اطلاق می‌شود که با تابش مستقیم آفتاب خشک‌شده و به رنگ قهوه‌ای در می‌آید. در حالی که کشمش انگوری به رنگ زرد کهربایی تا قهوه‌ای روشن موجود است و همراه دود گوگرد خشک می‌شود اما برای تولید انگور تیزابی از محلول‌های قلیایی مجاز استفاده می‌شود که محصول نهایی دارای رنگ زرد روشن تا قهوه‌ای خرمایی است. جالب‌تر اینکه در بازار ۲ نوع دانه‌دار و بی‌دانه نیز وجود دارد به طوری که این طبقه‌بندی به علت نوع انگور مورد استفاده برای تولید کشمش است. البته علاوه بر کشمش، مویز نیز در این گروه قرار می‌گیرد که همان کشمشی است که از انگورهای سیاه مجلسی قرمز یا انگور شاهانی تهیه می‌شود.

فراموش نکنید که انگور در اثر خشک‌شدن خواص خود را از دست نداده، حتی قندش زیادتر و اثر نیروبخش آن بیشتر شده و خاصیت نرم‌کنندگی سینه را نیز پیدا می‌کند. در ضمن، عمده قند انگور فروکتوز است که برای افراد مبتلا به دیابت مشکل‌ساز نیست. همچنین در سال‌های اخیر، وجود فلز کروم در انگور تشخیص داده شده که به کاهش قندخون کمک بیشتری می‌کند. البته خواص مهم انگور که تاکنون مورد تایید قرار گرفته است شامل اثرات ضددرد، ضدچسبندگی پلاکت‌ها، ضدآلرژی، ضدآلزایمر، ضدسفت و سخت‌شدن رگ‌ها، محافظ کبد، ضدسرطان، ضدادم، ضدباکتری، افزایش‌دهنده قوای جنسی، ملین، ادرارآور، تقویت‌کننده قلب، کاهش‌دهنده کلسترول، محرک ایمنی بدن، کاهش‌دهنده چربی خون و محافظت‌کننده در برابر اشعه‌ها (آفتاب) است که می‌توان تا حدودی به کشمش آن نیز نسبت داد.

با توجه به نحوه توزیع انواع کشمش‌های موجود در بازار و امکان وجود آلودگی‌های میکروبی، آفت‌زدگی، میزان روغن، بقایای سموم و گوگرد محصول بیشتر از حد مجاز به مصرف‌کنندگان توصیه می‌شود که هنگام خرید از محصولات بسته‌بندی‌شده با مجوزهای لازم بهداشتی استفاده کنند و پیش از مصرف، کشمش را با آب شست‌وشو دهند تا روغن‌های معدنی، گرد و غبار و سایر آلودگی‌های احتمالی که در سطح محصول وجود دارند، به حداقل ممکن برسند.

دکتر سارا سهراب‌وندی

متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی