چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هنر نستعلیق ریشه در سنت دارد


مسلماً هنر نستعلیق هنری سنتی است. تمام هنرهای ما به این شکل هستند و در تعریف آنها می توان گفت هنرهای سنتی همواره مبتنی بر اصول و ریشه بوده اند، بنابراین نمی توانند به سادگی دستخوش …

مسلماً هنر نستعلیق هنری سنتی است. تمام هنرهای ما به این شکل هستند و در تعریف آنها می توان گفت هنرهای سنتی همواره مبتنی بر اصول و ریشه بوده اند، بنابراین نمی توانند به سادگی دستخوش تغییرات زودگذر شوند.

هنر خوشنویسی طی سالها با تلاش و مرارت هنرمندان این فن به وجود آمد و شکل گرفت و اگر قرار باشد تحولات ناگهانی در این حوزه ایجاد شود، طبعاً رو به نابودی می رود.

این در حالی است که بسیاری از تحولات صورت گرفته در هنر گذشته با آسیب زدن به آنها از ماندگاری این هنرها نیز می کاهد.

به عنوان مثال سیصد سال بعد از اسلام، خط، شکل تازه ای یافت و خطوط مختلفی به وجود آمدند که ماندگار نبودند. در این میان خطوط شش گانه به وجود آمدند که به سبب تلاش استادان ماندگار شدند.

هنر خوشنویسی طی این سالها در حال پیشرفت و تحول بوده و اگر همه جانبه نگاه کنیم این پیشرفت را مشاهده می کنیم.

بعد از انقلاب طیف انبوهی از علاقه مندان به انجمن گرایش یافتند که آموزش و جمع کردن آنها بر گردن انجمن خوشنویسان بود. از سوی دیگر، الگوی آموزشی دانشگاههای ما الگویی غربی است و هنرهای سنتی ما در جریان دانشگاهی شدن برخی رشته های هنری قرار نگرفتند. قرار است دانشگاهی به نام دانشکده هنرهای سنتی به وجود بیاید که به جمع کردن این هنرها در کنار یکدیگر می پردازد.

هر هنر باید دارای اصول و مبانی باشد و بر اساس این مبانی به تدریس هنرها پرداخته شود. در خوشنویسی نیز پایه و الفبایی وجود دارد که تنها با اشراف به آنهاست که می شود دست به اعمال خلاقه زد. اما اگر پایه های خوشنویسی را برداریم چه مواردی را می توانیم جایگزین آنها کنیم؟