پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
از یادرفتگان دنیای تغذیه
۱) از دیدگاه علم تغذیه نوین و آنچه به عنوان یافتههای آکادمیک و تحقیقاتی به شکل کتاب و مقاله در این زمینه موجود است، پیروی از یک رژیم غذایی صحیح بر مبنای راهنماییها و دستورات هرم تغذیه، از دوران کودکی تا کهنسالی، میتواند متضمن بالاترین درصد مصونیت فرد از ابتلا به بیماریهای مختلف و مهمترین عامل حفظ سلامتی وی در طول حیاتش باشد. در این راستا وظیفه اصلی متخصصان و مشاوران تغذیه در وهله اول، آگاهیرسانی هرچه بیشتر فردی و جمعی در رابطه با تغذیه صحیح، بهخصوص از طریق آشنایی با روشهای برنامهریزی غذایی خانواده و چگونگی شروع تغذیه از سنین پایین برای پایهریزی و شکلدهی مناسب ذایقه کودکان و بیمه کردن روال آتی تغذیه تکتک اعضای خانواده و در مرحله دوم، پایش فاکتورهای آماری مرتبط با سلامت در سطوح مختلف جامعه و پیگیری مطالبات جامعه علمی کشور از مسوولان، برای کمک به بالا بردن سطح آگاهی مردم، کاهش تبلیغات غلط تجاری و جلوگیری از رواج اعتقادات نادرست و مصرف مواد غذایی پرخطر است، چراکه در این صورت نیاز به مشاورههای درمانی و هزینههای مربوط به آن به حداقل میرسد و با تقویت و تمرکز بیشتر بر فعالیتهای ذکرشده در مرحله پیشگیری، عملکرد نظام سلامت با موفقیت بیشتر و هزینه کمتر همراه خواهد شد.
۲) اما به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی عدم اقبال عمومی به آموزشهای موجود و پایین بودن میزان موفقیت حاصل از تلاشهای صورتگرفته در بالا بردن سطح اعتماد جوامع گوناگون امروزی نسبت به توصیههای تغذیهای، ناکافی بودن شناخت علم تغذیه از تاثیر بالای مشخصات فردی در تنظیم برنامه غذایی از یک سو و بیاهمیت دانستن سایر عوامل دخیل در این رابطه همچون شرایط جغرافیایی، امکان دسترسی به مواد غذایی گوناگون نزد اشخاص مختلف یا عادات غذایی غالب در هر منطقه باشد. به عبارت دیگر برای نیل به هدف اصلی یعنی «انتخاب مفیدترین رژیم غذایی در عین سازگاری کامل با مشخصات هر فرد»، در کنار استفاده از یافتههای مدرن و مورد بحث دانش روز تغذیه، از قبیل میزان مواد مورد نیاز روزانه و مقدار موجود این مواد در غذاهای گوناگون، مسایل دیگری را هم که بیشتر به شرایط خاص جسمانی یا موقعیت ویژه آن فرد بخصوص مربوطند، باید در نظر داشت.
۳) در ۱۵ سال اخیر که بهشخصه پیگیر یافتن ارتباطی منطقی و قابل اتکا بین مشخصههای جسمانی افراد گوناگون با چگونگی انتخاب بهترین غذا برای هریک از آنان بودهام، بهعینه و بهتجربه دریافتهام که لازم است علاوه بر اطلاع از مقادیر فاکتورهای شیمیایی و بیوشیمیایی خون مانند قند، تریگلیسرید، کلسترول و هموگلوبین یا دیگر فاکتورهای شناختهشده و قابل اندازهگیری و آگاهی از سابقه فامیلی شخص مورد نظر از نظر ابتلا به بیماریهای گوناگون، باید برخی فاکتورهای وابسته به ژنتیک را نیز که ممکن است به مرور زمان یا در اثر نوع تغذیه انتخابی، تشدید یا تضعیف شوند، مدنظر قرار داد. برای دستهبندی این مشخصات پایه که در هر فرد نسبت به فرد دیگر، تفاوتهای اساسی و قابل مشاهدهای دارد (جهت تشخیص گروهی که هر فرد با توجه به دارا بودن مشخصات خاص، در آن گروه قرار میگیرد و سپس ارایه راهکار مشابه و دستورات غذایی برای آن گروه خاص)، نیازمند داشتن سیستمی جامع و منطقی هم از نقطهنظر تشخیص با توجه به شباهتهای جسمانی و هم از نظر شناختن غذاهای مطلوب برای هر دسته یا گروه هستیم.
۴) از دیرباز تاکنون این شیوه تفکر باعث پدید آمدن روشهای گوناگونی در کشورها و فرهنگهای مختلف دنیا برای تقسیمبندی افراد و غذای آنها شده است که از آن جمله میتوان به دستهبندی افراد بر اساس گروههای خونی توسط دکتر «پیتر آدامو» و پیشنهاد استفاده از غذاهای خاص برای هر گروه خونی اشاره کرد. این روش با توجه به جدید بودن (دارای سابقه چنددههای) و نداشتن پشتوانه علمی و تجربی کافی، هنوز به طور کامل قابل دفاع نیست و در آینده به برخی نقایص آن اشاراتی خواهیم داشت. اما نزدیکترین سیستم جامعی که میتوان بسیاری از این حالات و مشخصات را در شکلی کلاسهبندیشده و قابل اتکا در آن یافت، همان طب سینوی یا سنتی ایران است که با بهره بردن از مبانی طب یونان قدیم از قرنها قبل و به طور مشابه با روشهای همعصر خود مانند طب آیورودا در هند یا طب سنتی چینی، در ایران برای تشخیص و درمان بیماریها از آن استفاده میشده است. همانطور که قبلا هم اشاره شد با پیشرفت علوم پزشکی و جایگزینی روشهای مدرن طبابت در قرن جدید به جای طب سنتی و حذف کامل اندوختهها و تجربیات آن، به سرعت نوع نگرش درمانی از طب کلنگر به سمت محدود کردن دیدگاه به یک عضو یا اعضای خاص رفته و در آن استفاده از مواد شیمیایی و داروهای گوناگون برای درمان بیماریهای نوظهور جایگزین غذا و روشهای پیشگیرانه قدیمی شدهاند. بنابراین، قصد ما از مروری اجمالی بر ارتباط طب قدیم و عقاید آن با علم تغذیه امروزی در چند قسمت آینده (که در تحصیلات آکادمیک هیچگونه اشارهای حتی کوتاه هم به آنها نمیشود)، امکانسنجی استفاده از تواناییهای بالقوه این دیدگاه در امتزاج با دانش جدید و کمک به شناسایی فاکتورهای دخیل در تشخیص طبع و مزاج هر فرد و انتخاب غذای مناسب و خاص وی از دوران کودکی تا سالمندی است.
حمید خواجه پور
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
روز معلم ایران رهبر انقلاب معلمان نیکا شاکرمی دولت سیزدهم مجلس شورای اسلامی مجلس شهید مطهری حجاب شورای نگهبان قوه قضائیه
تهران هواشناسی معلم شهرداری تهران سیل پلیس قوه قضاییه آموزش و پرورش بارش باران فضای مجازی سلامت سازمان هواشناسی
خودرو دولت قیمت خودرو قیمت دلار ایران خودرو قیمت طلا دلار سایپا بانک مرکزی بازار خودرو کارگران تورم
تلویزیون رادیو تئاتر سریال رضا عطاران فیلم سینمای ایران سینما دفاع مقدس موسیقی نون خ رسانه ملی
دانشگاه علوم پزشکی مکزیک
رژیم صهیونیستی غزه فلسطین اسرائیل جنگ غزه آمریکا نوار غزه روسیه چین حماس عربستان یمن
استقلال پرسپولیس فوتبال سپاهان تراکتور لیگ برتر ایران رئال مادرید بایرن مونیخ باشگاه استقلال لیگ برتر لیگ قهرمانان اروپا باشگاه پرسپولیس
همراه اول دبی واکسن تبلیغات اپل ناسا گوگل وزیر ارتباطات پهپاد
کبد چرب میوه کاهش وزن بیمه دیابت داروخانه ویتامین طول عمر بارداری