سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

کاوش (آشنایی بین قومی در ایران)(1)



      کاوش (آشنایی بین قومی در ایران)(1)
گروه کتاب و رسانه

یوسفی، علی(1383)، کاوش (آشنایی بین قومی در ایران)، 1383، وزارت کشور دفتر امور اجتماعی و شوراها
«کاوش» عنوان سلسله مقالات پژوهشی دفتر امور اجتماعی وزارت کشور در دروان دولت اصلاحات است که در آن به ارائه مقالاتی درباره چالش‏ها و مسائل پیش روی اجتماعی ایران می‏پردازد.این کتاب دارای 127 صفحه است.
در اولین شماره‏ی این مجموعه که در آبان 1383 منتشر شده‏است؛ موضوع « آشنایی بین قومی در ایران » مورد توجه قرار گرفته‏است. محقق و نویسنده این کتاب دکتر علی یوسفی است  و مدیریت طرح نیز بر عهده اکبر نعمتی بوده‎‏است و سفارش دهنده آن نیز گروه مطالعات دفتر اجتماعی وزارت کشور بوده‏است.
آشنایی بین قومی به معنای آشنایی اعضای هر قوم با اداب، رسوم و فرهنگ سایر اقوام است. این مفهوم در تحقیق حاضر در چهار وجه مورد توجه قرار گرفته که عبارتند از: « عمومیت، شدت، تقارن و پگونگی آشنایی »؛ عمومیت، فراگیری و گستردگی آشنایی اقوام را نشان می‏دهد. شدت، میزان آگاهی و آشنایی را بیان می‏کند و تقارن دو جانبه بودن آشنایی را در بین اقوام و پگونگی و نحوه حصول آشنایی را نشان می‏دهد. در چکیده بررسی همین موضوع آمده‏است: آشنایی بین قومی در ایران بسیار ضعیف، نامتقارن و فاقد عمومیت است و رسانه‏های در این آشنایی بخشی توانمند نیستند و بیشتر آشنایی در دیگر اقوام مربوط به دوستی‏ها و آشنایی‏های شخصی است تا از طریق رسانه‏های عمومی.
اکبر نعمتی- مدیر کل دفتر امور اجتماعیِ وقت وزارت کشور- می‏آورد: ایران یک جامعه چند قومی است و اقوام از منابع مهم هویت جمعی و فرهنگی این جامعه به حساب می‏آیند. با این حال نگرانی ناشی از برهم خوردن مراتب هویت قومی و هویت ملی، همواره از مهمترین دغدغه‏های انسجام و یکپارچگی ملی در ایران به حساب می‏آید. از این رو به منظور شناخت عینی از رابطه هویت‏های قومی و هویت ملی در ایران مطالعه‏ای تطبیقی در بین هشت قوم ایرانی صورت گرفته و نتایج عمده آن در هفده مقاله اختصاصی تدوین گردیده‏است.
در این کتاب، هر مقاله در قالب یک چکیده، مقدمه، تعاریف واژگان اصلی و مطالبی در بدنه تحقیق و در نهایت نتیجه گیری محقق است. لازم به یادآوردی در این مجموعه مقالات به صورت خلاصه آورده شده است و تنها تصویری کلی از پژوهش ارائه می‏دهد.
این گفتار نتایج خود را در عناوین زیر بیان کرده‏است:
1.    آشنایی بین قومی در ایران
2.    روابط بین قومی در ایران
3.    احساس نزدیکی بین قومی در ایران
4.    احساس هویت قومی در ایران
5.    احساس تعهد قومی در ایران
6.    قوم مداری در ایران
7.    احساس هویت ملی در بین اقوام ایرانی
8.    احساس تعهد ملی در بین اقوام ایرانی