جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
به بهانه چاپ کتاب «راستی چرا؟»
نفتالی ریکاردو ره ییس باسوآلتو نام کامل پابلو نرودا شاعری شیلیایی است که سرودههایش مرزها را درنوردیده و مخاطبان بسیاری را در گوشه و کنار جهان برایش فراهم آورده است.
او اگرچه در سال ۱۹۷۳ با زندگی خداحافظی کرد، اما هنوز هم کتابهایش جزو کتابهای پرفروش شعر در سراسر جهان است. نرودا که در کنار سرایش شعر دیپلماتی فعال بود، اولین مجموعه شعرش را در سال ۱۹۲۳ با عنوان شامگاه منتشر کرد.
او چه در حوزه شعرهای عاشقانه و چه در حوزه شعرهای انقلابی شاعری چیره دست بود که به زبانی ساده شعر میسرود و از لحن ادبیات عامه هم بهره میبرد.
برای مخاطبان فارسی زبان هم نرودا شاعری شناخته شده است. تا کنون ترجمههای مختلفی از اشعار نرودا به زبان فارسی منتشر شده است.یکی از مترجمانی که به سراغ اشعار این شاعر رفته احمد پوری است.
او پیش از این مجموعهای از شعرهای این شاعر را با عنوان «هوا را از من بگیر خندهات را نه» روانه بازار نشر کرد که با استقبال خوبی مواجه شد. پوری به تازگی مجموعهای دیگر از اشعار این شاعر را روانه بازار ادبیات کرده که در برگیرنده پرسشهای شاعرانه نروداست.
این کتاب که باعنوان «راستی چرا؟» روانه بازار شده پیش از این یک بار با ترجمه نازی عظیما و یکبار هم با ترجمه کامل طالبیان منتشر شده بود.
البته عنوان آن کتاب در ترجمههای پیشین کتاب سوالها یا کتاب پرسشها بود. شعرهای این کتاب به نوعی در ردیف آخرین سرودههای این شاعر جای میگیرند که پس از مرگ او منتشر شدهاند.
نرودا در این کتاب به سراغ پرسشهایی غیرمتعارف و شاعرانه در باره جهان و اشیا و آدمها و...رفته و فقط آنها را طرح کرده است.
پرسشهایی که در نگاه اول ساده به نظر میرسند اما وقتی روی آنها دقیق میشوی تازه به نگاه دیگرگون نرودا به هستی و جهان پیرامونش پی میبری.
سوالهای شاعرانه نرودا اما هیچ جوابی ندارند وشاید بهتر باشد که بگوییم نمیشود برای آنها جوابی در خور یافت.
«پرتقالها بر درخت/ آفتاب را چگونه تقسیم میکنند؟» (ص ۲۵- ترجمه پوری) یا «چرا پنجشنبه وسوسه نمیشود/ پساز جمعه بیاید؟» (ص ۲۶-همان) یا «دوچرخه متروک/ آزادیاش را چگونه به دست آورد؟» (ص ۲۷-همان) و کتاب راستی چرا یا همان کتاب سوالها پر است از این پرسشهای ساده که آدم را بهتزده میکنند ، پرسشهایی کودکانه که روال روزمره زندگی را به چالش میکشند و نوع دیگر از مواجهه با اشیا و مفاهیم را پیشنهاد میدهند.
نرودا با همین سادگی در واپسین روزهای عمرش با جهان مواجه میشود و پرسشهایی را مینویسد که انگار سالهای سال در ناخود آگاه بسیاری از انسانها حضور داشتهاند.
او که از دوستان سالوادور آلنده رئیس جمهور فقید شیلی بود به فاصله کوتاهی پس از کودتای پینوشه و مرگ دوستش آلنده زندگی را بدرود گفت و شعرهایش را برای مردم جهان به یادگار گذاشت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست