جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

بیماری پسوریازیس زمینه ساز کدام بیماری ها است ؟


بیماری های مرتبط با بیماری پسوریازیس

بیماری پسوریازیس یا بیماری صدفک یک بیماری مزمن پوستی است که نام آن از کلمه ای یونانی به معنی «خارش» گرفته شده است. در این بیماری ناحیه‏ هایی از پوست، ملتهب شده و برجسته می‏شود، که با قرمزی پوست و خارش همراه است و روی آن نیز پوسته‏ های نقره ای رنگ دیده می‏شود. پوست سر، آرنج‏ها و پشت بدن بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند.

گاهی شدت پسوریازیس آنقدر خفیف است که بیمار اصلاً از ابتلا به آن آگاه نیست. از سوی دیگر گاهی این بیماری آنقدر شدید می‏شود که نواحی گسترده‏ای از بدن را می‏پوشاند.

خوشبختانه امروزه حتی شدیدترین موارد پسوریازیس را نیز می توان تحت کنترل درآورد.

بیماری پسوریازیس مسری نیست و از شخصی به شخص دیگر منتقل نمی‏شود ولی در افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها به این بیماری مبتلا است، بیشتر بروز می‏کند. شیوع این بیماری بین 1 تا 2 درصد کل جمعیت می‏باشد، بنابراین در ایران حداقل 600 هزار نفر به این بیماری مبتلا می‏باشند.

علت ایجاد این بیماری ناشناخته است ولی عامل وراثت در ابتلا به این بیماری نقش مهمی دارد. با اینحال، تحقیقات اخیر، به وجود نوعی ناهنجاری در فعالیت گلبول‏های سفید در جریان خون اشاره می‏کند که می‏تواند آغاز کننده فرآیند التهاب در پوست باشد و موجب افزایش سرعت پوسته ریزی شود.

بیماری پسوریازیس ممکن است توسط عواملی نظیر عفونتها، از جمله عفونت استرپتوکوکی حلق و همچنین بعضی از داروها مجدداً فعال شود. این بیماری معمولاً در فصل زمستان به علت خشکی پوست و کاهش تابش نور آفتاب بوجود می‏آید. پسوریازیس به شکل‏های متعددی از نظر شدت، طول دوره بیماری، منطقه درگیری و اشکال پوسته‏ ها بروز می‏کند.


بیماری پسوریازیس زمینه ساز کدام بیماری ها است ؟

ناراحتی های پوستی بیماری پسوریازیس

این ناراحتی پوستی که ظاهر زشتی دارد و دردناک است، می تواند فرد مبتلا را در معرض خطر مشکلات وبیماری های دیگری نیز قرار دهد.

بیماری های مرتبط با بیماری پسوریازیس:


پوکی استخوان:
نتایج تحقیقات نشان می دهد که ارتباط واضحی بین پوست ملتهب و استخوان های ضعیف وجود دارد. نتیجه سی تی اسکن بیش از صد مبتلا به پسوریازیس ،از دست رفتن استخوان را نشان می دهد .در این بیماران نوعی پروتئین سیستم ایمنی که مانع فعالیت استخوان سازی می شود، افزایش می یابد .درعین حال، نتایج تحقیق سال 2015 از دانشگاه رم نشان داد که 60 درصد بیماران پسوریازیس دارای استئوپنی (توده پایین استخوان) بودند و18درصد دارای پوکی استخوان پیشرفته بودند. در این مطالعه همچنین متوجه شدند که خطر استئوپنی و پوکی استخوان در مبتلایان به پسوریازیس به میزان پنج درصد درهر سال افزایش پیدا می کند.


بیماری کرون و کولیت زخمی:
بیماری کرون یکی از بیماری های التهابی روده است که با التهاب دیواره روده مشخص می شود و می تواند هر قسمتی از لوله گوارش را درگیر کند؛ هرچند بیشتر روده باریک درگیر می شود.
کولیت زخمی فرمی از بیماری التهابی روده است که روده ها به خصوص روده بزرگ شامل کولون و راست روده (رکتوم) را درگیر می کند .
حدود 10 درصد از زنان مبتلا به پسوریازیس دچار بیماری التهاب روده بزرگ مانند بیماری کرون یا کولیت زخمی می شوند.


بیماری پسوریازیس زمینه ساز کدام بیماری ها است ؟

پسوریازیس یک عارضه پوستی است


چاقی مفرط و دیابت نوع 2:
مبتلایان به بیماری دیابت نوع 2 نسبت به افراد سالم به احتمال زیاد 50درصد بیشتر به بیماری پسوریازیس مبتلا می شوند. افراد چاق با BMI بیش از 35 نسبت به افراد با وزن متعادل، تقریباً دو برابربیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری پسوریازیس قرار دارند.محققان می گویند ارتباط این بیماری ها را می دانستند اما تصور می کردند که علت عوامل محیطی مانند استعمال دخانیات،بالا بودن وزن و ...باشد اما این مطالعه حتی پس از در نظر گرفتن آن عوامل نشانه ارتباط دیابت و پسوریازیس است .


افسردگی:
حدود 16 درصد مبتلایان به پسوریازیس دچار افسردگی نسبتا شدید می شوند.مشخص نیست آیا بروز افسردگی به دلیل احساس خجالتی است که دارند یا این که این تغییر ژنتیکی است . دلیل آن هرچه باشد، در صورت ابتلا به علایم افسردگی به پزشک خود مراجعه کنید.داروهای تجویز شده برای پسوریازیس را نیز به طور مرتب مصرف کنید تا خلق و خوی شما بدتر نشود.

بیماری پسوریازیس زمینه ساز کدام بیماری ها است ؟