سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

رقابت تنگاتنگ تبلت ها در دنیای فناوری دیجیتال


رقابت تنگاتنگ تبلت ها در دنیای فناوری دیجیتال

در نمایشگاه CES امسال, تبلت ها به مرکز توجه بازدیدکنند گان تبدیل شده بودند

نمایشگاه CES امسال نیز با خلق شگفتی‌هایی در حوزه فناوری سرانجام روز دو شنبه سوم ژانویه پس از ۳ روز، با معرفی برترین‌های هر حوزه به کار خود پایان داد. یکی از بخش‌های این نمایشگاه که مورد توجه شمار زیادی از علاقه‌مندان و بازدیدکنندگان قرار گرفت رونمایی از بیش از صدها تبلت جدید بود که به عنوان رقیبانی برای آی‌پد اپل در این نمایشگاه حضور داشتند.

اگرچه بسیاری از کارشناسان بر این باورند که رقابت بین تبلت‌ها تنها به دو رقیب اصلی این بخش از نمایشگاه یعنی اپل و گوگل محدود می‌شد که توانستند علاقه‌مندان بیشتری را به خود جذب کنند. در CES گذشته گوشی‌های هوشمند گوی سبقت را از دیگر فناوری‌ها ربودند و این در حالی است که در CES امسال تبلت‌ها به مرکز توجه بازدیدکنندگان تبدیل شده بودند.

با توجه به بررسی‌های انجام شده پیش‌بینی می‌شود که علی‌رغم رشد ۱۰ درصدی میزان فروش کامپیوترهای شخصی، میزان فروش تبلت‌ها در سال آینده میلادی به بیش از دو برابر افزایش یابد و به این ترتیب به نظر می‌رسد که اغلب کاربران به جای اختصاص دادن هزینه‌ای برای به روز کردن کامپیوترهای شخصی خود هزینه‌ای را به خرید نسل جدید کامپیوترها که در واقع همان تبلت‌ها هستند اختصاص دهند.

البته باید پذیرفت که موفقیت آی‌پد به عنوان نخستین لوح کامپیوتری ساخت شرکت اپل نقش بسیار مهمی در جلب توجه بسیاری از شرکت‌های سازنده تجهیزات کامپیوتری برای ساخت لوح‌های کامپیوتری داشته است و از این‌رو در CES امسال بسیاری از این شرکت‌ها برای این که حرف تازه‌ای برای گفتن داشته باشند از تبلت‌های جدید خود رونمایی کردند.

● تبلت‌ها، نسل جدیدی از لپ‌تاپ‌ها

تبلت‌ها در حقیقت لوح‌های کامپیوتری قابل حمل هستند که یا مجهز به صفحه نمایش لمسی بوده و یا این که می‌توان از یک قلم مخصوص برای کار با این نوع کامپیوترها استفاده کرد. بی‌شک دنیای فناوری دنیای شگفت‌انگیزی است که با توجه به خواسته‌ها و نیازهای کاربران در این دنیای بزرگ و پهناور هر روز شاهد رونمایی از نوآوری و شگفتی جدیدی هستیم که نویدبخش امکان بهره‌برداری از امکانات و خدمات متنوع و جدیدی است. تبلت‌هایی که از آنها به عنوان تبلت‌ PC نام برده می‌شود تبلت‌هایی با قابلیت نصب سیستم عامل و برنامه‌های مختلف هستند و این در حالی است که از تبلت‌های معمولی برای کاربردهای خاصی مانند خواندن متون کتاب‌های الکترونیکی استفاده می‌شود و یکی از مهم‌ترین ویژگی این تبلت‌ها در مقایسه با تبلت‌های PC این است که سیستم عامل نصب شده روی آنها قابل تغییر نخواهد بود. از آنجایی که کاربران تبلت‌ها می‌توانند به جای موس و صفحه کلید برای استفاده از این کامپیوترها و کار با آنها از انگشتان دست خود یا قلم‌های مخصوصی که برای این کامپیوترها طراحی و ساخته شده‌اند استفاده کنند به نظر می‌رسد که کار با تبلت‌ها حتی از لپ‌تاپ‌های معمولی هم ساده‌تر باشد. شکل لوح مانند این کامپیوترها استفاده از آنها را در مکان‌هایی که استفاده از لپ‌تاپ‌ها به علت سنگین بودنشان در مقایسه با تبلت‌ها با محدودیت‌های بسیار زیادی همراه است، امکانپذیر می‌سازد و از این‌رو بسیاری از کاربران بر این باورند که شاید بتوان ساخت تبلت‌ها را نقطه نهایی پیشرفت فناوری‌های سخت‌افزاری در ساخت لپ‌تاپ‌ها به شمار آورد که استفاده از کامپیوتر‌ها را ساده‌تر ساخته و به این ترتیب تسهیلات بیشتری را در اختیار کاربران دائمی کامپیوترها قرار خواهد داد.

● از تبلت‌های لوحی تا ترکیبی

بررسی‌های انجام شده در میان کاربران کامپیوتر حاکی از آن است که در چند ماه گذشته استفاده از تبلت‌ها در میان بسیاری از کاربران مورد توجه قرار گرفته است و از این رو شاهد گسترش کاربرد کامپیوترهای لوحی در میان کاربران بوده‌ایم. از سوی دیگر کاهش قیمت این نوع کامپیوترها در بازارهای جهانی موجب شده است تا تنها با پرداخت اندک مبلغی بیشتر در مقایسه با لپ‌تاپ‌های معمولی یک تبلت PC خرید که در مقایسه کار با آن بسیار ساده‌تر است. اگر شما هم قصد خرید یک تبلت را دارید به شما توصیه می‌کنیم که قبل از خرید یک تبلت با انواع مختلف تبلت‌ها و تفاوت‌های آنها آشنا شوید تا بتوانید با توجه به هدفی که برای خرید آن در نظر گرفته‌اید تبلت مناسبی را انتخاب و خریداری کنید.

تبلت‌های لوحی که از آنها به عنوان Slate نام برده می‌شود تبلت‌هایی بدون صفحه کلید هستند و اغلب دارای نمایشگرهای LCD بوده و برای کار در محیط‌‌های آموزشی و مراکز درمانی بیشترین کاربرد را دارند البته این نوع تبلت‌ها نیز قابلیت اتصال صفحه کلید جداگانه از طریق کابل USB یا حتی بلوتوث را دارند. تبلت‌های قابل تبدیل که شبیه به لپ‌تاپ‌ها هستند در مقایسه با تبلت‌های لوحی کمی بزرگ‌تر و سنگین‌تر بوده و از ۲ بخش اصلی یعنی یک نمایشگر و یک صفحه کلید تشکیل شده‌اند. نمایشگر این نوع تبلت‌ها از طریق یک مفصل به بدنه متصل می‌شود. این صفحه کاملا مسطح که قابل نوشتن است می‌تواند حول محور خود چرخش داشته باشد و در جهات و زوایای مختلف نسبت به صفحه کلیدی که روی بدنه اصلی تبلت قرار دارد مستقر شود.

از آنجایی که بسیاری از افراد همچنان استفاده از صفحه کلید را به صفحات لمسی یا حتی استفاده از قلم ترجیح می‌دهند این نوع تبلت‌ها از پرفروش‌ترین تبلت‌ها در سطح دنیا هستند. البته باید توجه داشته باشید که این نوع تبلت‌ها معمولا در محل محوری که نمایشگر حول آن می‌چرخد، اتصالات ضعیفی دارند و از این رو در مقایسه با دیگر انواع تبلت‌ها آسیب‌پذیرتر هستند، اما در این میان تبلت‌های دیگری هم وجود دارند که به آنها تبلت‌های هیبرید یا ترکیبی گفته می‌شود. این نوع تبلت‌ها مجهز به یک صفحه کلید قابل جدا شدن از نمایشگر هستند و این در حالی است که وقتی صفحه کلید و نمایشگر به هم متصل باشند از ویژگی‌های یک تبلت قابل تبدیل برخوردار خواهند بود.

● همه‌گیر شدن تبلت‌ها در میان کاربران کامپیوتر

استقبال کاربران دنیای فناوری از تبلت‌ها در ماه‌های گذشته به قدری چشمگیر و قابل توجه بوده است که به نظر می‌رسد در آینده‌ای نه‌چندان دور این دستگاه‌ها نیز مانند گوشی‌های تلفن همراه یا سیستم‌‌های صوتی پخش فایل‌های MP۳ بتوانند به یکی از ضروری‌ترین نیازهای افراد مبدل شوند البته باید این نکته را مورد توجه قرار داد که در این میان بیش از ۳۰ درصد افرادی که تصمیم به خرید یک تبلت می‌گیرند تنها یکی از کاربردی‌های متنوع این فناوری را مورد توجه قرار می‌دهند و همچون بسیاری از کاربران گوشی‌های هوشمند تلفن همراه که تنها از گوشی تلفن خود برای برقراری تماس‌های تلفنی و ارسال پیام کوتاه استفاده می‌کنند، شاید هیچ‌گاه از امکانات و خدمات مختلف تبلت‌ها استفاده نکنند.

علی‌رغم این که بیل گیتس نخستین فردی بود که تبلت‌ها را به عنوان یکی از کاربردی‌‌ترین فناوری‌ها برای آینده محاسبات معرفی کرد، اما شرکت مایکروسافت تاکنون موفق به ارائه تبلتی که ساخت این شرکت باشد، نشده است. در حال حاضر بیش از ده‌ها شرکت بزرگ که در زمینه طراحی و ساخت فناوری‌های الکترونیکی فعالیت می‌کنند تبلت‌هایی را به بازار عرضه کرده‌اند که در این میان سیستم عامل آندروید گوگل مورد بررسی بسیاری از سازندگان تبلت‌ها قرار گرفته است.

نکته: با توجه به بررسی‌های انجام شده پیش‌بینی می‌شود که علی‌رغم رشد ۱۰ درصدی میزان فروش کامپیوترهای شخصی، میزان فروش تبلت‌ها در سال آینده میلادی به بیش از دو برابر افزایش ‌یابد

گالکسی تب سامسونگ یکی از انواع تبلت‌های مجهز به سیستم عامل آندروید گوگل است که طراحی فوق‌‌العاده و همچنین واسط کاربری جذاب این تبلت سروصدای زیادی را در دنیای تبلت‌ها به راه انداخته است، اما از آنجایی که آی پد اپل به عنوان یکی از پرفروش‌ترین تبلت‌های لوحی از قیمت مناسب‌تری برخوردار است بسیاری از خریداران، آی پد را به دیگر تبلت‌های موجود در بازار ترجیح می‌دهند. کاربران آی پد بر این باورند که آی پد همه ویژگی‌های منحصر به‌فرد محصولات اپل را یکجا در کنار هم آورده است و این در حالی است که بسیاری از تبلت‌های موجود در بازار علی‌رغم این که از امکانات کمتری در مقایسه با آی پد برخوردارند، قیمت بیشتری دارند.

● رونمایی از تبلت‌های گوگل در CES امسال

اگر چه گوگل پیش از این از سیستم عامل آندروید گوگل در بسیاری از تبلت‌هایی که توسط شرکت‌های بزرگی همچون سامسونگ به بازار عرضه شده بود استفاده کرده بود، اما در نمایشگاه محصولات الکترونیکی سال ۲۰۱۱ که هفته گذشته در لاس وگاس برگزار شد گوگل از اولین تبلت خود که با سیستم عامل جدیدی Honeycomb (کندوی عسل)‌ عرضه کرده بود، رونمایی کرد. تبلت گوگل دارای یک صفحه لمسی حساس ۱۰ اینچی و شبیه به آی پد است که فروش آن در سه ماهه اول سال‌ جاری در کشور آمریکا آغاز خواهد شد. این سیستم عامل جدید که برای تبلت‌‌های لمسی طراحی شده است دارای یک برنامه نقشه‌ای است که با استفاده از آن می‌توان به صورت سه‌بعدی در شهرها و کشورهای مختلف حرکت کرد. البته جزییات بیشتری درباره این سیستم عامل جدید گوگل اعلام نشده است. از آنجایی که تبلت‌ها توانسته‌اند جایگاه واقعی خود را در میان کاربران بیابند پیش‌بینی می‌شود که موفقیت تبلت‌ها در سال ۲۰۱۱ همچنان ادامه خواهد داشت.

● ورود فناوری‌ سه‌بعدی به دنیای تبلت‌‌ها

همان‌طور که گفته شد در CES امسال تبلت‌ها بیش‌ترین عناوین خبری این نمایشگاه را به خود اختصاص دادند. در میان تبلت‌هایی که در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد یک شرکت کره‌ای اعلام کرد که تصمیم گرفته است در سال ۲۰۱۱ میلادی تبلت‌های جدیدی را با ویژگی‌های منحصربه‌فرد در مقابل تبلت‌هایی که تا به حال معرفی شده‌اند به بازار عرضه کند و از این رو در نمایشگاه امسال از یک تبلت‌ سه‌بعدی رونمایی کرد. این تبلت‌ کره‌ای که Zood نام دارد مجهز به یک صفحه نمایش سه‌بعدی است که برای دیدن تصاویر سه‌بعدی روی این نمایشگر به عینک‌های مخصوص سه‌بعدی نیاز نخواهد بود. این تبلت از قابلیت تبدیل تصاویر سه‌بعدی به دوبعدی نیز برخوردار است.

اگرچه سال گذشته برای نخستین‌بار آی پدها به عنوان نمونه‌ای از تبلت‌ها یا کامپیوترهای لوحی قدم به دنیای فناوری گذاشتند، اما اکنون پس از گذشت یک سال تبلت‌های متنوع و جدیدی با قابلیت‌های متفاوت به بازار عرضه شده است که بر این اساس پیش‌بینی می‌شود سال ۲۰۱۱ سال تبلت‌ها باشد. موتورولا، اچ تی‌سی، اچ پی، بلک بری، اسوس، دل و همچنین MSI از جمله شرکت‌هایی هستند که با رونمایی از تبلت‌های جدید خود در نمایشگاه CES امسال اعلام کردند که در چند ماه آینده این تبلت‌ها را به بازار عرضه خواهندکرد، پس منتظر سیل عظیمی از تبلت‌ها در دنیای فناوری‌های دیجیتال باشید.

مترجم :فرانک فراهانی

منابع:Ces.cnet/Pcmag/gizmodo